Osmoro mrtvih na turskim izborima

Najmanje osmoro ljudi ubijeno je u sukobima između grupa koje podržavaju kandidate dveju glavnih protivničkih partija na lokalnim izborima u Turskoj.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.03.2014.

14:34

Default images

Kako javljaju lokalni mediji, danas je bilo i oko dvadeset povređenih.

Lokalni rivaliteti redovno obeležavaju izbore u Turskoj, mada je današnji bilans žrtava jako visok. Birališta su zatvorena u 17 sati po centralnoevropskom vremenu.

Dve osobe su ubijene, a devet ranjeno u južnoj turskoj pokrajini Hataj, kada je izbio sukob između dva protivnička kandidata za starešinu sela (muhtara), prenosi turski list "Hurijet".

U sličnom incidentu u oblasti Hilvan u jugoistočnoj provinciji Sanlijurfa ubijeno je šest osoba, a nekoliko ih je teško povređeno, saopštili su bezbednosni izvori, a prenosi "Raša tudej".

Televizijski kanal "Al Arabija" izvestio je da je u oba incidenta došlo do pucnjave iz vatrenog oružja između pristalica kandidata turskog premijera Erdogana i onih koji podržavaju njegovog protivnika, uticajnog muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

U okršajima su učestvovale čitave porodice, navodi "Al Arabija".

Rojters je ranije danas javio, pozivajući se na bezbednosne zvaničnike, da su četiri osobe ubijene u oružanom sukobu između dve porodice u selu Juvadžik u istočnoj provinciji Sanlijurfa, koja se graniči sa Sirijom, a da su u provinciji Hataj, takođe na graniči sa Sirijom, dve osobe poginule u oružanom okršaju između rođaka dva kandidata u selu Golbasi.

Britanska agencija je podsetila da je do sličnih sukoba dolazilo i na prethodnim lokalnim izborima.
Erdogan na biralištu (Foto: Beta/AP)
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je izjavio danas posle glasanja na izbornom mestu u Istanbulu da je uveren da će znatno nadmašiti svoje protivnike, i rekao da će turski narod "danas reći istinu".

"Ono što narod kaže tako jeste, i njegova odluka treba da se poštuje", rekao je Erdogan.

Poslednja birališta zatvorena su u 17 sati po centralnoevropskom vremenu, a prvi delimični rezultati se očekuju tokom večeri.

U zemlji ima 52,7 miliona glasača, i prema prvim procenama izlaznost je bila velika. Iako se radi o lokalnim izborima oni se smatraju kao referendum za Erdogana koji je nepodeljeno vladao Turskom 12 godina.

Očekuje se da će vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) koja je osvojila sve izbore od 2002. i ovog puta pobediti, ali sa manjom podrškom od 50 odsto koliko je osvojila na parlamentarnim izborima 2011.

Rezultati partije AKP i sudbina dva velilka grada u zemlji gde je ta partija na vlasti Istanbulu i Ankari, trebalo bi da odredi buduću strategiju Erdogana, čiji se treći mandat kao premijera završava 2015.

Ukoliko pobeda bude ubedljiva to bi moglo da mu pomogne da odluči da u avgustu učestvuje na izborima za predsednika republike, za koga će se prvi put direktno glasati.

Nešto slabiji rezultati bi ga verovatno usmerili na to da nastoji da produži svoj mandat na čelu vlade na parlamentarnim izborima 2015. po cenu promena statuta stranke koji ograničava broj mandata na čelu vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: