File: Vučićev program impresivan

Komesar za proširenje EU Štefan File ocenio da je program koji je predstavio novi premijer Aleksandar Vučić impresivan.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Nedelja, 04.05.2014.

21:20

Default images

File je rekao da je nova vlada na dobrom putu da Srbiju povede ka EU. Podsetimo, File stiže u posetu Beogradu.

U intervjuu za Večernje novosti File je naveo da je reč o redovnoj poseti Srbiji, ali ovoga puta sa veoma dobrim razlogom.

"Nova vlada je nedavno položila zakletvu, tako da dolazim u Beograd da joj čestitam na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovaram o tome kako možemo dodatno da podržimo Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju", naveo je File.

On smatra da je program nove vlade impresivan, kao i njegovi rokovi.

"Bavi se najhitnijim pitanjima za građane Srbije, privredom i daljim reformama vezanim za EU. Ne sumnjam u posvećenost Vlade reformama, a EU je tu da ih podrži", kazao je File.

On je poručio da posebna pažnja treba da bude posvećena ekonomiji, vladavini prava i dobrosusedskim odnosima.

"Novi tim izgleda da je na dobrom putu, na osnovu njihovih prvih izjava. Bilo bi dobro za Srbiju ako bi Vlada uspela u svemu što namerava da uradi: u ekonomskim reformama, promenama u funkcionisanju institucija, reformi pravosuđa. Sve ovo važno je za građane Srbije na prvom mestu, ali i za strane investitore", kazao je File.

On smatra da skrining pregovaračkih poglavlja dobro napreduje i ukazuje da su predstavnici Srbije dobro pripremljeni i aktivni tokom skrining sesija.

File je precizirao i da dinamika zvaničnog otvaranja pregovaračkih poglavlja zavisi od Srbije, ali i samih zemalja članica.

"Tehnički, to zavisi od toga koliko dobro i koliko brzo se Beograd pripremio za otvaranje pojedinih poglavlja. Mi se, u svakom slučaju, usredsređujemo na kvalitet a ne na vreme, jer nije reč o tome koliko brzo smo otvorili ovo ili ono poglavlje, već o tome koliko brzo i efikasno Srbija može da usaglasi svoje zakonodavstvo u određenoj oblasti s normama i pravilima Evropske unije", naveo je File.

Upitan koliko je realan cilj nove vlade da pregovori za pristupanje budu završeni do 2018, a da Srbija postane punopravna članica EU do 2020. godine File je odgovorio da je na državnoj upravi, zaista, da razvije i sprovede datume i rokove.

Govoreći o ukrajinskoj krizi i politici Srbije prema Rusiji, File je ukazao da su "očekivanja od država kandidata takva da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu sa pravilima EU od prvog dana svog članstva u EU".

On navodi i da ne vidi negativne posledice ukrajinske krize po proces proširenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: