"Diplomatija bezglasna o B. istoku"

Diplomatija je retko kada bila ovako bezglasna kao pred ovim sukobom Izraela i Palestine, navodi se u analizi lista Figaro.

Izvor: B92

Subota, 12.07.2014.

21:26

Default images

Međunarodna zajednica je često bila nemoćna pred potresima na Bliskom istoku, ali je diplomatija retko kada bila toliko "bezglasna" kao ovog puta, pred novonastalom izraelsko-palestinskom krizom, u trenutku kada čitav region gori, navodi u analizi francuski list "Figaro" (Le Figaro).

Dok situacija eskalira, međunarodna zajednica i dalje očajnički pokušava da iznađe uticajnog posrednika, ali opipljivih rezultata - nema.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u čertvrtak uveče i ponudio mu pomoć SAD u cilju postizanja primirja, ali je Netanijahu isključio bilo kakav prekid vatre i najavio dalje napade na Hamas.

Mnogi posmatrači u tome vide gubitak američkog uticaja u ovom regionu, a Sjedinjene Američke Države su, teoretski, jedine koje mogu da utiču na Izrael, navodi se u tekstu.

Ujedinjene nacije su prve izrazile zabrinutost, ali njene države članice ne pokazuju preveliku političku volju, a i Evropi nedostaje zajednička rešenost, što se vidi i iz izjava nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, ocenjuje "Figaro".

Nakon što je u sredu odobrio "sve mere" koje izraelska vlada preduzima kako bi "odbranila svoje stanovništvo", Oland je sutradan izrazio žaljenje zbog toga što su "vojne operacije već rezultirale mnogobrojnim palestinskim žrtvama".

Istovremeno, zemlje Persijskog zaliva su rezervisane, pre svega Saudijska Arabija, koja nije naklonjena Hamasu.

U međuvremenu, Egipat, prva arapska zemlja koja je sa Izraelom potpisala mirovni sporazum 1979. godine, iznosi "bojažljive" predloge o zaustavljanju nasilja u Gazi.

Egiptu se, očigledno, ne žuri da pritekne u pomoć Hamasu, pokretu povezanom sa Muslimanskom braćom koju ta zemlja nemilosrdno goni na svom tlu, navodi pariski dnevnik.

Poređenja radi, prilikom prethodnog talasa nasilja, krajem 2012, kada je predsednik Egipta bio Muhamed Morsi, islamista blizak Hamasu, egipatski premijer je brzo poslat u Gazu u znak podrške Palestincima.

Plamen nasilja, koji je iznova razbuktan u Izraelu i Gazi, gori i u Siriji i Iraku, a ta žarišta polarizuju pažnju i neutrališu energiju, upozorava pariski dnevnik, koji zaključuje da svetske sile, iz nemoći ili ponekad iz interesa, skrštenih ruku posmatraju eskalaciju sukoba između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: