Pomoć skupljaju i Srbi u Britaniji

Srpska zajednica u Velikoj Britaniji počela da prikuplja humanitarnu pomoć za poplavljena područja u Srbiji, a odziv je zasad odličan.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

12:01

Default images

Prihvatni centri za prijem donacija za ugrožene otvoreni su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava, kao i u prostorijama ambasade Srbije u Londonu, a u akciji su angažovana sva srpska udruženja u Velikoj Britaniji.

"Odziv je fantastičan: u prvih nekoliko dana u ambasadi je prikupljeno preko 6.200 kilograma robe, uključujući sredstva za dezinfekciju, ličnu higijenu, dugotrajne namirnice, hranu za bebe i kućne ljubimce", navedeno je u saopštenju dostavljenom Tanjugu

Svi prevoznici poreklom iz Srbije, kao i drugi ljudi dobre volje u Britaniji ponudili su svoje usluge besplatno kako bi omogućili što brže i efikasnije preuzimanje paketa pomoći sa raznih lokacija u zemlji.

Veliki broj kombija i kamiona s humanitarnom pomoći već je stigao u Srbiju, a prvi kontingent od 3,5 tone za slanje "Er Srbijom" već je spreman i nalazi se na londonskom aerodromu Hitrou.

U akciju se uključio veliki broj volontera - ne samo Srba, već i Britanaca, kao i jedan Litvanac i jedan Holandjanin, a iskazana solidarnost uliva nadu i optimizam i predstavlja pravi način da se prevazidju posledice elementarne nepogode ovih razmera, ocenio je Srpski siti klub.

Pored dinarskog i deviznog računa za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, otvoren je i račun ambasade za uplate u britanskim funtama, čime se izbegava provizija za medjunarodni transfer novčanih sredstava. Takodje je omogućena i uplata putem pejpal servisa, a nedavno je i britanski Crveni krst počeo da prikuplja novčane donacije za pomoć žrtvama poplava na Balkanu.

Srpska zajednica u Britaniji insistira na blagovremenom i celovitom izveštavanju u britanskim medijima, a angažovana je i na animiranju britanske Vlade da pruži konkretnu pomoć ugroženim područjima Balkana.

Kao rezultat tih napora, već su se javile pojedine strane kompanije da doniraju finansijska sredstva radi pomoći žrtvama poplava.

"Ovo je tek početak, a zbog dugotrajnosti i obima posla koji se u narednom periodu očekuje, biće potrebe za velikim brojem dobrovoljaca, te se na sve koji su u mogućnosti apeluje da se priključe ovoj akciji. Zainteresovani se mogu javiti ambasadi Srbije putem telefona 0207 235 9049 ili i-mejl adrese floodrelief@serbianembašy.org.uk", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: