Obama: Janukovič da povuče snage

Vašington još nije doneo odluku o tome da li da uvede sankcije vlastima u Kijevu, a predsednik Obama je zatražio od Janukoviča da povuče snage iz centra Kijeva.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.02.2014.

18:40

Default images

Američki predsednik Baraka Obama izjavio da su SAD "šokirane" nasiljem u Ukrajini i zatražio.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, Obama je rekao da SAD traže da se ukrajinska vojska ne meša u sukob koji mora biti rešen politički.

"Šokirani smo slikama kako ukrajinske bezbednosne snage iz automatskih pušaka pucaju na sopstveni narod", navodi se u saopštenju.

Amerčki predsednik je naveo da bi vlasti u Ukrajini trebalo da poštuju pravo na proteste i da demonstranti moraju biti mirni.

Obama se založio za dijalog radi smanjenja tenzija u Ukrajini, dodajući da će SAD sarađivati s partnerima u Evropi kako bi se kazniili odgovorni za nasilje. Bela kuća je danas u najnovijem saopštenju ponovo izrazila ogorčenost zbog nastavka nasilja u Ukrajini, ali je navedeno i da zvanični Vašington još nije doneo odluku o tome da li da uvede sankcije vlastima u Kijevu.

Zamenik portparola Bele kuće DŽoš Ernest je u razgovoru sa novinarima istakao da vojna intervencija nije jedna od opcija o kojima se razmatra, prenela je agencija AFP.

"Opcije koje su iznesene predsedniku se razmatraju sa priličnom dozom hitnosti", rekao je Ernest novinarima, dodajući da su sankcije jedina mogućnost koja se trenutno aktivno razmatra.

Za razliku od SAD, Evropska unija je danas donela odluku o uvođenju ciljanih sankcija protiv ukrajinskih vlasti.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU zapretili su danas da će staviti na crnu listu niz ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za upotrebu prekomerne sile protiv demonstranata ukoliko kriza toj zemlji nastavi da eskalira.

"U svetlu pogoršane situacije, EU smatra da je neophodno hitno uvesti ciljane sankcije, uključujući zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine licima koja su umešana u kršenje ljudskih prava i prekomernu upotrebu sile", piše u zaključcima vanredne sednice ministarskog saveta koja je večeras okončana u Briselu.

Ministri su zadužili radne grupe da sastave listu ukrajinskih funkcionera koji su podložni sankcijama, a sem toga su zapretili da će zabraniti izvoz policijske opreme za suzbijanje demonstracija u Ukrajinu.

Ova sednica ministarskog saveta održana u jeku žestokih sukoba demonstranata i policije u Kijevu tokom kojih je više desetina ljudi ubijeno, a nekoliko stotina ranjeno.

SAD su sinoć uvele zabranu izdavanja viza za 20 visokih zvaničnika ukrajinske vlade, koje smatraju odgovornima za nasilje nad demonstrantima u Kijevu, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta.

Neimenovani zvaničnik nije naveo na koga se tačno zabrana odnosi, preneo je Rojters.

"Danas smo ukinuli vize za 20 visokih članova ukrajinske vlade i druge osobe koje smatramo odgovornima za kršenje ljudskih prava, u vezi sa političkom represijom u Ukrajini", rekao je ovaj zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: