Moskva:Ne pravite kriminalne greške

Namera Kijeva da izvede jurišnu specijalnu operaciju na jugoistoku Ukrajine dovela bi do katastrofe, saopštila je danas zvanična Moskva.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.05.2014.

16:56

Default images

Moskva je pozvala "Kijev, kao i SAD i EU koje ga tolerišu, a potpisale su ženevske dogovore" da ne počine "kriminalne greške" i "trezveno procene svu težinu mogućih posledica upotrebe sile protiv ukrajinskog naroda".

Rusija je, u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, izrazila "izuzetnu zabrinutost" zbog vesti o nameri vlasti u Kijevu i to još uz angažovanje odreda ultranacionalističkog Desnog sektora, preneo je Itar-Tass.

"Takvo neodgovorno i agresivno postupanje aktuelne 'ukrajinske vlade' - ako bi bilo ostvareno, može da dovede do katastrofalnih posledica", navodi se u saopštenju.

"Kaznene mere protiv sopstvenog naroda svedočili bi o nesposobnosti kijevskog rukovodstva da izvršava preuzete obaveze iz Zzenevske izjave od 17. aprila radi što skorije prekida svake vrste nasilja i pokretanja širokog nacionalnog dijaloga uz učešće svih regiona i političkih snaga", ističe ruski MIP.

Ruskoj informativnoj agenciji (RIA) Novosti ranije danas izvor iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je po odluci v.d. ukrajinskog predsednika Aleksandra Turčinova, rukovođenje specijalnom operacijom na jugoistoku zemlje preneto sa ministra policije Arsena Avakova na načelnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Valentina Nalivajčenka.

Prema tom izvoru, Avakov je sklonjen zbog neuspešne prve faze operacije, a instruktori SBU pripremaće specijalne odrede Desnog sektora.

"Nalivajčenko, shvatajući beskorisnost angažovanja vojnih jedinica u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, posle konsultacija sa Dmitrijem Jarošem, organizovao je pripremu posebnih bataljona Desnog sektora", rekao je sagovornik te agencije.

Prema rečima tog izvora, za sutra se planira juriš na objekte i kontrolne punktove koji se nalaze pod kontrolom pobunjenika na jugoistoku Ukrajine, pre svega u Luganskoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: