Nedelja, 03.08.2014.

12:43

Davenport:Red da se sprovedu zakoni

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio povodom 100 dana rada Vlade da je pred Vladom sada ozbiljan posao da sprovede već donete reformske zakone.

Izvor: Beta

Default images

"Doneti dobre zakone je ozbiljan posao, ali je još ozbiljniji, a verovatno i teži, dosledno ih sprovoditi. Samo sprovodjenje dobrih zakona donosi rezultate i bolji život gradjanima. Zakonodavna delatnost mora naravno da se nastavi, ali dobri zakoni mogu da budu rezultat samo široke i detaljne javne rasprave, svih zainteresovanih strana".

"Donošenje zakona po hitnom postupku trebalo bi da bude izuzetak i u tom pogledu više napora treba uložiti u planiranje zakonodavne delatnosti", naveo je Devenport u pisanoj izjavi.

Govoreći o prioritetima koji su pred Vladom, osim nastavka normalizacije odnosa sa Prištinom, Devenport je naveo dalju konsolidaciju ekonomije i finansijskog sistema, kao i stvaranje povoljnijih uslova za strana ulaganja kroz donošenje novog Zakona o izgradnji.

"Priorit ostaje i dalje osnaživanje vladavine prava i fundamentalnih prava, kao i donošenje detaljnog Akcionog plana za sprovodjenje preporuka Evropske komisije za Poglavlja 23 i 24", naveo je on.

On je dodao da je prioritet i sprovodjenje nedavno usvojenog seta medijskih zakona, posebno usvajanje podzakonskih akata koji će uvesti red u državno finansiranje medija kroz projektno sufinansiranje na transparentan i svima dostupan način, pod jednakim uslovima.

"Rok za povlačenje države iz vlasništa nad medijima već je krenuo i medijima širom Srbije treba pomoći da se pripreme za novine koje
ovi zakoni donose. EU će u ovoj oblasti ostati angažovana i novinari, novinarska udruženja, državni organi i nezavisna regulatorna i samoregolutarna tela mogu računati na našu dalju podršku i pomoć", dodao je Devenport.

Šef delegacije EU u Srbiji je dodao da je u prvih sto dana rada Vlada pokazala doslednu opredeljenost za nastavak evropskih integracija i uskladjivanje srpskog zakonodavstva sa standardima Evropske unije.

"Vlada se u ovom periodu suočila sa ogromnim problemima izazvanim nevidjenim poplavama i njen odgovor na te probleme je vredan hvale", rekao je Devenport.

"Na planu obnove i saniranja posledica poplava predstoji veliki posao, posao koji će trajati godinama i gradjani Srbije mogu biti sigurni da će u tome imati pomoć Evropske unije. Rezultati donatorske konferencije tokom koje je za Srbiju obezbedjeno gotovo milijardu evra u donacijama i povoljnim kreditima govore o solidarnosti i spremnosti sveta da pomogne gradjanima Srbije", naveo je Devenport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: