Sreda, 29.01.2014.

09:57

Zbog prevrtanja barže nema vode

Barža sa 845 tona pirita prevrnula se jutros na sidrištu Luke "Beograd". Još se ne zna koliki je rizik po reku Dunav. Zaustavljena proizvodnja vode u "Vinči".

Izvor: Beta

Zbog prevrtanja barže nema vode IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

samo polako

pre 10 godina

@Toza Matroz, Inzenjer:

Moje skromno mišljenje je da ste opasno pojednostavili stvari, nadam se zato što o ovoj temi znate mnogo, a ne malo. I gvožđe i sumpor mogu izazvati probleme u kvalitetu vode, pa i postrojenjima za prečišćavanje iste. Uz to, brzina daljih reakcija ovog pirita u vodi zavisi od mnogo faktora, na primer od mikrobioloških osobina vode. Dalje, pirit često ima određenu količinu nikla ili arsena u sebi. Sve u svemu, mislim da je potpuno ispravno, odgovorno, i profesionalno obustaviti proizvodnju vode dok se detalji ne razjasne.

Pandurovic

pre 10 godina

Samo vas gledamo kako nas trujete - aflatoksin, alge, radijacija, avioni sa belim tragom-prahom,piritom, mesom iz kontejnera, genetski modifikovanom hranom, samo je pitanje je dokle.

Kapetanica

pre 10 godina

Ajte molim vas! Trovani smo uranijumom pa ništa. Šta je pirit za Srbiju. Ali ove noći mi oko Vinče čudna neka svetlost treperi.

neobavesten

pre 10 godina

Piritna izgoretina je nas proizvod i izvozi se iz Sabca, to je smece koje su privatnici uspeli da prodaju Kinezima zato sto jedini imaju tehnologiju da iz toga izvuku neku zaradu.
To sto je prevozio hrvatski brod je slucajnost. To inace voze i Rumuni, Holandjani, Hrvati i neke nase firme.
Inace ukupan izvoz toga treba d bude 6000000 tona i to se vec vozi dve godine.
dok su Zorka i IHP Prahovo bile drzavne firme to nisu znali da prodaju, onda se pojavio Sabacki Eliksir i uzeo kintu.
Inace barze se dave i ostalim danima i to nije dogadjaj od nekog drustvenog znacaja.
Kada piritna izgoretina nije problem u predgradju Sapca nije ni na dnu Dunava

Стеван

pre 10 godina

''Терет је намењен извозу, био је у транзиту ''. Ја сам збуњен. Ако је намењен извозу, то значи, произведено код нас, утоварено код нас и извози се. Ако је у транзиту, значи да само пролази кроз нашу земљу. Две различите ствари.

lalo

pre 10 godina

Ova Vlada koja je silom rasturena nema srece. SNS botovi neka se raduju a mi ostali da se molimo da nam se ne desi neka veca ekoloska mkatastrofa u predizborne svrhe. Ko je uopste odgovoran za ekologiju? Nisu valda Radulovic i Ruzic?

nije mi jasno

pre 10 godina

Čekaj bre malo. To što ga je vetar raznosio po Prahovu i okolini je ekološka katastrofa, ali kada se izlije u vodu, onda je to OK?

Klokan

pre 10 godina

Pokrenuti krivicne postupke protiv odgovornih :
Carine koja je dopustila ulaz,lucke kapetanije koja je dopustila da se barza usidri,Firmu i drzavu koja je registrovala barzu i dala dozvolu za providbu.
U koliko firma ne moze da nadoknadi stetu,onda ce drzava zbog nemara inspekcije (hr).
procesuirati oba ministarstva HR i SR sto dopustaju takav sistem

Toza Matroz, Inzenjer

pre 10 godina

Pirit je mineral i pretstavlja jedinjenje sumpora i gvozdja, bez primesa drugih sastojaka, te zato nije otrovan. Koncentrat Pirita nebi trebalo da zagadjuje vodu. Oksidacija pirita je veoma spora i dugotrajna. Onda nastaje oksid gvozdja i sumporna jedinjenja. Zato bi hemicari trebali da daju zadnju rec o ovom slucaju. Zna se tacno da za oksidaciju ovog pirita u vodi treba da prodje vise od 100 godina, zato nije potrebno da se zaustavi koriscenje vode u procesu preciscavanja i pripremanja za ljudsku upotrebu. Ako ovaj koncentrat sadrzi Arsen i teske metale, onda je ovaj slocaj komplikovan.

Zvezdana

pre 10 godina

Nema potrebe da nama iz Vinče isključuju vodu - mi smo ovde svi odavno otporni na sve i svašta zahvaljujući Institutu(za nuklearne nauke, najvećem smetlištu u Srbiji- Gradskoj deponiji i Asfaltnoj bazi...

nervni slalom

pre 10 godina

Radio sam na izvozu tog pirita 2 godine, tako da znam o čemu se radi.
To u stvari nije PIRIT, nego ono što je ostalo od PIRITA kada se iz njega izvukla SUMPORNA KISELINA.
E sad, ta PIRITNA IZGORETINA je čvrstog oblika samo što je sitnija od pudera. Sadrži oko 50% gvožđa, oko 14 grama zlata po toni, a jedan kubik je težak oko 1.7 tona. Sem gvožđa i zlata sadrži i gomilu drugih elemenata od kojih su neki i te kako toksični.

ISTINA

pre 10 godina

Da budem iskren...kakvi smo,kakva nam je drzava i sta dozvoljavamo da nam rade oni koje smo mi birali najbolje bi bilo da je otrovno i da svi pocrkamo jer bi to bilo oslobodjenje u odnosu na bedu u kakvoj vecina zivi.

kiwi

pre 10 godina

@(wiki, 29. januar 2014 11:48)

Nije dovoljno koristiti Wikipediju i Google translator, treba razumeti o cemu je rec. Cenim tvoju dobru nameru, ali treba hemicari da kazu o cemu je rec. Pirit je gvozdje-sulfid i u cistoj vodi je stabilan. U kiseloj sredini ili pod dejstvom specificnih bakterija (kojih NEMA u recnim vodotokovima) pirit se raspada. Ako je u pitanju samo pirit kao gvozdena ruda, ne mislim da ima opasnosti.

spasoje

pre 10 godina

Molim vas da precizirate gde se prevrnula barza, u Savu ili u Dunav? Nije jasno iz teksta. Ne postoji luka na Savi, nego na Dunavu, a na Savi je pristaniste. Lokacija na reci se definise tako sto se navede da li je rec o levoj ili desnoj obali reke i na kojem kilometru mereno od usca.

pera-marsovac

pre 10 godina

Ja bih sacekao da o ovome svoj sud da ministarka Mihajlovic, ipak ona sve zna. Posle njenog obracanja mozemo ocekivati nova hapsenja u ds-u, jer oni su krivi za sve. Ako mi ne verujete procitajte kurir ili informer, najpostenije srpske novine.

Lily

pre 10 godina

Sad zamislite, nesto, kanal Dunav-Morava-Solun! Plove li plove barze i brodovi, svako malo se nesto izlije, prospe, prevrne itd. i svaki put pola Srbije nema vodu. Nakon 10 godina Srbija uopste nema pitku vodu.
Mislite o tome dok je vreme!

Dragan

pre 10 godina

Dakle, 845 tona pirita je u Savi, a time i u Dunavu.

Pirit (FeS2) je jedinjenje gvozdja i sumpora. Kada dospe u vodu raspada se na gvozdje i sumpor. Sumpor sa vodom reaguje tako sto se stvara sumporna kiselina.

Ako vas zanima sta je pirit (Pyrite) pogledajte na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrite

juemil

pre 10 godina

Ako je piritna izgoretina a spominje se onda je ovo zanomljivo:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=26&nav_category=12&nav_id=621508

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Dragann-to da pirit nije kancerogen jer je metalni element-ruda, ne mora obavezno biti tacna konstatacija. Metali mogu i te kako biti toksicni i kancerogeni. Za pirit nisam imao vremena da pogledam.

Ja sam

pre 10 godina

Ako je zbog barze zatvoren pogon u Vinci, zasto se to ne uradi zbog potoka koji sa deponije odvodi sve opasne materije, nastale spiranjem otpada, u obliznju baru spojenu sa Dunavom?

nn

pre 10 godina

Pirit je mineral koji je u cvrstom obliku,lici na zlato i ne moze da se izlije.Tovar najverovatnije predstavlja piritnu izgoretinu ukoliko tovar ima bilo kakve veze sa piritom.

021

pre 10 godina

Pre nekog vremena u NS, šleper sa hrvatskim tablicama poderao rezervoar, prosuo naftu i pobegao.
Nafta se izlila po ulici, automobili proklizavaju, ekološka katastrofa...
Ljudi zvali "nadležne" a "nadležni" vele da oni nisu nadležni za to.
Dolazili policajci, saobraćajci, vatrogasci... gledali, niko ništa da preduzme.
Na kraju došli neki, posuli sve peskom i kao problem rešen.
Sramota!
Mogu samo da zamislim šta bi na primer uradili zeleni u Nemačkoj da se ovo desilo tamo i kakve bi bile konsekvence za vozača šlepera i firmu za koju vozi.

dinosaurus jr

pre 10 godina

prica se da je u pitanju piritna izgoretina, opasan otpad koji se transportuje u kinu cije celicane koriste sve sto ima z od zeleza.

MARINA

pre 10 godina

@Sosa Lalina Zašto ovakav komentar i zašto vi iz provincije mrzite Beograd i njegove stanovnike? Sigurno ima i vaših rođaka ovde. Mi vas ne mrzimo, vi ste naši sunarodnici. Dugo sam bila u problemu kako da nazovem područje koje je van Beograda - provincija, unutrašnjost, van Beograda, tamo... Sve što koristim neko se uvredi. Onda mi je dosadilo, to stvarno nije moj problem ako neko ima problema sa tim, okrenula sam rečnike i reč provincija je zaprav0 okrug, zaleđe, selo, zemlja, nacija.

ex-min

pre 10 godina

Šteta, da nije raspuštena Vlada min. Bačević bi mogao sad da objavi "da prema upravo obavljenim ispitivanjima Beograd leži na 847.000 milijardi tona pirita i da je na obali Save sasvim moguća bezopasna eksploatacija pirita narednih 200god. " Šteta, imao je šansu,al prika je bio brži

nervozan narod

pre 10 godina

Na početku vesti nije bilo govora o piritu, već o nepoznatoj hemikaliji, kasnije je redakcija osvežila vest. I nemojte odmah da kritikujete prve komentatore. Oladite malo i smanjite doživljaje. Kakav smo narod, odmah bi se raspravljali.

AlekS

pre 10 godina

Genijalci pojma nemaju šta je tovar, ali sigurni su da je bezopasno za ljude i eko sistem. Zemlja Srbija, bre!
(gaga, 29. januar 2014 10:47)

Imas li ti nekog drugog posla nego da pljujes po "Zemlji Srbiji". Ili citas samo naslove. Lepo ti pise na pocetku clanka da je barza provozila PIRIT za izvoz. A ovo ostalo sto si izmislio se nigde ne pominje.

AlekS

pre 10 godina

Alo tamo nepismena Srbijo. U clanku lepo pise da je barza prevozila PIRIT. Pirit nije PIRE (krompir) ako ste na to mislili, profesionalni pljuvaci svega srpskog. "Пирит је распрострањен минерал ...", nalazi se u prirodi i nije stetan u takvom obliku.

jrb pim

pre 10 godina

nekada sam radio u rečnom brodarstvu. i tada je mnogo stvari bilo pred raspadom ali je nekako radilo. sad imam jos par kolega tamo i kažu mi da je totalno rasulo kao i sve u ovoj zemlji. i ko je pisao ovo nema pojma sta je posao potiskivaca i kakve veze ima sa prodorom vode koji je nemoguć praktično u tim uslovima. loš balans i pretovar ne može brod daleko sto km biti nadležan.glupost.to nekad ranije ne bi ni rekli takvu glupost iz kapetanije, imali smo ozbiljne ljude

djuro

pre 10 godina

Vest je u potpunosti kontradiktorna, Kapetanija se nalazi na Savi, a Luka Beograd se nalazi na Dunavu. Molim vas kad dajete informacije sluzite se ispravnim podacima da nas ne bi doveli u zabludu. Hvala

lud zbinjenog

pre 10 godina

Hemicar nisam, ali koliko sam uspela da procitam na internetu, PIRIT nije uopste tecnost, nego mineral,iz grupe sulfata, ima boju slicnu zlatu i zato ga i zovu jos "budalasto zlato".Kako moze da se izlije nesto sto je u cvrstom stanju?

wiki

pre 10 godina

Gvožđe pirit je nestabilan u prirodnom okruženju : u prirodi se uvek stvara ili uništava. Gvožđe pirit izloženo vazduhu i vodi razlaže u okside i sulfat gvožđa. Ovaj proces je požurio dejstvom Acidithiobacillus bakterija koji oksidiše pirit da proizvede obojenih gvožđa i sulfat. Ove reakcije se javljaju brže kada je u pirit finih kristala ili prašina, što je oblik u većini rudnika .
Kiselina drenaža
Sulfat pušten iz raspadanja pirita kombinovan sa vodom, proizvodnji sumpornu kiselinu, što dovodi do kiselih drenažnih stena i potencijalno kiselih kiša .

crni domino

pre 10 godina

(ECO, 29. januar 2014 10:24)
Ne verujem da je ono toksicno i kancerogeno transformatorsko i kondenzatorsko ulje od polihlorovanih bifenila. Ta ulja su odavno zabranjena i do sada su trebala biti unistena!
Ova druga nisu toliko opasna za zdravlje ali jesu ECO opasna.

azilant

pre 10 godina

- nema potvrde šta je tovar

- materija koja se izlila nije toksična i ne predstavlja opasnost za građane i eko sistem", kaže za Blic Sanja Vuksanović Žugić

ista bi vec trebalo da je u pritvoru.

Dejan

pre 10 godina

Kako zna da materija nije toksicna kad ne zna sta je u pitanju? Smena bre zbog ove izjave! Dosta ste pravili budale od gradjana Srbije! Smenite ovu!

feda

pre 10 godina

mi imamo samo zgradu kapetanija, od lučkih kapetana, brodova ni traga ni glasa...zato se plašim da se ubudućnosti neki brod ovog puta sa putnucima ne doživi istu sudbinu jer nema ko da kontroliše saobraćaj na vodi: alko test kapetana, ispravno st plovila, broj putnika, tovar jer nema čamce ni osoblje,već duže vreme niko ne kontroliše čamdžije jer je policija po zakonu nema prava to da radi, a kapetnija ne radi iz navadenih razloga, i nikom ništa kad se potopi neki brod koji vozi putnike biće kuku lele...

Dejan

pre 10 godina

Kako zna da materija nije toksicna kad ne zna sta je u pitanju? Smena bre zbog ove izjave! Dosta ste pravili budale od gradjana Srbije! Smenite ovu!

djuro

pre 10 godina

Vest je u potpunosti kontradiktorna, Kapetanija se nalazi na Savi, a Luka Beograd se nalazi na Dunavu. Molim vas kad dajete informacije sluzite se ispravnim podacima da nas ne bi doveli u zabludu. Hvala

jrb pim

pre 10 godina

nekada sam radio u rečnom brodarstvu. i tada je mnogo stvari bilo pred raspadom ali je nekako radilo. sad imam jos par kolega tamo i kažu mi da je totalno rasulo kao i sve u ovoj zemlji. i ko je pisao ovo nema pojma sta je posao potiskivaca i kakve veze ima sa prodorom vode koji je nemoguć praktično u tim uslovima. loš balans i pretovar ne može brod daleko sto km biti nadležan.glupost.to nekad ranije ne bi ni rekli takvu glupost iz kapetanije, imali smo ozbiljne ljude

azilant

pre 10 godina

- nema potvrde šta je tovar

- materija koja se izlila nije toksična i ne predstavlja opasnost za građane i eko sistem", kaže za Blic Sanja Vuksanović Žugić

ista bi vec trebalo da je u pritvoru.

feda

pre 10 godina

mi imamo samo zgradu kapetanija, od lučkih kapetana, brodova ni traga ni glasa...zato se plašim da se ubudućnosti neki brod ovog puta sa putnucima ne doživi istu sudbinu jer nema ko da kontroliše saobraćaj na vodi: alko test kapetana, ispravno st plovila, broj putnika, tovar jer nema čamce ni osoblje,već duže vreme niko ne kontroliše čamdžije jer je policija po zakonu nema prava to da radi, a kapetnija ne radi iz navadenih razloga, i nikom ništa kad se potopi neki brod koji vozi putnike biće kuku lele...

021

pre 10 godina

Pre nekog vremena u NS, šleper sa hrvatskim tablicama poderao rezervoar, prosuo naftu i pobegao.
Nafta se izlila po ulici, automobili proklizavaju, ekološka katastrofa...
Ljudi zvali "nadležne" a "nadležni" vele da oni nisu nadležni za to.
Dolazili policajci, saobraćajci, vatrogasci... gledali, niko ništa da preduzme.
Na kraju došli neki, posuli sve peskom i kao problem rešen.
Sramota!
Mogu samo da zamislim šta bi na primer uradili zeleni u Nemačkoj da se ovo desilo tamo i kakve bi bile konsekvence za vozača šlepera i firmu za koju vozi.

ex-min

pre 10 godina

Šteta, da nije raspuštena Vlada min. Bačević bi mogao sad da objavi "da prema upravo obavljenim ispitivanjima Beograd leži na 847.000 milijardi tona pirita i da je na obali Save sasvim moguća bezopasna eksploatacija pirita narednih 200god. " Šteta, imao je šansu,al prika je bio brži

nervozan narod

pre 10 godina

Na početku vesti nije bilo govora o piritu, već o nepoznatoj hemikaliji, kasnije je redakcija osvežila vest. I nemojte odmah da kritikujete prve komentatore. Oladite malo i smanjite doživljaje. Kakav smo narod, odmah bi se raspravljali.

lud zbinjenog

pre 10 godina

Hemicar nisam, ali koliko sam uspela da procitam na internetu, PIRIT nije uopste tecnost, nego mineral,iz grupe sulfata, ima boju slicnu zlatu i zato ga i zovu jos "budalasto zlato".Kako moze da se izlije nesto sto je u cvrstom stanju?

pera-marsovac

pre 10 godina

Ja bih sacekao da o ovome svoj sud da ministarka Mihajlovic, ipak ona sve zna. Posle njenog obracanja mozemo ocekivati nova hapsenja u ds-u, jer oni su krivi za sve. Ako mi ne verujete procitajte kurir ili informer, najpostenije srpske novine.

wiki

pre 10 godina

Gvožđe pirit je nestabilan u prirodnom okruženju : u prirodi se uvek stvara ili uništava. Gvožđe pirit izloženo vazduhu i vodi razlaže u okside i sulfat gvožđa. Ovaj proces je požurio dejstvom Acidithiobacillus bakterija koji oksidiše pirit da proizvede obojenih gvožđa i sulfat. Ove reakcije se javljaju brže kada je u pirit finih kristala ili prašina, što je oblik u većini rudnika .
Kiselina drenaža
Sulfat pušten iz raspadanja pirita kombinovan sa vodom, proizvodnji sumpornu kiselinu, što dovodi do kiselih drenažnih stena i potencijalno kiselih kiša .

Zvezdana

pre 10 godina

Nema potrebe da nama iz Vinče isključuju vodu - mi smo ovde svi odavno otporni na sve i svašta zahvaljujući Institutu(za nuklearne nauke, najvećem smetlištu u Srbiji- Gradskoj deponiji i Asfaltnoj bazi...

MARINA

pre 10 godina

@Sosa Lalina Zašto ovakav komentar i zašto vi iz provincije mrzite Beograd i njegove stanovnike? Sigurno ima i vaših rođaka ovde. Mi vas ne mrzimo, vi ste naši sunarodnici. Dugo sam bila u problemu kako da nazovem područje koje je van Beograda - provincija, unutrašnjost, van Beograda, tamo... Sve što koristim neko se uvredi. Onda mi je dosadilo, to stvarno nije moj problem ako neko ima problema sa tim, okrenula sam rečnike i reč provincija je zaprav0 okrug, zaleđe, selo, zemlja, nacija.

AlekS

pre 10 godina

Alo tamo nepismena Srbijo. U clanku lepo pise da je barza prevozila PIRIT. Pirit nije PIRE (krompir) ako ste na to mislili, profesionalni pljuvaci svega srpskog. "Пирит је распрострањен минерал ...", nalazi se u prirodi i nije stetan u takvom obliku.

spasoje

pre 10 godina

Molim vas da precizirate gde se prevrnula barza, u Savu ili u Dunav? Nije jasno iz teksta. Ne postoji luka na Savi, nego na Dunavu, a na Savi je pristaniste. Lokacija na reci se definise tako sto se navede da li je rec o levoj ili desnoj obali reke i na kojem kilometru mereno od usca.

ISTINA

pre 10 godina

Da budem iskren...kakvi smo,kakva nam je drzava i sta dozvoljavamo da nam rade oni koje smo mi birali najbolje bi bilo da je otrovno i da svi pocrkamo jer bi to bilo oslobodjenje u odnosu na bedu u kakvoj vecina zivi.

AlekS

pre 10 godina

Genijalci pojma nemaju šta je tovar, ali sigurni su da je bezopasno za ljude i eko sistem. Zemlja Srbija, bre!
(gaga, 29. januar 2014 10:47)

Imas li ti nekog drugog posla nego da pljujes po "Zemlji Srbiji". Ili citas samo naslove. Lepo ti pise na pocetku clanka da je barza provozila PIRIT za izvoz. A ovo ostalo sto si izmislio se nigde ne pominje.

Lily

pre 10 godina

Sad zamislite, nesto, kanal Dunav-Morava-Solun! Plove li plove barze i brodovi, svako malo se nesto izlije, prospe, prevrne itd. i svaki put pola Srbije nema vodu. Nakon 10 godina Srbija uopste nema pitku vodu.
Mislite o tome dok je vreme!

nervni slalom

pre 10 godina

Radio sam na izvozu tog pirita 2 godine, tako da znam o čemu se radi.
To u stvari nije PIRIT, nego ono što je ostalo od PIRITA kada se iz njega izvukla SUMPORNA KISELINA.
E sad, ta PIRITNA IZGORETINA je čvrstog oblika samo što je sitnija od pudera. Sadrži oko 50% gvožđa, oko 14 grama zlata po toni, a jedan kubik je težak oko 1.7 tona. Sem gvožđa i zlata sadrži i gomilu drugih elemenata od kojih su neki i te kako toksični.

Toza Matroz, Inzenjer

pre 10 godina

Pirit je mineral i pretstavlja jedinjenje sumpora i gvozdja, bez primesa drugih sastojaka, te zato nije otrovan. Koncentrat Pirita nebi trebalo da zagadjuje vodu. Oksidacija pirita je veoma spora i dugotrajna. Onda nastaje oksid gvozdja i sumporna jedinjenja. Zato bi hemicari trebali da daju zadnju rec o ovom slucaju. Zna se tacno da za oksidaciju ovog pirita u vodi treba da prodje vise od 100 godina, zato nije potrebno da se zaustavi koriscenje vode u procesu preciscavanja i pripremanja za ljudsku upotrebu. Ako ovaj koncentrat sadrzi Arsen i teske metale, onda je ovaj slocaj komplikovan.

dinosaurus jr

pre 10 godina

prica se da je u pitanju piritna izgoretina, opasan otpad koji se transportuje u kinu cije celicane koriste sve sto ima z od zeleza.

nn

pre 10 godina

Pirit je mineral koji je u cvrstom obliku,lici na zlato i ne moze da se izlije.Tovar najverovatnije predstavlja piritnu izgoretinu ukoliko tovar ima bilo kakve veze sa piritom.

Ja sam

pre 10 godina

Ako je zbog barze zatvoren pogon u Vinci, zasto se to ne uradi zbog potoka koji sa deponije odvodi sve opasne materije, nastale spiranjem otpada, u obliznju baru spojenu sa Dunavom?

juemil

pre 10 godina

Ako je piritna izgoretina a spominje se onda je ovo zanomljivo:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=26&nav_category=12&nav_id=621508

kiwi

pre 10 godina

@(wiki, 29. januar 2014 11:48)

Nije dovoljno koristiti Wikipediju i Google translator, treba razumeti o cemu je rec. Cenim tvoju dobru nameru, ali treba hemicari da kazu o cemu je rec. Pirit je gvozdje-sulfid i u cistoj vodi je stabilan. U kiseloj sredini ili pod dejstvom specificnih bakterija (kojih NEMA u recnim vodotokovima) pirit se raspada. Ako je u pitanju samo pirit kao gvozdena ruda, ne mislim da ima opasnosti.

nije mi jasno

pre 10 godina

Čekaj bre malo. To što ga je vetar raznosio po Prahovu i okolini je ekološka katastrofa, ali kada se izlije u vodu, onda je to OK?

Dragan

pre 10 godina

Dakle, 845 tona pirita je u Savi, a time i u Dunavu.

Pirit (FeS2) je jedinjenje gvozdja i sumpora. Kada dospe u vodu raspada se na gvozdje i sumpor. Sumpor sa vodom reaguje tako sto se stvara sumporna kiselina.

Ako vas zanima sta je pirit (Pyrite) pogledajte na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrite

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Dragann-to da pirit nije kancerogen jer je metalni element-ruda, ne mora obavezno biti tacna konstatacija. Metali mogu i te kako biti toksicni i kancerogeni. Za pirit nisam imao vremena da pogledam.

crni domino

pre 10 godina

(ECO, 29. januar 2014 10:24)
Ne verujem da je ono toksicno i kancerogeno transformatorsko i kondenzatorsko ulje od polihlorovanih bifenila. Ta ulja su odavno zabranjena i do sada su trebala biti unistena!
Ova druga nisu toliko opasna za zdravlje ali jesu ECO opasna.

Klokan

pre 10 godina

Pokrenuti krivicne postupke protiv odgovornih :
Carine koja je dopustila ulaz,lucke kapetanije koja je dopustila da se barza usidri,Firmu i drzavu koja je registrovala barzu i dala dozvolu za providbu.
U koliko firma ne moze da nadoknadi stetu,onda ce drzava zbog nemara inspekcije (hr).
procesuirati oba ministarstva HR i SR sto dopustaju takav sistem

neobavesten

pre 10 godina

Piritna izgoretina je nas proizvod i izvozi se iz Sabca, to je smece koje su privatnici uspeli da prodaju Kinezima zato sto jedini imaju tehnologiju da iz toga izvuku neku zaradu.
To sto je prevozio hrvatski brod je slucajnost. To inace voze i Rumuni, Holandjani, Hrvati i neke nase firme.
Inace ukupan izvoz toga treba d bude 6000000 tona i to se vec vozi dve godine.
dok su Zorka i IHP Prahovo bile drzavne firme to nisu znali da prodaju, onda se pojavio Sabacki Eliksir i uzeo kintu.
Inace barze se dave i ostalim danima i to nije dogadjaj od nekog drustvenog znacaja.
Kada piritna izgoretina nije problem u predgradju Sapca nije ni na dnu Dunava

Стеван

pre 10 godina

''Терет је намењен извозу, био је у транзиту ''. Ја сам збуњен. Ако је намењен извозу, то значи, произведено код нас, утоварено код нас и извози се. Ако је у транзиту, значи да само пролази кроз нашу земљу. Две различите ствари.

Pandurovic

pre 10 godina

Samo vas gledamo kako nas trujete - aflatoksin, alge, radijacija, avioni sa belim tragom-prahom,piritom, mesom iz kontejnera, genetski modifikovanom hranom, samo je pitanje je dokle.

lalo

pre 10 godina

Ova Vlada koja je silom rasturena nema srece. SNS botovi neka se raduju a mi ostali da se molimo da nam se ne desi neka veca ekoloska mkatastrofa u predizborne svrhe. Ko je uopste odgovoran za ekologiju? Nisu valda Radulovic i Ruzic?

Kapetanica

pre 10 godina

Ajte molim vas! Trovani smo uranijumom pa ništa. Šta je pirit za Srbiju. Ali ove noći mi oko Vinče čudna neka svetlost treperi.

samo polako

pre 10 godina

@Toza Matroz, Inzenjer:

Moje skromno mišljenje je da ste opasno pojednostavili stvari, nadam se zato što o ovoj temi znate mnogo, a ne malo. I gvožđe i sumpor mogu izazvati probleme u kvalitetu vode, pa i postrojenjima za prečišćavanje iste. Uz to, brzina daljih reakcija ovog pirita u vodi zavisi od mnogo faktora, na primer od mikrobioloških osobina vode. Dalje, pirit često ima određenu količinu nikla ili arsena u sebi. Sve u svemu, mislim da je potpuno ispravno, odgovorno, i profesionalno obustaviti proizvodnju vode dok se detalji ne razjasne.

AlekS

pre 10 godina

Genijalci pojma nemaju šta je tovar, ali sigurni su da je bezopasno za ljude i eko sistem. Zemlja Srbija, bre!
(gaga, 29. januar 2014 10:47)

Imas li ti nekog drugog posla nego da pljujes po "Zemlji Srbiji". Ili citas samo naslove. Lepo ti pise na pocetku clanka da je barza provozila PIRIT za izvoz. A ovo ostalo sto si izmislio se nigde ne pominje.

AlekS

pre 10 godina

Alo tamo nepismena Srbijo. U clanku lepo pise da je barza prevozila PIRIT. Pirit nije PIRE (krompir) ako ste na to mislili, profesionalni pljuvaci svega srpskog. "Пирит је распрострањен минерал ...", nalazi se u prirodi i nije stetan u takvom obliku.

lud zbinjenog

pre 10 godina

Hemicar nisam, ali koliko sam uspela da procitam na internetu, PIRIT nije uopste tecnost, nego mineral,iz grupe sulfata, ima boju slicnu zlatu i zato ga i zovu jos "budalasto zlato".Kako moze da se izlije nesto sto je u cvrstom stanju?

Dejan

pre 10 godina

Kako zna da materija nije toksicna kad ne zna sta je u pitanju? Smena bre zbog ove izjave! Dosta ste pravili budale od gradjana Srbije! Smenite ovu!

Lily

pre 10 godina

Sad zamislite, nesto, kanal Dunav-Morava-Solun! Plove li plove barze i brodovi, svako malo se nesto izlije, prospe, prevrne itd. i svaki put pola Srbije nema vodu. Nakon 10 godina Srbija uopste nema pitku vodu.
Mislite o tome dok je vreme!

MARINA

pre 10 godina

@Sosa Lalina Zašto ovakav komentar i zašto vi iz provincije mrzite Beograd i njegove stanovnike? Sigurno ima i vaših rođaka ovde. Mi vas ne mrzimo, vi ste naši sunarodnici. Dugo sam bila u problemu kako da nazovem područje koje je van Beograda - provincija, unutrašnjost, van Beograda, tamo... Sve što koristim neko se uvredi. Onda mi je dosadilo, to stvarno nije moj problem ako neko ima problema sa tim, okrenula sam rečnike i reč provincija je zaprav0 okrug, zaleđe, selo, zemlja, nacija.

crni domino

pre 10 godina

(ECO, 29. januar 2014 10:24)
Ne verujem da je ono toksicno i kancerogeno transformatorsko i kondenzatorsko ulje od polihlorovanih bifenila. Ta ulja su odavno zabranjena i do sada su trebala biti unistena!
Ova druga nisu toliko opasna za zdravlje ali jesu ECO opasna.

nervozan narod

pre 10 godina

Na početku vesti nije bilo govora o piritu, već o nepoznatoj hemikaliji, kasnije je redakcija osvežila vest. I nemojte odmah da kritikujete prve komentatore. Oladite malo i smanjite doživljaje. Kakav smo narod, odmah bi se raspravljali.

feda

pre 10 godina

mi imamo samo zgradu kapetanija, od lučkih kapetana, brodova ni traga ni glasa...zato se plašim da se ubudućnosti neki brod ovog puta sa putnucima ne doživi istu sudbinu jer nema ko da kontroliše saobraćaj na vodi: alko test kapetana, ispravno st plovila, broj putnika, tovar jer nema čamce ni osoblje,već duže vreme niko ne kontroliše čamdžije jer je policija po zakonu nema prava to da radi, a kapetnija ne radi iz navadenih razloga, i nikom ništa kad se potopi neki brod koji vozi putnike biće kuku lele...

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Dragann-to da pirit nije kancerogen jer je metalni element-ruda, ne mora obavezno biti tacna konstatacija. Metali mogu i te kako biti toksicni i kancerogeni. Za pirit nisam imao vremena da pogledam.

azilant

pre 10 godina

- nema potvrde šta je tovar

- materija koja se izlila nije toksična i ne predstavlja opasnost za građane i eko sistem", kaže za Blic Sanja Vuksanović Žugić

ista bi vec trebalo da je u pritvoru.

wiki

pre 10 godina

Gvožđe pirit je nestabilan u prirodnom okruženju : u prirodi se uvek stvara ili uništava. Gvožđe pirit izloženo vazduhu i vodi razlaže u okside i sulfat gvožđa. Ovaj proces je požurio dejstvom Acidithiobacillus bakterija koji oksidiše pirit da proizvede obojenih gvožđa i sulfat. Ove reakcije se javljaju brže kada je u pirit finih kristala ili prašina, što je oblik u većini rudnika .
Kiselina drenaža
Sulfat pušten iz raspadanja pirita kombinovan sa vodom, proizvodnji sumpornu kiselinu, što dovodi do kiselih drenažnih stena i potencijalno kiselih kiša .

Dragan

pre 10 godina

Dakle, 845 tona pirita je u Savi, a time i u Dunavu.

Pirit (FeS2) je jedinjenje gvozdja i sumpora. Kada dospe u vodu raspada se na gvozdje i sumpor. Sumpor sa vodom reaguje tako sto se stvara sumporna kiselina.

Ako vas zanima sta je pirit (Pyrite) pogledajte na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrite

021

pre 10 godina

Pre nekog vremena u NS, šleper sa hrvatskim tablicama poderao rezervoar, prosuo naftu i pobegao.
Nafta se izlila po ulici, automobili proklizavaju, ekološka katastrofa...
Ljudi zvali "nadležne" a "nadležni" vele da oni nisu nadležni za to.
Dolazili policajci, saobraćajci, vatrogasci... gledali, niko ništa da preduzme.
Na kraju došli neki, posuli sve peskom i kao problem rešen.
Sramota!
Mogu samo da zamislim šta bi na primer uradili zeleni u Nemačkoj da se ovo desilo tamo i kakve bi bile konsekvence za vozača šlepera i firmu za koju vozi.

ISTINA

pre 10 godina

Da budem iskren...kakvi smo,kakva nam je drzava i sta dozvoljavamo da nam rade oni koje smo mi birali najbolje bi bilo da je otrovno i da svi pocrkamo jer bi to bilo oslobodjenje u odnosu na bedu u kakvoj vecina zivi.

Klokan

pre 10 godina

Pokrenuti krivicne postupke protiv odgovornih :
Carine koja je dopustila ulaz,lucke kapetanije koja je dopustila da se barza usidri,Firmu i drzavu koja je registrovala barzu i dala dozvolu za providbu.
U koliko firma ne moze da nadoknadi stetu,onda ce drzava zbog nemara inspekcije (hr).
procesuirati oba ministarstva HR i SR sto dopustaju takav sistem

Стеван

pre 10 godina

''Терет је намењен извозу, био је у транзиту ''. Ја сам збуњен. Ако је намењен извозу, то значи, произведено код нас, утоварено код нас и извози се. Ако је у транзиту, значи да само пролази кроз нашу земљу. Две различите ствари.

pera-marsovac

pre 10 godina

Ja bih sacekao da o ovome svoj sud da ministarka Mihajlovic, ipak ona sve zna. Posle njenog obracanja mozemo ocekivati nova hapsenja u ds-u, jer oni su krivi za sve. Ako mi ne verujete procitajte kurir ili informer, najpostenije srpske novine.

Toza Matroz, Inzenjer

pre 10 godina

Pirit je mineral i pretstavlja jedinjenje sumpora i gvozdja, bez primesa drugih sastojaka, te zato nije otrovan. Koncentrat Pirita nebi trebalo da zagadjuje vodu. Oksidacija pirita je veoma spora i dugotrajna. Onda nastaje oksid gvozdja i sumporna jedinjenja. Zato bi hemicari trebali da daju zadnju rec o ovom slucaju. Zna se tacno da za oksidaciju ovog pirita u vodi treba da prodje vise od 100 godina, zato nije potrebno da se zaustavi koriscenje vode u procesu preciscavanja i pripremanja za ljudsku upotrebu. Ako ovaj koncentrat sadrzi Arsen i teske metale, onda je ovaj slocaj komplikovan.

jrb pim

pre 10 godina

nekada sam radio u rečnom brodarstvu. i tada je mnogo stvari bilo pred raspadom ali je nekako radilo. sad imam jos par kolega tamo i kažu mi da je totalno rasulo kao i sve u ovoj zemlji. i ko je pisao ovo nema pojma sta je posao potiskivaca i kakve veze ima sa prodorom vode koji je nemoguć praktično u tim uslovima. loš balans i pretovar ne može brod daleko sto km biti nadležan.glupost.to nekad ranije ne bi ni rekli takvu glupost iz kapetanije, imali smo ozbiljne ljude

ex-min

pre 10 godina

Šteta, da nije raspuštena Vlada min. Bačević bi mogao sad da objavi "da prema upravo obavljenim ispitivanjima Beograd leži na 847.000 milijardi tona pirita i da je na obali Save sasvim moguća bezopasna eksploatacija pirita narednih 200god. " Šteta, imao je šansu,al prika je bio brži

kiwi

pre 10 godina

@(wiki, 29. januar 2014 11:48)

Nije dovoljno koristiti Wikipediju i Google translator, treba razumeti o cemu je rec. Cenim tvoju dobru nameru, ali treba hemicari da kazu o cemu je rec. Pirit je gvozdje-sulfid i u cistoj vodi je stabilan. U kiseloj sredini ili pod dejstvom specificnih bakterija (kojih NEMA u recnim vodotokovima) pirit se raspada. Ako je u pitanju samo pirit kao gvozdena ruda, ne mislim da ima opasnosti.

dinosaurus jr

pre 10 godina

prica se da je u pitanju piritna izgoretina, opasan otpad koji se transportuje u kinu cije celicane koriste sve sto ima z od zeleza.

nn

pre 10 godina

Pirit je mineral koji je u cvrstom obliku,lici na zlato i ne moze da se izlije.Tovar najverovatnije predstavlja piritnu izgoretinu ukoliko tovar ima bilo kakve veze sa piritom.

Ja sam

pre 10 godina

Ako je zbog barze zatvoren pogon u Vinci, zasto se to ne uradi zbog potoka koji sa deponije odvodi sve opasne materije, nastale spiranjem otpada, u obliznju baru spojenu sa Dunavom?

neobavesten

pre 10 godina

Piritna izgoretina je nas proizvod i izvozi se iz Sabca, to je smece koje su privatnici uspeli da prodaju Kinezima zato sto jedini imaju tehnologiju da iz toga izvuku neku zaradu.
To sto je prevozio hrvatski brod je slucajnost. To inace voze i Rumuni, Holandjani, Hrvati i neke nase firme.
Inace ukupan izvoz toga treba d bude 6000000 tona i to se vec vozi dve godine.
dok su Zorka i IHP Prahovo bile drzavne firme to nisu znali da prodaju, onda se pojavio Sabacki Eliksir i uzeo kintu.
Inace barze se dave i ostalim danima i to nije dogadjaj od nekog drustvenog znacaja.
Kada piritna izgoretina nije problem u predgradju Sapca nije ni na dnu Dunava

nervni slalom

pre 10 godina

Radio sam na izvozu tog pirita 2 godine, tako da znam o čemu se radi.
To u stvari nije PIRIT, nego ono što je ostalo od PIRITA kada se iz njega izvukla SUMPORNA KISELINA.
E sad, ta PIRITNA IZGORETINA je čvrstog oblika samo što je sitnija od pudera. Sadrži oko 50% gvožđa, oko 14 grama zlata po toni, a jedan kubik je težak oko 1.7 tona. Sem gvožđa i zlata sadrži i gomilu drugih elemenata od kojih su neki i te kako toksični.

lalo

pre 10 godina

Ova Vlada koja je silom rasturena nema srece. SNS botovi neka se raduju a mi ostali da se molimo da nam se ne desi neka veca ekoloska mkatastrofa u predizborne svrhe. Ko je uopste odgovoran za ekologiju? Nisu valda Radulovic i Ruzic?

djuro

pre 10 godina

Vest je u potpunosti kontradiktorna, Kapetanija se nalazi na Savi, a Luka Beograd se nalazi na Dunavu. Molim vas kad dajete informacije sluzite se ispravnim podacima da nas ne bi doveli u zabludu. Hvala

spasoje

pre 10 godina

Molim vas da precizirate gde se prevrnula barza, u Savu ili u Dunav? Nije jasno iz teksta. Ne postoji luka na Savi, nego na Dunavu, a na Savi je pristaniste. Lokacija na reci se definise tako sto se navede da li je rec o levoj ili desnoj obali reke i na kojem kilometru mereno od usca.

Zvezdana

pre 10 godina

Nema potrebe da nama iz Vinče isključuju vodu - mi smo ovde svi odavno otporni na sve i svašta zahvaljujući Institutu(za nuklearne nauke, najvećem smetlištu u Srbiji- Gradskoj deponiji i Asfaltnoj bazi...

nije mi jasno

pre 10 godina

Čekaj bre malo. To što ga je vetar raznosio po Prahovu i okolini je ekološka katastrofa, ali kada se izlije u vodu, onda je to OK?

Kapetanica

pre 10 godina

Ajte molim vas! Trovani smo uranijumom pa ništa. Šta je pirit za Srbiju. Ali ove noći mi oko Vinče čudna neka svetlost treperi.

Pandurovic

pre 10 godina

Samo vas gledamo kako nas trujete - aflatoksin, alge, radijacija, avioni sa belim tragom-prahom,piritom, mesom iz kontejnera, genetski modifikovanom hranom, samo je pitanje je dokle.

samo polako

pre 10 godina

@Toza Matroz, Inzenjer:

Moje skromno mišljenje je da ste opasno pojednostavili stvari, nadam se zato što o ovoj temi znate mnogo, a ne malo. I gvožđe i sumpor mogu izazvati probleme u kvalitetu vode, pa i postrojenjima za prečišćavanje iste. Uz to, brzina daljih reakcija ovog pirita u vodi zavisi od mnogo faktora, na primer od mikrobioloških osobina vode. Dalje, pirit često ima određenu količinu nikla ili arsena u sebi. Sve u svemu, mislim da je potpuno ispravno, odgovorno, i profesionalno obustaviti proizvodnju vode dok se detalji ne razjasne.

juemil

pre 10 godina

Ako je piritna izgoretina a spominje se onda je ovo zanomljivo:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=26&nav_category=12&nav_id=621508