Predaćemo tela žrtava i crne kutije

Tela žrtava malezijskog aviona koji je pao u Ukrajini i crne kutije drže se na sigurnom i biće predati međunarodnim ekspertima, rekao je Aleksander Borodaj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

17:31

Default images

Kako navodi Borodaj, premijer samoproklamovane Donjecke narodne republike, većina tela žrtava nalazi se u specijalnim vagonima na železničkoj stanici u mestu Torez, u oblasti Donjecka.

"Ti vagoni za sada neće nigde otići. Ta tela, kao i predmeti, koji su verovatno 'crne kutije', biće predati stranim ekspertima, ali ne ukrajinskoj strani. Ne možemo da dokaze predamo našem neprijatelju koji nije zainteresovan da sprovedene objektivnu istragu tragedije", rekao je Borodaj, a prenela ruska agencija Itar-Tas.

Šef grupe stručnjaka iz Holandije, koji su stigli na mesto pada aviona, rekao je danas novinarima da će tela žrtava napustiti Torez kasnije danas.

Prema njegovim rečima, vagoni će otići na mesto koje navedu stručnjaci.

U svakom slučaju, tačno vreme i destinacija za sada nisu poznati. Taj stručnjak je rekao da mu je rečeno da će voz u svakom slučaju napustiti Torez.

Ranije danas, premijer Holandije Mark Rute rekao je novinarima da je postignut sporazum da Holandija koordinira rad na identifikovanju žrtava pada aviona u Ukrajini.

Svi napori usmereni su na slanje voza na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih vlasti, rekao je on, dodajući da će eksperti tek nakon toga započeti proces identifikacije.

Specijalna grupa lekara, policije i psihologa u Holandiji je započela prikupljanje uzoraka DNK od rođaka žrtava. Stručnjaci takođe prikupljaju podatke o ožiljcima žrtava, tetovažama i drugim znacima koji bi mogli da pomognu pri identifikaciji.

Kako je u Kijevu izjavio zamenik ukrajinskog premijera Vladimir Grojsman, sve žrtve s mesta pada malezijskog aviona stavljene su u vagone hladnjače i biće prebačeni vozom u istočni grad Harkov.

"Sva tela su ukrcana u specijalni voz s vagonima hladnjačama i očekujemo da će posle 19 sati (17 sati po Griniču) krenuti za...Harkov", rekao je on na konferenciji za novinare, a preneo je Rojters.

Prema rečima Grojsmana, sva tela će biti prebačena u Holandiju.

On je takođe naveo da ima informacija da su crne kutije svih ovih dana u rukama pripadnika proruskih snaga i da su oni "radili sa njima izvesne stvari".

Na pitanje da li smatra da su pobunjenici dirali crne kutije, Grojsman je odgovorio potvrdno.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu Amsterdam - Kuala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 kilometara od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđanina i 10 Britanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: