"Ubistvo Folija je napad na SAD"

Ubistvo američkog novinara Džemsa Folija u Siriji od strane džihadističkih militanata predstavlja "teroristički napad protiv SAD", saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

22:59

Default images

"Kada je neko od naših ubijen na takav način, mi to vidimo kao napad na našu državu", izjavio je Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost, prenosi AFP.

Rouds je naglasio kako je plaćanje otkupnine za taoce "pogrešna politika" i kako Vašington neće obezbeđivati fondove za terorističke organizacije, čime im se omogućava da proširuju svoje operacije.

Ne navodeći tačan broj, Rouds je rekao kako u Siriji ima malo talaca iz SAD i kako će Amerika učiniti sve što može da ih vrati kući.

U četvrtak su američki ministar odbrane Čak Hejgel i general Martin Dempsi u obraćanju novinarima istakli kako grupa Islamska država (IS) predstavlja ozbiljniju pretnju nego neka "obična teroristička grupa" jer slede viziju koja može radikalno da promeni Bliski istok.

SAD i lokalne iračke snage bi mogle da zaustave i poraze IS, ali je nužno da sunitsko stanovništvo kako u Siriji, tako i u Iraku, odbaci tu grupu, naglasili su Hejgel i Dempsi.

"Sa teroristima nema pregovora"

Foto: Beta/AP
Odbijajući da isplate islamskim teroristima 100 miliona otkupa za novinara Džejmsa Folija SAD su potvrdile svoju političku odluku da sa teroristima nema pregovora, kao i da će ovakvim tvrdim stavom zaštititi svoje građane od kidnapovanja.

Foli je brutalno ubijen, a teroristi su objavili snimak na kojem mu odrubljuju glavu, što je ostavilo snažan utisak ne samo u američkoj javnosti i otvorilo raspravu u administraciji američkog predsednika Baraka Obame da li treba plaćati otkup otmičarima i da li bi to podstaklo više otmica.

Tvrda politika koju pored SAD vodi i Velika Britanija odudara od prakse u većini evropskih država, za koje je “Njujork tajms” ironično primetio da su “vodeći finansijeri Al Kaide”.

List podseća da su u slučajevima otmice evropskih državljana, njihove vlade uglavnom činile ustupke otmičarima isplativši im najmanje 125 miliona dolara od 2008. godine, od čega samo u prošloj godini 66 miliona.

Posledica beskompromisnog stava SAD i Britanije je da su njihovi građani ređe otimani, ali oni oteti su navodno češće ubijani.

Nečinjenje ustupaka teroristima doprinelo je manjoj zainteresovanosti islamskih ekstremista za otmice britanskih i američkih građana, jer nisu taoci kojima se unosno trguje.

Prema nezvaničnim podacima, islamski ekstremisti oteli su 53 osobe, od kojih su trećina Francuzi, a državljana SAD je veoma malo.

Pored Folija kojeg su ubili, teroristi su oteli i njegovog kolegu i sunarodnika Stivena Sotlofa i najavili da će i njemu oduzeti život.

Izuzetak od pravila dogodio se u slučaju američkog vojnika Boua Bergdala, kojeg su oteli talibani 2009. godine, a u zamenu za njegovu slobodu tražili su oslobađenje petorice Avganistanaca iz zatvora u zalivu Gvantanamo.

Vlada Katara posredovala je u pregovorima sa talibanima i Amerikanac je 2014. godine pušten na slobodu što je pokrenulo raspravu u bezbednosnim krugovima u SAD koji su odluku da se pregovara sa talibanima ocenili “veoma problematičnom”.

Američko - ruski novinar Sajmon Ostrovski bio je zarobljen tokom 2014. godine u proruskom uporištu Slavjansku u istočnoj Ukrajini zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom “Desni sektor”, ali je ubrzo oslobođen.

Nigerijskim i somalijskim piratima koji su otimali brodove i američke posade na njima, a zatim ih ubijali, sudilo se pre četiri godine u SAD, u prvom procesu protiv gusara još od 19. veka.

U nekim slučajevima piraterije, trgovačkim brodovima pomagala je i američka ratna flota, a desetine pirata platilo je glavom pokušaje otmice brodova i posada.

Sve to čini američke državljane "nepopularnom robom" među trgovcima tuđim životima, ili bi makar tako trebalo da bude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: