Nedelja, 16.02.2014.

12:55

"Nemiri izrežirani, protiv RS"

Reditelj Emir Kusturica smatra da je višednevni narodni bunt u Federaciji BiH apsolutno izrežirani koncept protiv Republike Srpske i za stvaranje unitarne Bosne

Izvor: Tanjug

Default images

Kusturica smatra da su izrežirani za hitnu potrebu rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kusturica je, učestvujući u danas u emisiji "Sedmica" Radio Beograda, rekao da je priča o socijalnim razlozima za bunt "više priča za Dikensa" nego za njega.

"Znamo da svi, osim Rusa, žive od 250 evra, a da pritom nose Armani i da uspevaju da izdržavaju porodicu zato što su još uvek jednom nogom na selu", rekao je Kusturica komentarišući višednevne proteste u više gradova Federacije BiH poslednjih dana.

Tvrdi i da unutar bošnjačkog ešalona vladaju razne obaveštajne službe koji tu, kako je rekao, među obaveštajnu borbu završavaju na neobičan način.

"Koja je to spontana gladna masa koja u jednom danu sruši ili zapali četiri najozbiljnije institucije u jednoj državi...… Koja je to spontana gladna masa koja uspeva da zapali zgradu Predsedništva koja simbolički spaja tri naroda po Dejtonu…...Spajalo ih je i u vreme Tita", rekao je Kusturica zapitavši, najzad, koja je to gladna masa koja zapali Arhiv u kome izgori sve što se tiče Austrougarskog perioda.

Demonstracije u gradovima Federacije BiH su se 7. februara pretvorile u rušilačke i tada su zapaljene četiri zgrade kantonalne vlade, u Sarajevu sedišta federalne vlade i Predsednistva BiH.

Govoreći o obeležavanju 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata, Kusturica je rekao i da će najkasnije za 10 godina u svim gradovima Republike Srpske i Federacije početi potpisivanje peticije kojom će se tražiti revizija procesa protiv Gavrila Principa i "mladobosanaca" koji su osuđeni za Sarajevski atentat 28. juna 1914. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: