Mesto pada MH17 skoro netaknuto

Istraga o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine je počela iako je mesto nesreće nakon nekoliko meseci od tragedije i dalje nedostupno istražiteljima.

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

21:43

Default images

Tim holandskih istražitelja je do početka avgusta pokušavao da dogovori sa proruskim pobunjenicima prilazak mestu nesreće, ali kako do toga nije došlo vratili su se u Holandiju gde su pokušali da na osnovu podataka iz snimljenih razgovora sa pilotom i satelitskih snimaka rekonstruišu događaj.

Ekipa britanskog dnevnika “Gardijan“ uspela je da stigne do mesta nesreće gde se i dalje nalaze krhotine i ostaci aviona, kao i razbacan prtljag poginulih putnika.

Teritorija koju drže proruski pobunjenici je nekoliko sati pre prekida vatre bila zasuta paljbom ukrajinskih snaga, prema rečima jednog od njih.

Takođe, njegov saborac je istakao da je brigada koja deluje na tom prostoru u trenutku pada MH17 videla da je u vazduhu ukrajinski Suhoj 25, što je i osnova na kojem ruska strana gradi tužbu Ukrajini.

Sa druge strane, lokalno stanovništvo je istaklo da su proruske snage pod pretnjom oružjem od njih uzimali novčanike, dragocenosti i stvari koje su oni prethodno pokupili iz olupine.

Holandski istražitelji su došli do podataka da je malezijski avion pao nakon što su ga pogodili geleri i onesposobili za dalji let.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: