EU proširila sankcije Rusiji

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dogovorili se da dodaju nova imena na listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU, nezvanično saopšteno.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 12.05.2014.

07:20

Default images

Evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman rekao je novinarima da je na današnjem sastanku ministarskog saveta odlučeno da se na listu doda još 13 osoba i dve ruske firme, čija će imena biti poznata sutra.

Uz ranije donete mere, evropska "crna lista" obuhvata ukupno 61 osobu, a na njoj su uglavnom bliski saradnici predsednika Vladimira Putina i funkcioneri vojno-bezbednosnog aparata.

Očekuje se da informacija o novim sankcijama bude zvanično objavljena danas po podne.

Ukrajina je glavna tema dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova EU koji je jutros počeo u Briselu, a na dnevnom redu su još i situacija na Bliskom istoku, u Južnom Sudanu i u Nigeriji.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc najavio je da će šefovi diplomatija EU doneti odluku o uvođenju sankcija protiv dva preduzeća sa sedištem na Krimu, koja su navodno učestvovala u pripajanju ovog poluostrva Rusiji.

Istovremeno, Kurc se izjasnio protiv ekonomskih sankcija. „Smatram da ne bi trebalo da priželjkujemo ekonomske sankcije. One ne bi pogodile samo Rusiju, već definitivno i nas“, upozorio je on, dodajući da kaznene mere protiv čitavih sektora ruske privrede, prema planu EU, dolaze u obzir samo ako ruske trupe budu napredovale ka Ukrajini. Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je izjavio da EU treba snažno da podrži Misiju OEBS-a u rešavanju krize u Ukrajini.

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je novinarima rekao da su neke poruke koje su stigle iz Moskve pozitivne, ali da Putinove reči nisu praćene delima. “Nisam impresioniran rezultatima”, rekao je on.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer istakao je da za ukrajinsku krizu ne postoji drugo rešenje. "Nismo naivni, znamo da je to jako teško", naveo je nemački ministar.

Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter i evropski ministri spoljnih poslova založili su se danas za dijalog i ponovili značaj izbora u Ukrajini 25. maja. Burkhalter je danas, po dolasku u Brisel, rekao da "treba sve učiniti da se izbori u Ukrajini održe 25. maja".

On je dodao da će OEBS imenovati "moderatora" koji će se zalagati za "dijalog" strana u ukrajinskom konfliktu.

"Najvažnije je da se uspostavi istinski dijalog u Ukrajini, između Rusije, EU i SAD... Moramo biti pozitivni", poručio je Burkhalter, koji se sa ruskim predsednikom prošle nedelje sastao u Moskvi.

Putin je prošle nedelje objavio povlačenje ruske vojske sa ukrajinske granice i apelovao na proruske grupe na jugoistoku da odlože referendume o otcepljenju. Referendumi su ipak održani, a NATO i Sjedinjene Države tvrde da se ruska vojska nije povukla.

Tinemans je potvrdio medijske izveštaje da ministri još ne nameravaju da Rusiji nametnu sankcije “trećeg stepena”, koje bi osim pojedinaca iz ruske vlade, obuhvatile i mere prema ruskim državnim preduzećima. “Drugi stepen još nije iscrpljen”, rekao je on.

Evropska “crna lista” zasad obuhvata 48 ruskih i ukrajinskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i raspolažu računima u evropskim bankama. Osim o Ukrajini, ministri će tokom dvodnevnog sastanka raspravljati o situaciji na Bliskom istoku i u Južnom Sudanu, ali i o Nigeriji, gde se još traga za više od stotinu devojčica koje su pripadnici sekte Boko Haram oteli kako bi ih prodali kao roblje.

Ministri su na početku današnjeg sastanka kratkom ceremonijom obeležili desetogodišnjicu velikog proširenja, kada je u članstvo EU istovremeno primljeno 10 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: