KV: Protest zbog doseljavanja Roma

Oko 50 meštana Sirče kod Kraljeva organizovalo je protest i blokadu puta jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili od njihove sugrađanke.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

16:19

Default images

Meštani su danas vozilom blokirali prilaz tom domaćinstvu, i kako kažu, ne žele da se mešaju sa Romima.

Mladen Vasiljević, predsednik mesne zajednice Sirča izjavio je za Tanjug da je protest bio preventivan, jer su dobili informaciju da će danas doći prodavac kuće, porodica koja kupuje i organizacija koja je dala novac da se romskoj porodici kupi kuća.

Vukman Rakočević, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva, kaže za Tanjug da je upoznat samo sa protestom i da je već dva puta primio jednu delegaciju meštana Sirče, kako bi razgovarao sa njima.

"Čuo sam od njih da u svemu ovome posreduje Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i da je u pitanju Sporazum o readmisiji. Grad Kraljevo niko nije kontaktirao iz sličnih organizacija u vezi s tim. Meštani su mi pokazali kupoprodajni ugovor i u njemu piše da fizičko lice prodaje drugom licu domaćinstvo. Ništa više ne znamo o tome", kaže Rakočević.

Vasiljević tvrdi da su u Sirči "već kupljene dve kuće od nekih tajnovitih organizacija". "U kupoprodajnom ugovoru se pojavljuje Rom sa Kosova i Srpkinja koja je prodavac. Imamo još potencijalnih dvadesetak kuća, čiji vlasnici ne žive u njima", kazao je Vasiljević.

On tvrdi da su meštani "zbunjeni i uplašeni" i da su "Romi počeli masovno da kupuju kuće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: