"Ojačati istočno krilo NATO"

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski izjavio da prisustvo snaga NATO u centralnoj i istočnoj Evropi treba da bude adekvatno događajima u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

15:43

Default images

On je dodao da je "rusko-ukrajinski konflikt najvažniji bezbednosni izazov u Evropi od kraja Hladnog rata".

"Tragedija malezijskog aviona treba da nas pokrene na traženje rešenja koji jačaju bezbednost istočnog krila Evropske unije i NATO", rekao je Komorovski otvarajući samit lidera Bugarske, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije i zemalja Višegradske grupe, u kojoj su, osim Poljske, i Slovačka, Češka i Madjarska.

AFP navodi da su se lideri devet bivših komunističkih zemalja, sada članica NATO, sastali da bi skicirali odbrambenu strategiju uoči samita Alijanse u septembru i "suočeni sa vaskrslom Rusijom" razgovarali o njenim istočnim granicama.

Komorovski se, kako je preneo Itar-Tas s, založio da adekvatno stanju u Ukrajini bude prisustvo snaga NATO "u našem delu Evrope".

"Treba rasporediti infrastrukturu, sistemski aktuelizovati planove odbrane i održavati vežbe", rekao je poljski predsednik.

"Sa naročitom pažnjom pratimo dogadjaje izmedju Rusije i Ukrajine, što shvatamo kao odnos izmedju sveta Zapada sa svetom Istoka", rekao je Komorovski, dodajući da "element stabilizovanja istočnog susedstva NATO-a i EU treba da bude dosledna podrška Ukrajini u njenoj integraciji i reformi u zemlji".

"To je elemenat naše bezbednosti u budućnosti", rekao je on. Ističući da će za 44 dana početi "najvažniji samit NATO" od kako su se te zemlje priključile Alijansi, Komorovski je rekao da ona treba da se vrati "osiguranju kapaciteta za kolektivnu odbranu".

"Ne možemo se složiti sa podelom zemalja na saveznike različitih kategorija", kazao je predsednik Poljske.

Komorovski je, prenosi AFP, rekao da je u telefonskom razgovoru američki predsednik Barak Obama ponovio obećanje o izdvajanju milijardu dolara za američke saveznike na istočnim granicama NATO-a.

Rumunska agencija Adjerpres prenela je izjavu predsednika Rumunije Trajana Baseskua, uoči odlaska u Varšavu, da Bukurešt ima osam važnih tema uoči septembarskog samita Alijanse, od kojih jedan predvidja redefinisanje odnosa izmedju NATO-a i Rusije.

"Posle dogadjaja u regionu, zainteresovani smo za redefinisanje odnosa NATO-Rusija. Nakon Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu, (Južne) Osetije i Abhazije u Gruziji, Pridnjestrovlja u Republici Moldaviji, imamo nedavno pripajanje Krima i situaciju u istočnoj Ukrajini, gde Rusija ima veliku odgovornost. U takvoj situaciji ne možemo održati trenutnu vrstu odnosa NATO-Rusija. Ona pokazuje da politika Rusije ugrožava bezbednost tih zemalja u tom regionu", rekao je, izmedju ostalog, Basesku.

Predsednik Rumunije je naveo i da njegova zemlja želi da se učesnici samita u Varšavi slože da je jedian od ciljeva jačanje saradnje Alijanse sa istočnim partnerima, kao što su Moldavija, Ukrajina i Gruzija.

Predsednik Poljske je rekao da je glavni cilj jednodnevnog samita u Varšavi, prvog u ovom sastavu, izrada zajedničke pozicije pred septembarski sastanak NATO na vrhu, za koji je kazao da treba da bude posvećen tome koliko taj savez može da bude "efikasan mehanizam odvraćanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: