Rusija priprema drugi konvoj

Rusija želi da uskoro pošalje još jedan konvoj humanitarne pomoći na istok Ukrajine, iako se još nisu smirile strasti zbog prve pošiljke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

10:38

Default images

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da bi konvoj krenuo u narednim danim, istom rutom kao i prethodni, kao i da bi onemogućavanje kretanja značilo povredu međunarodnog prava.

"Humanitarna situacija se ne popravlja, već je sve lošija. Želimo da postignemo dogovor o svim uslovima za isporuku drugog konvoja pomoći, koji bi išao istom rutom u narednim danima", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da se materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi na istoku Ukrajine ne može potpuno podvesti pod "greške ili slučajnosti" tokom sukoba vojske Ukrajine i proruskih pobunjenika.

"Pomoć će dobiti svako kome je potrebna pomoć. Neselektivno granatiranje se nastavlja, a potreba za hranom i vodom je sve veća. To znaju i međunarodne humanitarne organizacije, kao i svi međunarodni faktori", rekao je Lavrov.

Ruski humanitarni konvoj u kome je 280 neobeleženih, belih kamiona prenelo 2.000 tona pomoći na istok Ukrajine, bio je centralna tema poslednjih dana, a Zapad i Kijev su oštro kritikovali njegovo kretanje zbog toga što "nije imao sve neophodne dozvole".

Ulazak konvoja na istok Ukrajine oštro je osudila i EU i ocenila da je u pitanju povreda granice Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: