LSV: Iznenađeni smo stavom SVM

Iznenađen sam stavom SVM da neće glasati za Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije, kaže Branislav Bogaroški (LSV).

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

12:55

Default images

"Da stranka koja sebe smatra strankom koja se bavi zaštitom interesa Vojvodine kaže da nije momenat da se otvori pitanje ustavnog položaja pokrajine, to nisam mogao ni u najluđim snovima da pretpostavim", rekao je potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški na konferenciji za novinare.

Ukupno 64 poslanika Demokratske stranke, LSV i Nove demokratske stranke podnelo je Skupštini Vojvodine Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, koja će se naći na dnevnom redu 23. septembra, a za koju je SVM najavio da neće glasati.

Bogaroški je rekao da, sudeći po izjavama predsednika SVM Ištvana Pastora, više ne razume koja je politika ove stranke i postavio pitanje u čemu je problem sa Predlogom deklaracije - da li je problem tema ili njeni predlagači.

Dodao je da je "ova deklaracija, sa ovim sadržajem" bila predmet koalicionih razgovora "dosta ranije", te da "ona nije nešto novo što je palo sa neba i što je moglo da iznenadi bio koga, pa i SVM".

Kako je objasnio, motiv Deklaracije je pokretanje pitanja promene Ustava Srbije, jer u ovom momentu postoji atmosfera podrške i mišljenje da je to potrebno i poželjno, pre svega zbog početka pretpristupnih pregovora sa EU.

"Nemoguće je sa ovim Ustavom da uđemo u EU i neophodno je makar delove Ustava koji se tiču supremacije domaćeg zakonodavstva promeniti pre pristupanja EU, a diskusiju o pitanju položaja Vojvodine takođe je važno pokrenuti što pre", kazao je Bogaroški.

On je rekao da je Deklaracija lišena vrednosnih stavova o tome kako bi Vojvodina i Srbija trebalo da izgledaju, već se u njoj konstatuje trenutno stanje, da je ono neodrživo, i da je Ustav postao nefunkcionalan.

"Iz ovoga treba da proizađe sledeći korak, a to je da se bavimo detaljima", najavio je Bogaroški.

Dodao je da će se LSV odazvati eventualnom pozivu na sastanak sa ostalim strankama iz Skupštine, koji je Pastor najavio za sledeći period, ali samo ukoliko bude poznat dnevni red sastanka, njegov smisao i šta je to što bi bili zaključci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: