Sreda, 20.08.2014.

21:26

SAD pojačale napade u Iraku

Američki avioni izveli su 14 vazdušnih udara na uporišta ekstremista Islamske države Iraka i Levanta u blizini najveće iračke brane, u protekla 24 sata.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Pošto su avioni nastavili s vazdušnim udarima po uporištima džihadista, uprkos pretnji da će ubiti i drugog novinara, američki predsednik Barak Obama je rekao da kada se bilo gde naudi Amerikancima, Vašington radi "ono što je potrebno da vidi da je pravda zadovoljena", prenela je agencija AFP.

Obama se obratio naciji povodom objavljivanja video-poruke na kojoj maskirani ekstremista odseca glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Američke bespilotne letelice i bombarderi uništili su ili oštetili, u poslednja 24 sata, šest hamera, tri lokacije za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, jedan minobacač i dve vojna kamiona, saopštila je američka Centralna komanda.

U saopštenje se dodaje da vazdušni udari američkih aviona u Iraku služe da "dodatno prošire iračku i kurdsku kontrolu nad područjem".

Od 8. avgusta, kada je počela američka operacija u Iraku, izvršena su 84 vazdušna udara, od kojih je 51 imao za cilj da pruži podršku iračkim snagama u borbi protiv islamskih ekstremista i pripadnika organizacije Islamska država.

Američka vojska razmatra mogućnost da pošalje još vojnike u Irak uglavnom da pruže veću bezbednost oko Bagdada.

Viši američki zvaničnik danas je rekao da je broj vojnika o kome se raspravlja manji od 300, ali da u ministarstvu odbrane još nije doneta konačna odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: