"Zapad daje Kijevu odrešene ruke"

Činjenica da Zapad nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu je znak da je Ukrajina dobila "odrešene ruke" da radi šta hoće, saopštili su članovi ruske Dume.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

13:45

Default images

Povodom jučerašnje blokade ruske inicijative da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasa osuda napada ukrajinskih demonstranata na rusku ambasadu u Kijevu, šef odbora za spoljne poslove Dume Aleksej Puškov je na svom tviteru napisao da međunarodni sistem ne funkcioniše.

To što Savet bezbednosti UN sinoć nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu "znači da je bilo ko sada slobodan da napada ambasade", konstatovao je Puškov, prenosi Itar Tass.

Predstavnik partije Ujedinjena Rusija Vjačeslav Nikonov je naglasio da bi Rusija osudila napad na bilo koju ambasadu, bilo gde u svetu da se to dogodi. "Činjenica da je osuda SB UN ovoga puta izostala govori o tome da Kijev sada može da radi šta god hoće, ne samo da ubijaju, da počine genocid, unište mirne gradove i mirno stanovništvo, pa čak i da se otvoreno krše interesi Rusije", konstatovao je Nikonov.

To je nedopustivo, mada nije i neočekivano jer smo tokom proteklog perioda imali priliku da vidimo da Zapad zatvara oči pred svim nedelima režima u Kijevu, dodao je.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov juče je izjavio da bi SAD trebalo da upotrebe svoj uticaj na Kijev da se zaustavi nasilje na jugoistoku Ukrajine.

Uprkos garancijama Kijeva, krvoproliće se nastavlja, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Napad na rusku amabasadu u Kijevu i cepanje ruske zastave izveli su u subotu ukrajinski demonstranti nakon što su proruske snage oborile avion ukrajinske vojske u kojem je poginulo 49 vojnika.

Demonstranti su pred ambasadom uzvikivali "fašisti", gađali ambasadu jajima i prevrnuli nekoliko automobila, dok je policija sve to posmatrala ne mešajući se, javio je dopisnik AFP-a.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je nedelju, 15. jun, Danom žalosti zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz oborenog vojnog transportnog aviona "Il-76".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: