"Timošenkova bitnija od Ukrajinaca"

EU obraća previše pažnje na sudbinu jedne osobe, a premalo na 45 miliona Ukrajinaca, ocenio slovački ministar za spoljne i evropske poslove Miroslav Lajčak.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

19:48

Default images

Lajčak je primetio da mu je, tokom njegovih poslednjih radnih poseta regionu, mnogo Ukrajinaca reklo da ima osećaj da se EU više brine za (bivšu premijerku) Juliju Timošenko, nego za celu zemlju.

Šef slovačke diplomatije ipak ne misli da je odluka Ukrajine da obustavi pripreme za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, za koji je prvobitno bilo planirano da bude potpisan na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu, od 28. do 29. novembra, jer je ponuda i dalje otvorena, Ukrajina još može da objavi svoju evropku perspektivu.

"Ukrajini je samo potrebno još vremena da reši svoje ekonomske dileme povezane s tim. Rusija je ponudila da Ukrajini odmah obezbedi sredstva za pokrivanje dnevnih potreba, što je Ukrajina ocenila kao nešto što u ovom trenutku ima prednost", dodao je Lajčak.

Evropska unija je, s druge strane, ponudila Ukrajini dugoročnu stabilizaciju političkog i ekonomskog prostora, povećanje investicija i trgovine, prenela je agencija TASR.

"Sve to obezbeđuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali se to vreme ne meri nedeljama, mesecima niti se može postići za godinu dana", istakao je Lajčak.

Zbog toga, prema njegovom mišljenju, samit u Viljnusu može da bude mogućnost da EU razmotri koliko je njena ponuda privlačna za zemlje "Istočnog partnerstva".

Zbog odluke ukrajinskih vlasti, građani na zapadu zemlje počeli su ulične proteste, a Timošenkova je stupila u štrajk glađu.

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog toga, ponovivši da EU ostaje pri st

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: