Zbog prevrtanja barže nema vode

Barža sa 845 tona pirita prevrnula se jutros na sidrištu Luke "Beograd". Još se ne zna koliki je rizik po reku Dunav. Zaustavljena proizvodnja vode u "Vinči".

Izvor: Beta, Blic

Sreda, 29.01.2014.

09:57

Default images

Zbog prevrtanja barže, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je danas u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju "Vinča", zbog čega će bez vode biti potrošači koji se snabdevaju vodom sa ovog proizvodnog pogona, odnosno naselja Vinča i Leštane.

U saopštenju se takođe kaže da će proizvodnja ponovo biti pokrenuta po dobijanju odobrenja od nadležnih gradskih institucija, kao i da će "Beogradski vodovod” za prioritetne potrošače obezbediti auto-cisterne s pitkom vodom.

Tehnički direktor javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" Vladimir Batalović je rekao agenciji Beta da se sutra očekuju rezultati analize vode, a da su uzorci vode uzeti i uzvodno i nizvodno. On je rekao da je ta barža jedna od četiri pod zastavom Hrvatske.

Barža se prevrnula jutros oko 7.00 sati na međunarodnom sidrištu, preko puta Luke "Beograd". Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević kaže da nema informacija da je prilikom prevrtanja neko povređen. On je je rekao i da je dužina barže oko 50 metara.

Oglasila se i kompanija Luka "Beograd", koja je saopštila da se incident dogodio u 07.20 sati, a da se na sidrištu Luke "Beograd" prevrnula barža brodarstva "Dunavski Lojd" Sisak" sa 845 tona pirita namenjenog izvozu.

Barža je bila u tranzitu i nalazila se na lučkom sidrištu sinoć od 20 sati, kada je potiskivač "Sloga" formirao kompoziciju od četiri barže, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se ističe da "nema odgovornosti Luke 'Beograd', jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda "Dunavski Lojd", koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci 'Beograd'".

"Mišljenje lučkog kapetana je da se barža prevrnula zbog prodora vode u teretni prostor kroz rupu na samoj barži. Luka 'Beograd' je odmah reagovala i obavestila sve nadležne organe: rečnu policiju i Lučku kapetaniju, koji trenutno vrše uviđaj", navedeno je u saopštenju kompanije Luka "Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: