Osveta zbog "nalaženja" Bin Ladena?

Pakistanske vlasti podigle su optužnicu za ubistvo protiv doktora koji je pomogao SAD da pronađu vođu al Kaide Osamu bin Ladena.

Izvor: B92

Petak, 22.11.2013.

13:27

Default images

Nova optužnica protiv Šakila Afridija odnosi se na smrt jednog njegovog pacijenta pre osam godina u nemirnom plemenskom regionu Kajber, a rezultat je tužbe koju je protiv doktora podnela majka preminulog, javio je Rojters.

Zasad nije poznato više detalja o ovom slučaju koji bi mogao dodatno da poremeti odnose Vašingtona i Islamabada.

Afridi, koga zvaničnici SAD smatraju herojem, uhapšen je pošto su američki vojnici ubili Bin Ladena u maju 2011. godine na teritoriji Pakistana, što je razgnevilo tamošnje vlasti i izazvalo tenzije u odnosima dva strateška partnera.

Pakistan ga je prošle godine osudio na 33 godine zatvora na osnovu optužbi da pripada ekstremističkoj grupi Laškar-e-Islam, da bi u avgustu povukao presudu pozivajući se na proceduralne greške i naložio novo suđenje.

Pakistan optužuje doktora i zbog toga što je sproveo lažnu kampanju vakcinacije u kojoj je prikupljao uzorke DNK kako bi pomogao američkoj Centralnoj obaveštajnoj službi (CIA) da pronadje Bin Ladena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: