Globus: HDZ menja kurs?

Umereno krilo HDZ-a upozorilo je šefa stranke da treba odustati od podrške ekstremistima, jer referendumsko pitanje ćirilice ionako neće proći, piše Globus”.

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2013.

17:55

Default images

Ovaj zagrebački nedeljnik podseća da je do pre dve sedmice vrh HDZ-a pružao ozbiljnu političku, a prema nekim informacijama i logističku podršku veteranima okupljenim oko “Stožera (štaba) za obranu hrvatskog Vukovara”, koji je navodno prikupio dovoljan broj potisa građana za pokretanje inicijative za raspisivanje referendum protiv ćirilice.

Nekoliko Karamarkovih saradnika prvo je, kako se navodi, dalo usmeni nalog da se županijski i gradski odbori uključe u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici nakon čega su članovi te stranke širom Hrvatske potpisali peticiju, a neki su učestvovali i u skupljanju potisa.

S druge strane, piše zagrebački nedeljnik, Karamarko, koji je i sam dao svoj potpis, koristio je svaki javni nastup da podrži vukovarske veterane i odlučno je kritikovao vladu Zorana Milanovića.

Bilo je, dodaje se, planirano da svoj potpis za referendum da svečano i pred medijima.

Njegovi saradnici su se, podseća se, tih dana hvalili da su saborski zastupnici Vladimir Šeks i Davorin Mlakar pomogli u sastavljanju referendumskog pitanja.

Dakle, ističe se, bilo je jasno da HDZ daje podršku vukovarskom “stožeru”.

A onda se 18. decembra, drugog dana skupljanja potpisa, tokom svečanog obeležavanja pada Vukovara dogodio incident, kada je hratski državni vrh bio onemogućen da se priključi Koloni sećanja - HDZ je malo zastao.

Karamarko je osudio taj skandal, a potom je iste večeri pomalo neodlučno izjavio da će “verovatno dati potpis”.

Prolazili su dani, a Karamarko se u sledećim istupima još više kolebao, navodi nedeljnik i podseća da je još tada jedan Karamarkov saradnik upitan:”Zašto šef HDZ-a okleva”.

“Nema oklevanja. Vrlo brzo će potpisati peticiju”, glasio je odgovor.

Ipak, Karamarko je to narednih dana kontinuirano demantovao i na neumorna novinarska pitanja odgovarao da će dati potpis, neuverljivo spominjući tela stranke, procedure odlučivanja i demokratsku raspravu u stranci, koja tome mora da prethodi.

Činilo se, piše "Globus", da se Karamarko izmotava.

Konačno, protekle subote, pretposlednjeg dana skupljanja potpisa, Karamarko je, prema priči njegovih saradnika, potpisao peticiju za referendum. Kako to nije učinio kako se očekivalo pred medijima i kako to nisu zabeležili ni stranački fotografi za zvaničnu internet stranicu HDZ-a, danas, navodi nedeljnik, niko osim Karamarka sa sigurnošću ne može da tvrdi da je šef najveće opozicione stranke zaista potpisao peticiju za referendum o dvojezičnosti.

Ako je on to zaista učinio, očito je da je to uradio u potpunoj tajnosti, kao da se “srami ili skriva”.

Poslednji argument u prilog tvrdnji o misterioznom kolebanju šefa HDZ-a dali su Davorin Mlakar i Vladimir Šeks, dvojac koji se članovi stranke apostrofirali kao autore referendumskog pitanja.

Prvo je Mlakar prošle sedmice u jeku prikupljanja potpisa izjavio da se “boji da Ustavni sud neće dozvoliti raspisivanje vukovarskog referenduma”, ali je odmah dodao da će on lično potpisati peticiju”.

Potom je, dodaje se, Šeks u utorak u izjavi za “Jutarnji list” rekao da će vladajuća većina izmenom Ustava verovatno sprečiti vukovarski referendum što je već poznato. Ipak, HDZ-ov doajen je potom izjavio da se slaže da je ova referendumska inicijativa već sada ustavno sporna “jer se radi o nameri ograničavanja i smanjivanja prava”.

Šeks je tom prilikom i odlučno odbacio tvrdnje da stoji iza referendumskog pitanja o pravima manjina. A dve sedmice ranije, Šeksove kolege su njega i Mlakara dizale u nebesa jer su lucidno osmislili referendumsko pitanje.

Očigledno da je došlo do nekog preokreta u HDZ-u koji ta stranka sada pokušava da zadrži “ispod radara”, tvrdi "Globus".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: