"Opasno oružje sklanjamo do 1. 3."

Najopasniji delovi zaliha hemijskog oružja predsednika Bašara el-Asada biće sklonjeni iz Sirije do 1. marta, saopštio je Rijad Hadad, ambasador Sirije u Rusiji.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

15:46

Default images

Sirija je propustila rok do 31. decembra da ukloni svoje najotrovnije hemijske agense, što je bilo predviđeno dogovorom u kome su posredovale Rusija i SAD da bi se izbegao zaprećeni vojni napad pod vođstvom SAD protiv Asadovih snaga nakon prošlogodišnjeg napada hemijskim oružjem, preneo je Interfaks.

Damask je propustio i da ukloni sve zalihe do 5. februara, što je stvorilo zabrinutost da bi mogao da propusti i krajnji rok, 30. jun, da potpuno eliminiše svoj program hemijskog oružja.

Damask je okrivio za kašnjenja bezbednosne probleme i pretnju pobunjeničkim napadima na konvoje koji prevoze hemijsko oružje drumskim putem do severne luke Latakije.

To je zahtevalo dodatnu odbrambenu i komunikacionu opremu.

Međutim, SAD i Ujedinjene nacije, koje nadgledaju program uništavanja hemijskog oružja, zajedno s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, saopštili su prošle sedmice da Sirija ima svu potrebnu opremu za sprovođenje akcije i da bi trebalo što pre da nastavi, objavio je Rojters.

Osim toga, sirijska vlada i opozicija počele su danas sastanak u Ženevi minutom ćutanja kako bi odali poštu svim ljudima koji su poginuli u trogodišnjim sukobima u Siriji.

"Nadam se da će minut ćutanja doprineti da atmosfera na pregovorima bude bolja ovog puta", izjavio je za Rojters delegat sirijske opozicije Ahmed Džakal.

On je rekao da je međunarodni posrednik Lahdar Brahimi izneo predlog da dve strane razgovaraju danas o prekidu sukoba, a sutra o formiranju prelazne vlade.

Portparol opozicione nacionalne koalicije izjavio je pak, da će današnji razgovori biti posvećeni dnevnom redu ove nedelje, jer dve strane nisu saglasne o dužini i broju susreta.

Današnjim sastankom nastavljeni su razgovori sukobljenih strana u Siriji koji su održani pre 10 dana i na kojima nije postignuto ništa, osim što su sirijska vlada i opozicija prvi put dovedene u istu prostoriju.

Opozicija insistira na tome da cilj razgovora bude dogovor o formiranju prelaznog organa vlasti koji bi zamenio predsednika Sirije Bašara Asada, dok vladina delegacija želi da se fokusira na zaustavljanje "terorizma"- termin koji upotrebljava za borbu pobunjenika za svrgavanje Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: