Porošenko: Ukrajina prešla Rubikon

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u Kanadi da je Ukrajina "prešla Rubikon" ka novoj, zapadu okrenutoj budućnosti.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

22:47

Default images

Pred poslanicima kanadskog parlamenta on je rekao da je Ukrajina odlučila da iza sebe ostavi mrak svoje ruske prošlosti.

Kanadski premijer Stiven Harper pozdravio je Porošenka i istakao Kanada nepokolebljivo podržava Ukrajinu jer u toj severnoameričkoj državi živi više od milion ljudi ukrajinskog porekla.

Tokom posete Kanadi, Porošenko će se susresti sa političkim vrhom i ukrajinskim iseljenicima, a u četvrtak će posetiti SAD.

Porošenko će u četvrtak otputovati u Vašington gde će se sastati sa američkim predsednikom Barakom Obamom, potpredsednikom Džozefom Bajdenom i državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Pored toga, Porošenko će učestvovati na zajedničkoj sednici Kongresa.

Bela kuća naglasila je da poseta Porošenka pokazuje posvećenost SAD podršci Ukrajini na putu demokratije, nezavisnosti i stabilnosti.

Uoči posete Porošenka Kanadi Otava je nametnula nove sankcije Rusiji, zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo da je "loše što Harperov režim pokušava da stvori vezu između posete Porošenka" i sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: