Četvrtak, 23.01.2014.

21:35

"Žalimo što kazna nije preispitana"

Vlada SAD izrazila je žaljenje što je u Teksasu pogubljen Meksikanac, optužen za ubistvo policajca, a da ta kazna i okolnosti njegovog slučaja nisu preispitani.

Izvor: Tanjug

Default images

Portparolka Stejt departmenta Meri Harf rekla je da je Vašington pozvao vlasti u Teksasu da preispitaju slučaj Edgara Tamaja Arijasa, pošto mu je odbijena pomoć meksičkih konzularnih predstavnika.

"Stejt department žali zbog odluke vlasti Teksasa da sprovedu pogubljenje Tamaja, bez prethodnog razmatranja i preispitivanja", rekla je Harf, posle protesta meksičkih vlasti i diplomatskog spora koji je ovaj slučaj izazvao.

Američka savezna država Teksas je danas izvršila smrtnu kaznu nad meksičkim državljaninom Tamajom, proglašenim krivim za ubistvo policajca, uprkos diplomatskim intervencijama i pritisku na saveznu vladu SAD-a da se taj slučaj dodatno razmotri.

Sudski slučaj protiv Edgara Tamaja Arijasa je izazvao oštre reakcije u javnosti budući da u trenutku hapšenja njemu nije bilo rečeno da ima pravo na pomoć meksičkog konzulata, što je u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

Stejt department je saopštio i da odluka teksaških vlasti da ipak pogube Tamaja ističe potrebu da američki Kongres usvoji zakon po kojem države moraju da poštuju američke međunarodne obaveze.

Harf je rekla i da SAD ostaju posvećene Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, koja, takođe, podrazumeva zaštitu američkih građana u inostranstvu, preneo je AFP.

Ona je dodala i da je Vašington na sve to upozorio teksaške vlasti i od njih zatražio da odlože pogubljenje Tamaja.

Meksičko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je ranije danas saopštenje u kojem se navodi: "Vlada Meksika apeluje da se u budućnosti izbegavaju slične kazne koje krše presudu Međunarodnog suda pravde, odnosno poziva da se sprovodi praksa konzularne pomoći i zaštite dogovorene između dve zemlje."

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija je 2004. naložio SAD-u da sprovede reviziju presuda Tamaju i još pedesetorici meksičkih državljana, kojima nije bilo omogućeno da dobiju pomoć konzulata svoje zemlje.

Telo Tamaja Arijasa (46) će, u skladu sa željama njegove porodice, biti prebačeno u Meksiko, saopštilo je meksičko Ministarstvo.

Advokati Tamaja su se do poslednjeg trenutka nadali da će američki Vrhovni sud odobriti odlaganje izvršenja smrtne kazne, ali je njihov zahtev odbijen i Tamajo je proglašen mrtvim u 21,32 sati po lokalnom vremenu u zatvoru u Hantsvilu.

NJegovi advokati navode da je Meksikanac veoma slabo govorio engleski kad je 1994. godine uhapšen zbog ubistva policajca u Hjustonu, kao i da je on mentalno hendikepiran.

"Da je dobio pomoć meksičkog konzulata u vreme suđenja, Edgar Tamajo ne bi bio osuđen na smrtnu kaznu", navodi se u saopštenju advokata odbrane, Sandre Babkok i Mori Livajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: