Poslednje pripreme za Brisel

Sutrašnja prva međuvladina konferencija označava i formalni početak pregovora EU i Srbije o ulasku naše zemlje u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

16:13

Default images

Tokom sastanka koji će trajati oko 60 minuta, evropski komesar za proširenje Štefan File predstaviće srpskim zvaničnicima pregovarački okvir. Taj plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, jeste plan po kome će se u narednim godinama pregovarati sa Srbijom.

Plan, da podsetimo, podrazumeva da u Srbiji moraju biti sprovedene sveobuhvatne reforme u svim segmentima i podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa sa Kosovom. Upravo ti odnosi biće jedan od ključnih merila uspeha Srbije na putu ka članstvu u EU.

Tokom sutrašnjeg cereminijalnog sastanka predsednik vlade Srbije Ivica Dačić daće uvodnu reč pred evropskim zvaničnicima, kada će, kako saznajemo, reći da je želja, odnosno plan Vlade u Beogradu da pregovori o svih 35 poglavlja, koliko ih ima, budu zatvoreni do 2018. kako bi bio ostvaren ambiciozni plan da Srbija već 2020. bude kandidat za ulazak u EU.

U Briselu taj plan upravo tako i ocenjuju, odnosno kažu da nije neraalan, ali da svakako jeste ambiciozan.

Prvu međuvladinu konferenciju Beograd očekuje bez kompletiranog sastava pregovaračkog tima i određenog glavnog pregovarača.

Sutrašnjoj prvoj međuvladinoj konferenciji prisustvovaće i nekoliko šefova diplomatija evropskih zemalja, uglavnom iz okruženja. Njihovo prisustvo nije neophodno, ali oni tim prisustvom žele da podvuku važnost sutrašnjeg događaja ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: