Sastanak s Janukovičem gotov

Šefovi diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske održali su višečasovni sastanak sa Viktorom Janukovičem u Kijevu, ali ishod za sada nije poznat.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.02.2014.

10:11

Default images

U Ukrajinu su jutros doputovali nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer i njegove kolege iz Francuske i Poljske Loran Fabijus i Radoslav Sikorski.

Trojica ministara iz EU bili su u Kijevu na razgovorima sa predstavnicima režima i opozicije u pokušaju da se smire strasti i dve strane vrate za pregovarački sto.

Sastanak sa Janukovičem je trajao pet sati i trojica ministara su se uputila ponovo na sastanak sa liderima opozicije sa kojima su razgovarali jutros po dolasku u Kijev.

Izveštači BBC navode da to što učesnici sastanka nisu hteli da se obrate novinarima može da se protumači kao "loš znak".

U jednom trenutku se ranije danas BBC i Rojter su javili da je sastanak sa Janukovičem otkazan iz bezbednosnih razloga, ali je kasnije saopšteno da je samo mesto sastanka promenjeno zbog obnovljenih sukoba kod predsedničke palate u Kijevu.

Kako su javile agencije, oni su imali sastanak sa predstavnicima opozicije, a po podne je trebalo da razgovaraju i sa Janukovičem.

Međutim, BBC je objavio da su pre sastanka ministri napustili zemlju najverovatnije iz bezbednosnih razloga, s obzirom na to da je, uprkos primirju, od jutros na ulicama Kijeva ponovo eskaliralo nasilje.

Međutim, posle te vesti, AP i Interfaks su, pozivajući se na savetnicu predsednika Anu German, javili da je sastanak počeo.

Istovremeno, Sikorski je na Tviteru objavio da su oko predsedničkog dvora "dim, pucnji i detonacije", te da je sastanak premešten na drugu lokaciju, da bi desetak minuta kasnije naveo: "Vratili smo se u dvor". "Pozivamo obe strane da se vrate za sto. Naslije je apsolutno neprihvatljivo, a odgovorni ne smeju proći nekažnjeno", rekao je Fabijus pre dolaska u Ukrajinu.

Kako prenose ruski mediji, šefovi diplomatija tri zemlje su Janukoviču predložila da skrati period mandata do kraja godine.

Agencije prenose reči neimenovanih diplomatskih izvora da su se "pojavile šanse za kompromis, koji se odnosi na skraćenje rada predsednika i parlamenta, izrade novog ustava u toku nekoliko meseci I formiranja nove vlade Ukrajine u toku nekoliko dana".

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič saopštila je da ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske neće doći u Brisel na vanrednu sednicu šefova diplomatija EU.

Kako je dodala, Ketrin Ešton je u stalnom kontaktu sa njima.

"Razgovarala sam više puta u poslednjih par sati sa ministrima koji su u Kijevu i preneću njihovim kolegama ovde ono što su mi rekli", rekla je novinarima Eštonova po dolasku na krizni sastanak.

"Situacija je grozna, ali može da postane još gora", rekao je novinarima švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pred početak sastanka i dodao da nestrpljivo očekuje izveštaje šefova diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske.

Na sastanku u Briselu će, kako je juče nagovešteno, najverovatnije biti doneta odluka o uvođenju sankcija protiv pripadnika režima u Kijevu.

Merkelova i Janukovič razgovarali telefonom

Angela Merkel (Beta/AP)
Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ukrajinskog predsednika Janukoviča da prihvati ponudu EU i drugih partnera i podrži pregovore između vlade i opozicije.

Ona je u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim sagovornikom istakla da će odugovlačenje samo još više rasplamsati sukobe i da sa sobom povlači nesagledive rizike, potvrdio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Nemačka kancelarka je oštro osudila eksalaciju nasilja u Kijevu i rekla da sve strane moraju jasno da se distanciraju od nasilja i sprovedu dogovoreno primirje.

"Glavna odgovornost za to leži na državnom rukovodstvu", rekla je ona i dodala da samo razgovori sa brzim i opipljivim rezultatima kada je reč o formiranju vlade i ustavnoj reformi nude šansu za trajno rešenje konflikta.

Merkelova je izrazila spremnost EU, Nemačke i drugih partnera da podrže razgovore vlade i opozicije i savetovala ukrajinskom predsedniku da odmah prihvati ovu ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: