Počela obnova objekata u Obrenovcu

U utorak je počela obnova objekata urušenih u poplavama u Obrenovcu, a posao je započet na obnovi devet objekata za koje su izdata rešenja.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

16:18

Default images

Posle vojnih bagera koji bi raščišćavanje terena trebalo da završe za desetak dana, na mesta na kojima su pre poplava bile kuće dolaze građevinske kompanije, koje će otpočeti izgradnju novih objekata. Prioritet su objekti koji su potpuno uništeni, njih 69.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je završena pravna procedura i da su izdata rešenja za prvih devet objekata, pa posao na terenu može da počne.

”Po zakonu, ako u okviru dvorišta ne može da se gradi i ne može da stane tipski objekat zbog pripreka, ljudi će dobiti između 2 i 3 miliona dinara, da za taj novac u Obrenovcu obezbedi sebi krov nad glavom”, naveo je Čučković.

Radovi su počeli u kućama porodica Ivanović i Jovanović.

Premijer Aleksdanar Vučić kaže da je do danas izdato 2.500 rešenja za pomoć poplavljenima u Obrenovcu i da očekuje da će 200 rešenja dnevno dolaziti na naplatu.
foto: Tanjug
U Obrenovcu su počeki i radovi na obnovi Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj“ i to će biti prvi od oko 30 javnih objekata oštećenih u majskim poplavama čija će obnova biti finansirana u okviru Programa pomoći EU koju će sprovesti Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Zmajevu školu u Obrenovcu pohađa više od 1.500 učenika. Obnova vredna oko 147.000 evra prema planu će trajati 59 dana, a obuhvataće malterisanje, postavljanje podova i stolarije, krečenje i električarske radove.

"U poplavama je oštećeno celo prizemlje škole u kojem je uništena bibiloteka, zbornica, kuhinja i mnoge učionice. Đaci će od početka školske godine nastavu pohađati na prvom spratu, dok budu trajali radovi“, rekla je direktorka škole Vera Đorđević.

U toku je tenderska procedura za odabir izvođača radova na još četiri škole u Obrenovcu – osnovnim školama „Jefimija“ i „Posavski partizani“, Poljoprivredno-hemijskoj i Tehničkoj školi - dok će za Gimnaziju biti prvo izrađena geomehanička studija, na osnovu koje će biti napravljen projekat sanacije.
foto: Tanjug
"Kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, za rekonstrukciju šest škola u Obrenovcu, Evropska unija će izdvojiti gotovo 700.000 evra. EU sada ukupno izdvaja 30 miliona evra za oporavak 24 opštine od oštećenja, a uskoro bi trebalo da bude izdvojeno dodatnih 50 miliona za prevenciju od poplava“, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Program pomoći EU za poplavljena područja u Srbiji u vrednosti od 30 miliona evra finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: