Strategija za smenu Pajtića

Formiranje koncentracione vlade u Vojvodini uvod je u rušenje vlasti i izbore sledeće godine u pokrajini, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

23:52

Default images

Pregovori o formiranju koncentracione vlade u Vojvodini, koje su najavili premijer Aleksandar Vučić i lider SVM Ištvan Pastor, uvod su u postepenu smenu aktuelne pokrajinske vlasti i rušenje Bojana Pajtića.

Kako prenose izvori ovog lista, kroz rekonstrukciju Vlade naprednjaci i Mađari planiraju da istisnu DS i pripreme uslove za održavanje pokrajinskih izbora sledeće godine.

Posle dogovora Vučića i Pastora sasvim je izvesno da su nastojanja DS da ostane na čelu rekonstruisane Vlade u pokrajini propala i da se njihovi dosadašnji partneri okreću naprednjacima.

Lider DS Bojan Pajtić ponovio je da je za njih neprihvatljiva ideja o koncentracionoj vladi, ali je u tom stavu ostao usamljen.

Potpredsednik naprednjaka Igor Mirović kaže da ga ne iznenađuje to što je DS odbacila ideju o koncentracionoj vladi:

"Uvek kada treba da izabere između onog što je dobro za Vojvodinu i onog što je dobro za nju samu, DS izabere ovo drugo. Nastavi li sa takvim pristupom, a slutim da hoće, ta stranka će ostati i bez ono malo kapaciteta da radi bilo šta u ime Vojvodine. Ipak, vrata su im i dalje otvorena".

Mirović je izjavio i da je rok za koncetracionu vladu septembar.

Nova demokratska stranka već juče, samo dan nakon što su objavili da je završen prvi deo pregovora o rekonstrukciji sa demokratama, saopštila je da te pregovore prekida:

"Nemoguće je nastaviti pregovore sa DS dok se demokrate ne konsoliduju unutar sebe i sa njihovim koalicionim partnerima. Dok rukovodstvo DS iznosi kategoričan stav da nije moguća saradnja sa SNS, njihov koalicioni partner SVM ne samo da takvu saradnju ne isključuje, već SNS poziva u vojvođansku vladu.

I u LSV, čiji su predstavnici pre dva dana sedeli za stolom sa Pajtićevima, sada kažu da su spremni za razgovore sa SNS i SVM. "Za izlazak iz ćorsokaka neophodna je široka saradnja svih stranaka. Kako ostvariti tu saradnju, ne znamo, jer su za nju potrebne i DS i SNS", kaže potpredsednik ligaša Bojan Kostreš.

Brojke govore da će ove stranke i bez podrške demokrata moći da formiraju novu većinu u pokrajinskom parlamentu. Da bi mogli da izglasaju novu vlast naprednjacima i Mađarima dovoljna je podrška koalicije oko SPS i poslanika NDS i LSV. Kao rezerva, mogli bi da "uskoče“ i sedmoro poslanika koji su još na kvoti demokrata, ali se spekuliše da bi uskoro mogli da se priključe stranci Rasima Ljajića.

DSS: Ne možemo "svi sa svima"

Za Demokratsku stranku Srbije, kada je reč o pokrajinskoj vlasti, najvažnije je pitanje politike koju će ta buduća vlast da vodi, kaže predsednik Pokrajinskog odbora ove stranke Milenko Jovanov:

"DSS ne pripada onoj grupaciji stranaka koje se vode načelom - možemo svi sa svima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: