Za mesec smirivanje na istoku UKR?

Aktivna faza "antiterorističke operacije" na istoku Ukrajine mogla bi biti završena za manje od mesec, kaže načelnik Generalštaba Vojske Ukrajine Viktor Muženko

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

13:24

Default images

"Ne bih da navodim konkretne rokove, ali aktivna faza biće okončana u skoroj budućnosti (...) Verovatno, ranije od mesec dana", rekao je on nedeljniku "Novoje vremja", prenela je agencija UNN.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je, s druge strane, u skupštini (Vrhovnoj radi) izrazio zadovoljstvo što su poslanici glasali za rebalans ovogodišnjeg budžeta radi podrške vojne operacije na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, operacija državu košta dnevno približno šest miliona dolara (70 miliona grivni).

"Sprovodimo ofanzivu na istoku u svim pravcima. To što podržavamo našu vojsku, zalog je naše pobede", rekao je Porošenko a prenosi Itar-Tass.

Ta ruska agencija prenela je i izjavu predstavnika iz Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andreja Lisenka da je tokom protekla 24 sata u zoni sprovođenja operacije u Donjeckoj i Luganskoj oblasti poginulo 11 vojnika, a 51 je ranjen.

Prema podacima tog saveta, od početka operacije poginula su 374 vojnika a 1.485 je ranjeno.

UN procenjuje da je od početka operacije sredinom aprila poginulo hiljadu ljudi.

Ranije danas ukrajinski Štab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je da je vojska obustavila ofanzivu u blizini mesta pada putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije u Donjeckoj oblasti, kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata.

Holandski i australijski eksperti stigli su danas, prvi put, do mesta pada putničkog malezijskog aviona na istoku Ukrajine, u Donjeckoj oblasti, javlja RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: