Utorak, 10.06.2014.

00:25

Balkanci sve rešavaju uz kafu

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu stigao je u posetu Beogradu, tokom koje je najpre razgovarao sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: Tanjug

Default images

Davutoglu je razgovaraop i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Šef turske diplomatije je izjavio, nakon razgovora sa Dačićem, da su balkanski narodi kao jedna porodica i da na bratski način mogu da reše sve nesuglasice, a ministar spoljnih poslova Srbije da pojedini postupci i izjave ne treba da budu prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

"Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različito viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Davutogluom. Zato je neophodno da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese, ocenio je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju "prvim komšijom" i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog. "Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost i Srbije i Balkana, jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana", rekao je turski ministar.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbegao direktan odgovor. "Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji želim često da dolazim", kazao je on i dodao da je današnja poseta usledila posle formiranja nove vlade Srbije.

"Mi, balkanski narodi, smo kao jedna porodica i kad bude neka nesuglasica, možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba", rekao je Davutoglu.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost Ankari na pomoći Srbiji tokom poplava i dodao da je sad za Srbiju od vitalnog značaja da prikupi sredstva od međunarodnih donatora za obnovu pogođenih područja.

Davutoglu je rekao da je Turska, koja i sama ima gorka iskustva sa zemljotresima, bila "duboko potresena" zbog prirodne katastrofe koja je pogodila Srbiju, kao i BiH, i da je spremna da pruži tehničku podršku i svu moguću pomoć. "U ime 75 miliona građana Turske, da svima vama u Srbiji, srpskom narodu, izrazim naše duboko saučešće", rekao je on. "U ovakvim slučajevima, Turska i turski narod su uvek uz vas i biće uz vas."

Na pitanje da li će uskoro biti trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, Dačić je odgovorio da "sada treba raditi na obnavljanju bilateralnih odnosa".

Upitani da li je postignut dogovor za rešenje problema između Er Srbije i Turkiš erlajnsa, dvojica ministara su odgovorila da je to tema za resorna ministarstva i avio-kompanije, ali da je sigurno da postoji zajednički interes za rešenje spora.

Turska avio-kompanija bi, prema pisanju medija, mogla da od 1. jula izgubi idealna vremena sletanja i poletanja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla zbog toga što međudržavni sporazum Srbije i Turske predviđa reciprocitet, a Turci imaju 21 let nedeljno iz Beograda, dok Er Srbija ima samo sedam, i to ne ka glavnom aerodromu Ataturku, već ka sporednom "Sabiha Gukcen".

"Bliskost i prijateljstvo dva naroda"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom razgovora sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom rekao da je Srbiji izuzetno važno razvijanje što boljih bilateralnih odnosa sa Turskom i istakao da postoji mnogo toga što povezuje naše države, kao i mnogo oblasti u kojima bi mogli, zajedničkim radom, da omoguće bolji život građanima.

On je iskoristio je priliku da pozove Tursku da učestvuje na donatorskoj konferenciji za otklanjanje posledica poplava koje su nedavno pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Ministar spoljnih poslova Turske izrazio je žaljenje zbog svih problema koje su poplave donele našoj zemlji i obećao pomoć Turske za njihovo prevazilaženje.

U vezi sporne izjave turskog premijera Erdogana tokom poslednje posete našoj južnoj pokrajini, ministar Davutoglu izrazio je želju da se taj nesporazum prevaziđe.

Vučić i Davutoglu su konstatovali da su odnosi Srbije i Turske dobri, ali da je nužno unaprediti ekonomsku saradnju, a premijer Srbije je pozvao turske privrednike da investiraju u Srbiju, nudeći povoljne uslove za ulaganja i pogodnosti prilikom zapošljvanja novih radnika.

Tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti, pri čemu je turska strana izrazila interesovanje za učešće u izgradnji koridora 10 i 11, kao i železničke pruge Kragujevac-Bar.

Vučić je zahvalio Ankari na pomoći u otklanjanju posledica nedavnih poplava u Srbiji i naglasio da je brza reakcija Turske dokaz bliskosti i prijateljstva dva naroda, a Davutoglu je ponudio pomoć u slučaju novih elementarnih nepogoda.

Tokom sastanka s Ljajićem, Davutoglu je preneo spremnost pojedinih turskih kompanija za nove investicije u Srbiji.

Ljajić i Davutoglu su konstatovali i da će bratimljenje Beograda i Istanbula otvoriti novu stranicu u bilateralnim odnosima i dati impuls tešnjoj saradnji srpskih i turskih privrednika.

Na sastanku je najavljeno i skoro potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Turske, čija je priprema u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: