"Nikad nisam pogrešio, neću ni sad"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je na njemu odluka o zahtevu za pomilovanje bivšeg šefa DB Radomira Markovića.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 21.11.2013.

14:24

Default images

Nikolić je čitavu priču u medijima o tome okarakterisao kao pritisak na njega, kao predsednika, i dodao da taj zahtev još nije stigao na njegov sto.

"Ne pritiskajte predsednika Republike, nikad nisam doneo pogrešnu odluku, pa neću ni sada", poručio je Nikolić.

Nikolić je rekao da zahtev za pomilovanje treba da ispuni mnogo uslova, da se o njemu izjasne zatvorska jedinica u kojoj se zatvorenik nalazi i sud koji mu sudi, Ministarstvo pravde i Komisja za pomilovanje. On je dodao da ne razume zašto se stvara, kako je rekao, ovako zagrejana atmosfera povodom neke odluke "koju bih ja trebalo da donesem ili je nikada ne donesem", i napomenuo da za to ne postoje određeni rokovi.

Nikolić je objasnio da predsednik apsolutno samostalno odlučuje o tome da li će neko biti ili neće biti pomilovan i istakao da na to ne smeju da utiču ni Vlada Srbije, niti javnost.

"Predsednik mora da donese odluku sam, a to znači da će je doneti, ukoliko taj zahtev, kada prođe svu proceduru, dođe kod mene", objasnio je Nikolić.

Na pitanje da li ima saznanja o sastanku njegovog savetnika Olivera Antića i Radomira Markovića, Nikolić je rekao da Komisija za pomilovanje, čiji je Antić predsednik, obavlja razgovore ili sa braniocima podnosioca zahteva ili sa njima direktno, te da se on "u to ne meša".

"Oliver nije imao razgovore u smislu da ja nešto nudim, kako bi se došlo do blaže kazne ili pomilovanja. Ja nikada nikome ništa ne nudim, niti je to moj posao. Postoje organi koji po zakonu imaju pravo da se dogovaraju o visini kazne, a predsednik Republike je poslednja instanca", objasnio je NIkolić.

Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i za ubistvo Ivana Stambolića podneo je predsedniku republike zahtev za pomilovanje, o kojem se, u skladu sa zakonskom procedurom, Ministarstvo pravde negativno izjasnilo.

Bivši šef DB-a Radomir Marković je zatražio pomilovanje, o čemu je sa njim razgovarao Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednik Komisije za pomilovanje.

Komisija za istraživanje ubistava novinara juče saopštila da je bivši šef DB-a Rade Marković u dokumentovanom razgovoru sa jednim članom Komisije naveo da njegova supruga poseduje 15 tajnih dosijea i da će ih u slučaju da policija "napravi još jedan korak", objaviti u "svim evropskim novinama i još negde, a ona zna gde".

Drašković: Pomilovanje bi bilo moralni krah Nikolića

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je izjavio da bi pomilovanje Radomira Markovića bilo, kako tvrdi, politički i moralni krah predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da se nada da to neće učiniti.

"Ne mogu da verujem da preko težine tih zločina predsednik države može da pređe i da pomiluje serijskog ubicu. Nadam se da to neće učiniti", rekao je Drašković za Radio-televiziju Vojvodine.

On je istakao da ni on, ni vlada, ne pritiskaju predsednika, ali da bi trebalo da ga pritiska "težina zločina za koje je optužen Marković".

Drašković je ocenio i da je odlazak savetnika predsednika Srbije (Olivera Antića) "kod čoveka koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora", po njemu, "kriminalni čin i jasna poruka da postoji jasan plan i namera da se zločin oprosti i da on izađe na slobodu".

"Naročito sam se uverio u to kada je Antić počeo da daje izjave koje nisu posledica pravnog neznanja, već zle namere da se Marković izvede na slobodu" rekao je Drašković.

Lider Srpskog pokreta obnove je upozorio i da je na snazi Zakon o pomilovanju iz vremena Josipa Broza Tita, koji mu je davao ovlašćenja da bude iznad Ustava, suda, pravde, odnosno iznad svega i koji mu je omogućavao da samovoljno pomiluje koga hoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

228 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: