Sreda, 09.07.2014.

11:20

Blomajer:Bez mešanja u politiku KiM

Odlazeći nemački ambasador na Kosovu Peter Blomajer odbacio mogućnost da se predstavnici međunarodne zajednice mešaju u unutrašnja pitanja Kosova posle izbora.

Izvor: Beta

Default images

"Mislim da takvo mešanje nije normalno, jer je naš cilj da Kosovo bude nezavisna i suverena država. Ja mislim da mi ne bi trebalo da se mešamo ni u intepretacije Ustava pošto Kosovo ima svoj Ustavni sud".

"Mi takodje ne treba da se mešamo u odluke predsednika (stranaka) ko će biti njihov kandiiat za premijera, jer vi imate predsednicu koja je za to odgovorna", rekao je Blomajer za RTK.

Za dve godine koliko je bio ambasador Nemačke na Kosovu, Blomajer je rekao da se nije mešao ni u jedno kosovsko unutrašnje pitanje, niti u spoljnu politiku Kosova.

Upitan o integraciji Kosova u EU, nemački ambašador je rekao da Kosovo ima perpsektivu učlanjenja u EU, što je prihvaćeno od svih, ukljućujući i zemlje Unije koje nisu priznale Kosovo.

Govoreći o tome šta je potrebno uraditi da bi se stiglo do prijema u EU, amsadaor je rekao da je "na primer, dijalog sa Srbijom preduslov i vi treba da ga nastavite, takodje da se borite protiv korupcije što je drugi uslov neophodan za ispunjenje ako želite u EU. To treba da zna narod Kosova i to ne treba da vidi kao mešanje (sa strane)", rekao je Blomajer.

Po njegovim rečima, put do EU za Kosovo vodi kroz pomirenje i "to je ono na čemu svi gradjani Kosova moraju da rade - i Srbi i Albanci. Evropska unija je otvorena i za Srbiju i za Kosovo, i oni su takodje deo evropske porodice. Ali, put pomirenja je ono što je najznačajnije, i ono na čemu moraju svi raditi", rekao je Blomajer.

Nakon izbora 8. juna na Kosovu nije jasno da li će jedan od dva suprotstavljena bloka uspeti da formira većinu ili će glasači ponovo morati na izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: