EU: Janukovič da skrati mandat

Šefovi diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske predložili su predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da skrati mandat.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

16:02

Default images

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske predložili su na sastanku predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da skrati mandat do kraja godine, javili su ruski mediji, pozivajući se na Poljsku novinsku agenciju - PAP.

Neimenovani izvor rekao je poljskoj agenciji da Frank-Valter Štajnmajer, Loran Fabijus i Radoslav Sikorski "nagovaraju Janukoviča da skrati mandat na funkciji šefa države do kraja ove godine", prenela je agencija RIA Novosti, podsećajući da redovni predsednički izbori u Ukrajini treba da budu održani 2015. godine.

Agencija Rojters prenosi da šefove diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske više ni ne očekuju u Briselu, već da će oni do daljeg ostati u Kijevu, gde će nastaviti da pregovaraju o smirivanju situacije.

Izvor PAP iz diplomatskih krugova takođe je rekao toj agenciji da su se "pojavile šanse za kompromis, koji se odnosi na skraćenje rada predsednika i parlamenta, izrade novog ustava u toku nekoliko meseci i formiranja nove vlade Ukrajine u toku nekoliko dana", preneo je Itar-Tas.

PAP izveštava i da je u razgovorima šefova nemačke, francuske i poljske diplomatije sa Janukovičem proglašena pauza.

Ruske agencije, istovremeno, izveštavaju da je u Kijevu - gde se sukobljavaju antivladini demonstranti i pripadnici policije, počela sednica Vrhovne rade (skupštine).

RIA Novosti navode da je sednicu "radi traženja izlaska iz krize" otvorio potpredsednik Ruslan Košulinski, u situaciji kada nije bilo jasno postoji li kvorum, da je emitovana ukrajinska himna, i potom proglašena jednosatna pauza.

Masovni ulični neredi izbili su u utorak i do tada je u sukobima poginulo, a prema zvaničnim podacima, u sukobima je stradalo više od 30 osoba. ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: