Nedelja, 19.01.2014.

12:20

EU pozdravlja reorganizovanje NSA

Zvaničnici EU pozdravili su odluku predsednika Baraka Obame da reorganizuje američku NSA, ali su i istakli da reči nisu dovoljne.

Izvor: Beta

Default images

"Poverenje jeste bilo narušeno. Biće potrebno mnogo vremena da se ono ponovo uspostavi", rekla je potpredsednica Evropske komisije Vivijen Reding.

U govoru, koji je u petak održao u američkom Ministarstvu pravosuđa, Obama je naložio je da se uvedu promene u načinu prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima, što će, kako je rekao, okončati program NSA "kakav sada postoji".

"Taj govor je dobar, jer pokazuje da su Amerikanci pokrenuli temu koja je izazivala ljutnju", rekao je agenciji Frans pres jedan evropski izvor.

Vest da je NSA prisluškivala telefonske razgovore evropskih građana, uključujuvhi i visoke zvaničnike, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, izazvala je skandal u međunarodnoj javnosti.

"Špijunaža među prijateljima nikako ne može da prođe", rekla je Merkelova u oktobru na Evropskom samitu.

Evropski zvaničnici zatražili su od Baraka Obame da okonča sve aktivnosti usmerene protiv EU i dali mu rok do leta 2014. godine da izvrši reformu aktivnosti NSA.

Evropski parlament je pokazao uzdržanost reagujući na Obaminu izjavu od petka.

"EU ne treba da ukazuje poverenje možda praznim obećanjima Baraka Obame o NSA, već treba da nametne svoja pravila", napisao je na svom
Tviter nalogu čelnik grupe Socijalista u EP Hanes Svoboda.

U sinoć objavljenom intervjuu nemačkoj televizji ZDF, Obama je rekao da neće dozvoliti da nadzor američkih obaveštajnih službi ugrozi odnose SAD s Nemačkom.

"Dok god sam ja predsednik SAD, nemačka kancelarka ne treba da zbog toga brine", rekao je Obama.

On je kazao da će biti potrebno vreme da se ponovo uspostavi poverenje između SAD i drugih zemalja, ali je i dodao da je nadzor nepohodan za bezbednost SAD i njihovih saveznika.

Obama će 26. marta učestvovati na samitu SAD-EU, što će takođe biti prilika da ponovo stekne poverenje svojih evropskih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: