Preminuo novinar Jurij Gustinčič

U Ljubljani je danas u 93. godini preminuo jedan od najznačajnijih jugoslovenskih novinara, Jurij Gustinčič, javili su slovenački mediji.

Izvor: B92

Subota, 07.06.2014.

21:51

Default images

Dugogodišnji novinar "Politike", radni vek, tokom koga je objavljivao članke i za "Borbu", "Vreme", "Slobodnu Dalmaciju" i "Mladinu", završio je u RTV LJubljana.

Gustinčič je rodjen 30. avgusta 1921. u Trstu. Godine 1951. se zaposlio kao novinar spoljnopolitičke redakcije "Politike", da bi četiri godine kasnije je postao dopisnik tog lista iz Londona.

Nakon devet godina u Londonu, Gustinčič je 1967. godine izveštavao iz Grčke, Turske, Kipra i Izraela. Pored toga, on je bio jedan od samo deset jugoslovenskih novinara koji su izveštavali o invaziji sovjetskih sila na Čehoslovačku.

Gustinčič je 13 godina bio dopisnik "Politike" iz NJujorka. Posle povratka iz SAD se osamdesetih godina iz Beograda preselio u LJubljanu i zaposlio na RTV LJubljana kao politički komentator i voditelj spoljnopolitičkih emisija.

Penzionisao se 1985. godine, mada je i posle toga nastavio da objavljuje političke komentare za RTV LJubljana, kao i da piše za srpski nedeljnik "Vreme" i hrvatski dnevnik "Slobodna Dalmacija".

Godine 1988. je dobio najvišu jugoslovensku novinarsku nagradu "Moše Pijade", a 1995. je počeo da piše komentare i za slovenački nedeljnik "Mladina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: