Nedelja, 28.07.2013.

16:11

I u zatvoru se školuju, uče zanat

Obavezno osnovno obrazovanje u Srbiji, osim u redovnim školama, može se steći i iza rešetaka.

Izvor: B92

Default images

U zavisnosti od ustanove, pored osnovne, osuđenici mogu da pohađaju i srednju školu, daju ispite na fakultetima i izučavaju zanate od kojih mogu imati koristi nakon odsluženja kazne.

B92 je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici proverio kako osuđenici uče.

Vladimir Zorić je osuđenik povratnik koji u sremskomitrovačkom zatvoru služi kaznu od 3 godine zatvora zbog iznude. Kako sam kaže, na slobodi je izučio i zanat, ali je samouk, pa je odlučio da se u zatvoru doškoluje.

"Napolju se bavim ugradnjom klima uređaja, taj smer sam ovde i upisao, mehaničar za grejne i rashladne uređaje, tako da očekujem da tu školu završim da mogu da otvorim firmu kad izađem", kaže zatvorenik Zorić.

60-tak osuđenika u ovom zatvoru pohađa srednju školu, 11 ide u osnovnu, a 8 završava fakultet. Visoko obrazovanje je najkomplikovanije dobiti, a i posebno se plaća, pošto nije organizovano unutar zatvorskih zidina.

"Oni koji su u zatvorenom delu vode se u pratnji službe obezbeđenja na polaganje, oni iz poluotvorenog odlaze o svom trošku, ali pod uslovom da imaju dodeljena posebna izvanzavodska prava, što znači odlazak kući, vikend, godišnji odmori i izlazak u grad osam sati sa porodicom", objašnjava Marija Kuzmanović, šef službe za tretman.

Pored regularne škole, zatvor u Sremskoj Mitrovici je jedan od onih u kome Ujedinjene nacije finansiraju radionice za obuku osuđenika. Ima ih 5: za izradu pločastog materijala, zavarivanje, pekarstvo, uzgoj ranog povrća u plastenicima i sitoštampu.

"Prihvatio sam ovaj deo posla da bih se sto bolje resocijalizovao i jednostavno volim ovo da radim i pomaže nam dosta uopšte u našem boravku u zatvoru tako da nam brže prođe vreme", izjavio je osuđenik Nebojša Ćirić. Željko Subašić, takođe zatvorenik, dodaje da se po završetku ovog kursa lakše dobija posao, što je bitno za socijalnu inkluziju nakon izlaska iz zatvora.

Da bi pokazali kako to izgleda, osuđenici koji se obučavaju za sitoštampu, napravili su nekoliko majica sa logom B92.

Proizvodi koje prave osuđenici služe ne samo za opremanje 29 zatvora u Srbiji, već se i prodaju, pa je nekoliko zatvora od toga već počelo da ostvaruje manji profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: