Gaza: Zastoj u pregovorima

Izrael i Hamas i dalje poštuju 72-časovno primirje koje je stupilo na snagu u nedelju u ponoć, ali su pregovori o dugoročnom prekidu vatre u zastoju.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

07:44

Default images

Izraelska vojska saopštila je jutros da nijedna raketa nije ispaljena iz pojasa Gaze. Izrael nije sproveo nijednu operaciju.

Ipak, pregovori o trajnijem zatišju u sukobu izraela i Palestinaca su u zastoju, jer postoji veliki jaz između dveju strana, koje bi trebalo premostiti, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike.

"Jaz je vrlo dubok. Nema napretka u pregovorima," rekao je jedan izraelski zvaničnik AFP-u u trenutku kada je 72-časovno primirje ušlo u drugu dan i drži se na terenu, što je veliko olakšanje za milione stanovnika s obe strane granice.

Kasno sinoć je jedan palestšnki zvaničnik u Kairu rekao je da se pregovoralo skoro 10 sati.

"Pregovori su bili ozbiljni," rekao je neimanovani zvaničnik, dodavši da Izraelci inistiraju na demilitarizaciji Hamasa, koji de faktro kontroliše Gazu ali da su Palestinci to odbili.

On je takođe rekao da bi današnji sastaank trebalo da bude najvažniji, nagovestivši da se oceckuje bavljenje ključnim problemima,kao što je izraelska blokada.

Palestinsku delegaciju čine visioki zvaničnici Palestinske oslobodilačke organizacije, Hamasa i Islamskog džihada. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistirda Palestinska uprava, palesitnskog predsendika Mahmuda abas, vođe Dataha ima ulogu u Gazi posebno u obnovi.

Upozorenja o jazu izrečena su nakon što je sinoć nagovešteno da je Izrael pristao tokom indirektnih pregovora u Kairu da olakša uslove u pojasu Gaze.

Trodnevni prekid vatre stupio je na snagu u nedelju u ponoć i obe strane ga za sada poštuju i izraelska delegacija se u ponedeljak vratila u Kairo na pregovore. Izraelski ministri su, međutim, informisani da se sastanak bezbednosnog kabineta, planiran za danas popodne o pregovorima u Kairu, odlaže, javlja izraelski list "Haarec". Takvi izveštaji su suprotni izveštajima o optimizmu palestinske delegacije u ponedeljak uveče. Jedan palestinski zvaničnik rekao je Asošijeted presu da je napredak postignut u odnosu na nekeliko spornih pitanja.

Novo trodnevno primirje je drugi pokušaj da se zaustavi sukob koji je traje mesec dana. Sličan prekid vatre istekao je u petak i nasilje je nastavljeno raketnim napadima na Izrael i izraelskim osvetničkim vazdušnim udarima.

Hamas teži da se zarad dužeg zatišja okonča izraelsko -egipatska blokada Gaze, dok Izrael traži da Hamas bude razoružan.

U sukobu koji je izbio 8. jula poginulo je više od 1.940 Palestinaca, većinom civila, kako navode palestinski i zvaničnici UN. U Izraelu je ubijeno 67 ljudi, uključujući troje civila. Zastoj u nasilju omogućio je Palestincim da izađu iz kuća i skloništa, da učenici srednje škole podignu svoja svedočanstva, da se stanovništvo snabde gorivom za generatore.

Prošle nedelje pregovori su propali jer je Izrael odbacio zahtev Hamasa za potpun kraj blokade u Gazi koju su uveli Izrael i Egipat sredinom 2007. godine. Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja. Blokada je umnogome ograničila kretanje Palestinaca u i iz te osiromašne teritorije, na kojoj živi 1,8 miliona ljudi.

Takođe je bio ograničen promet robe, a zaustavljen je skoro sav izvoz. Nezaposlenot je porasla na više od 50 posto.

Zvaničnici Hamasa su nagovestili da u novim pregovorima imaju umerenije zahteve i jedan član delegacije Basam Salhi izrazio je nadu pred početek pregovora da će se postići dogovor za 72 sata " zasnovan na okončanju blokade i otvaranju graničnih prelaza".

U ponedeljak se pregvoralo čitavog dana do večeri ali detalji nisu objavljeni. Jedan zvaničnik reako je AP-u da je Izrael prihvatio da Abasova Palestinska uprava, čije je sediste na drugoj palestinskoj terotriji Zapadnoj obali, bude u stanju da plaća plate zaposlanima u javnim službama u Gazi koji pripadaju Hamasu.

Plate više od 40.000 zaposlenih u vladi, koje je angažovao Hamas tokom proteklih sedam godina, bile su ključna tačka nesporazuma. Napredak je takođe postignut u pregovorima o uvozu građevinskog materijala u Gazu za obnovu. Izraelski TV Kanal 10 javio je sinoć, pozivajući se na egipatski izvor, da bi pregovori mogli da traju više od 72 sata, odnosno da bi prekid vatre valjalo produžiti.

Egipat je navodno ponudio otvaranje graničnog prelaza Rafe s Egiptom ali Hamas se brine da će to biti smo delimčno. To je inače glavni ulaz iz Gaze u svet.Takođe je rečeno da postoje velike razlike oko izraelskog zahteva za demilitarizacijom Gaze i zahteva Hamasa da se otvori aerodrom i luka na toj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: