U Subotici skuplje komunalne usluge

Lokalna samouprava u Subotici odlučila da bi komunalne, pogrebne i prevozničke usluge trebalo da poskupe i to bi trebalo da potvrdi gradski parlament.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

16:59

Default images

Ukoliko ovo potvrdi Gradska skupština, usluge javnih preduzeća "Čistoće i zelenila", "Subotica transa" i "Pogrebnog", najranije od 1. oktobra biće skuplje za najviše 5,5 odsto, osim u slučaju "Vodovoda", gde će poskupljenje pojedinih usluga biti i veće.

Prema predloženom cenovniku, kubik čiste vode za domaćinstva bi poskupeo sa 42,30 na 44,8 dinara, odnosno za 5,91 odsto. Odvođenje otpadnih voda poskupelo bi za skoro 18 odsto, sa 21,53 na 25,4 dinara po kubiku, dok bi prečišćavanje otpadnih voda poskupelo sa 23,4 na 28,8 dinara po kubiku, odnosno za 23,08 odsto.

Cene usluga za korisnike u poslovnim prostorima ne bi bile promenjene, osim u slučaju prečišćavanja vode, koje bi pojeftinilo za jedan dinar po kubiku.

Što se javnog prevoza tiče, u slučaju da gradski parlament izglasa poskupljenje, nova cena pojedinačne karte u autobusu biće 90 dinara, umesto dosadašnjih 85,96 dinara, što predstavlja poskupljenje od 4,7 odsto.

Cena karte u pretprodaji, odnosno putem subus sistema, biće 61,90 umesto dosadašnjih 58,67 dinara, što predstavlja poskupljenje od 5,5 odsto, koliko je i maksimalno dozvoljeno planom poslovanja preduzeća. S tim da je planirano da ta cena u praksi bude zaokružena na 60 dinara.

Zatraženo poskupljenje se odnosi i na ostale vrste karata u gradskom i prigradskom prevozu i to korekcija u iznosu od 1,4 do maksimalnih 5,5 odsto. Gradsko veće takođe je predložilo skupštini da da saglasnost na pokrivanje gubitaka ”Čistoće i zelenila”.

Prema predloženom rešenju, gubici ovog preduzeća iz 2012. biće delom pokriveni dobicima iz 2013. godine. Na sličan način, prema usvojenim predlozima, biće pokriven deo gubitaka “Zavoda za urbanizam” i “Stadiona”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: