Utorak, 30.09.2014.

00:29

Budućnost EU i Balkana u EU

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je da će u fokusu 4. Beogradskog bezbednosnog foruma biti budućnost EU i Balkana u EU.

Izvor: Beta

Default images

"Kao i ranijih godina u fokusu nam je proširenje, budućnost EU i Balkana u EU, kao jedini i možda najbolji put da se konačno sprovedu političke i ekonomske reforme i dodje do članstva u EU", rekla je Maja Bobić agenciji Beta.

Beogradski bezbednosni forum "Evropa 2014: završetak i/ili novi početak", u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku biće održan od danas do 2. oktobra.

Ona je rekla da Forum omogućava otvoren razgovor izmedju onih koji donose politke, vode politke iz državnih instituicija, Evrope, SAD, Rusije, predstavnika akademske zajednice, medija i nevladinog sektora.

"Nećemo se baviti samo situacijom u Evropi danas, 100 godina posle izbijanja Prvog svetskog rata, ne samo istorijskim pristupom nego razmatranjem modernih izazova i kako oni mogu da se prevazidju", rekla je Maja Bobić.

Prema njenim rečima, na skupu će biti reči i o drugim jadnako važnim i možda izazovnijim temama, kao što su migracije i odgovor EU na migracije, budućnost medjunardnih organizacija kao što je OEBS kojim Srbija uskora predsedava.

"Bavimo se i transatlantskom i evroazijskom agendom koja je danas često uzrok sukoba i pitanjem da li je na pomalu novi ali drugačiji hladni rat", rekla je Maja Bobić.

Ona je dodala da će biti reči i zaštiti žena u konfliktima, njihovim učesćem u izgradnji mira, kao i da će biti organizovan panel Kosovu - "Da li je moguće uspostaviti odnos prijateljstva i saradnje izmedju Srba i Albanaca 2025. godine".

Na skupu će biti reči i o energetskoj bezbednosti, regionalnoj saradnji u kriznim situacijama kao što su poplave, ukrajinskoj krizom, kazla je Maja Bobić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: