Utorak, 16.09.2014.

23:43

Problemi sa poplavama u regionu

U poplavama koje su u Hrvatskoj prouzrokovale višednevne padavine, najteže je na području Sisačko-moslavačke, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: Tanjug

Default images

Sa druge strane, stanje u Karlovačkoj županiji se postupno normalizuje, saopšteno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na ugroženim područjima angažovani su brojni vatrogasci i građani, snage Hrvatske vojske i predstavnici Hrvatskih voda, kako bi ograničili plavljenja stambenih, privrednih i infrastrukturnih objekata i poljoprivrednih površina, i sanirali područja u kojima se voda povlači.

Na području Sisačko-moslavačke županije u laganom su porastu vodostaji reke Save i Kupe, a u Međimurskoj stanje je pod kontrolom, bez direktne ugroženosti stanovništva.

U Požeško - slavonskoj županiji, još uvek ima poplavljenih podruma pojedinih kuća, bunara i privrednih zgrada, a s ispumpavanjem će se započeti nakon povlačenja vode, kaže se u saopštenju DUZS-a.

Oko Kupe i Korane na području Karlovca u toku je sanacija terena, dok je u Koprivničko - križevačkoj županiji na snazi noćas proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava a u pojedinim mestima proglašena je i opšta opasnost.

Tokom noći vatrogasci i građani podizali su zečje nasipe na Dravi na području Drnja i Repaša, koji za sada nisu popustili, ali problem i dalje stvaraju zaobalne vode koje se podižu zbog jako visokog vodostaja reke Drave, a neka naselja su evakuisana.

U Brodsko - posavskoj županiji vodostaj reke Save je u laganom porastu a u varaždinskoj najugroženije je područje opšine Sv.Đurđ, gde se izliva reka Plitvica, poplavljena su i Plitvička jezera, a pojavila su se i klizišta.

I u Gradu Zagrebu preventivno se podižu nasipi, piše Hina. Danas su i predstavnici vlasti bosanskohercegovačke Posavine ponudili pomoć Sisku u odbrani od poplava i saniranju posledica, kako bi se odužili za pomoć tokom majskih poplava.

U BiH su optimistični da reka Sava neće prouzrokovati nova plavljenja u bosanskoj Posavini zbog smanjenja dotoka iz pritoka, ali i zbog toga što Hrvatska preusmeravanjem Save u ispuste ublažava poplavni talas.

Predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je povodom najnovijih poplava da je reč o ozbiljnim klimatskim promenama i da dosadašnja infrastruktura i organizacija koje su bile dosta dobre više ne zadovoljavaju zahteve bezbednosti.

On je pozvao sve koji su za to nadležni - od Vlade pa do drugih organizacija da osmisle novi sistem odbrane od poplave, a hrvatski premijer Zoran Milanović je najavio da će obići popodne poplavljena područja.

BiH: Vodostaj Save porastao

Iz civilnih zaštita Federacije BiH i RS saopštili su da je vodostaj Save na području Bosanske Gradiške povećan za tridesetak centimetara u odnosu na jučerašnji dan gde su i dalje na snazi vanredne mere odbrane od poplava, dok se u ostalim delovima BiH stanje postupno normalizuje.

Sava je kod Bosanske Gradiške dostigla gotovo 790 centimetara, ali nasipi za sada nisu ugroženi.

Preventivne mere preduzimaju se u Republici Srpskoj i nizvodno na području Bosanskog Šamca, gde se tek očekuje veći vodeni talas, a nivo Save je nešto viši od pola metra.

Na delu teritorije za koji je zadužena civilna zaštita Federacije BiH vodotoci za sada ne predstavljaju posebnu pretnju naseljenim mestima.

Slovenija: Voda se povlači

Stanje u centralnim i istočnim delovima Slovenije, koja su protekla tri dana pogodile poplave usled jakih kiša i naraslih vodostaja reka, smiruje se i u nekim područjima, iz kojih se voda povukla, vatrogasci i civilna zaštita obavljaju dezinfekciju prostora.

Zbog poplave je bilo pod vodom oko 1.000 objekata, najteže stanje bilo je u porečju Krke i uz reku Muru, a zabeležene su i dve ljudske žrtve u vozilu koje je, zajedno s delom puta, povukao nabujali potok u blizini Celja.

Šteta je velika i procenjuje se na više desetina miliona evra ali je, ipak, manja nego prilikom poplava krajem 2010. godine kada je iznosila 250 miliona evra.

Velik deo Slovenije nalazi se na područjima za koje se zna da su poplavna, pa se periodično nalaze pod vodom prilikom svakog većeg nevremena i kiša, a problem je i neodržavanje vodotokova, za šta se izdvaja premalo sredstava.

I potočić Breganu, prenosi Hina, na slovenačko-hrvatskoj granici klimatske promene sada znaju da pretvore u pobesnelu bujicu, pa su i poslednje kiše dovele do toga da je na slovenačkoj strani pod vodom bilo 15 objekata.

Nova vlada će, navode lokalni mediji, nastaviti s planovima pređašnjih vlada da se bezbednost od poplava u većem delu ugroženih područja poveća i gradnjom novih hidrocentrala na Savi i Muri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: