Utorak, 29.07.2014.

16:21

Trgovina ljudima - pretnja s neta

Sreda 30. jul ove godine se obeležava kao Dan borbe protiv trgovine ljudima, problema koji je najizraženiji u siromašnim društvima.

Izvor: Beta, kliknibezbedno.rs

Default images

Trgovina ljudima je kriminalno delo kojim se maloletna ili punoletna osoba nasilno i prinudno lišava osnovnih ljudskih prava radi eksploatacije.

Kao oblici iskorišćavanja navode se seksualna eksploatacija, prinudni rad, prinudno prosjačenje, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina organima, prinudni rad u kući i prinudni brakovi.

U Srbiji je od 2000. do 2013. godine prema zvaničnim podacima identifikovano 739 žrtava trgovine ljudima, saopšteno je iz nevladine organizacije "Atina".

Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije za muškarce, žene i decu koji su izloženi riziku od svih oblika eksploatacije u zemlji i inostranstvu, dok strani državljani u Srbiji takođe mogu da budu žrtve, najčešće radi seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada.

U poslednje vreme najrazvijeniji način za zloupotrebljavanje jeste posredstvom interneta, specifičnim postupcima mogu se ukrasti podaci o ličnosti ili čak čitav identitet, te krađa finansijskih podataka ili novca, zaključno sa organizovanjem trgovine ljudima.

Oglasi koji se koriste za tu svrhu sadrže primamljive ponude obavljanja poslova u inostranstvu, za koje je obećana visoka kompenzacija.

O načinima za sprečavanje i odbranu od pokušaja trgovine ljudima upoznajte se na portalu kliknibezbedno.rs.

Svetski Dan borbe protiv trgovine ljudima ove godine se obeležava prvi put, a ustanovljen je krajem 2013. godine, u okviru rezolucije "Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima", koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: