Ministri:Otvaraju nam se EU fondovi

Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić ocenili da otvaranje pregovora Srbije sa EU ima veliki politički, ekonomski i pirvredni značaj. Selaković: Spremni smo.

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.06.2013.

14:30

Default images

"Srbija je na pragu EU i zahvaljujući tome krenuće dodatne investicije u našoj zemlji. Dobili smo ono što smo očekivali, možda ne baš odmah direktno datum, ali smo dobili da pregovori, maltene, od sutra počinju", rekao je Ilić. "Otvaranjem pregovora i dobijanjem datuma se stvaraju novi uslovi da naša privreda i zemlja krenu napred", kaže Mrkonjić.

Minsitar građevine i lider Nove Srbije Velimir Ilić je rekao da za Srbiju više nema nikakvih posebnih uslova za početak pristupnih pregovora i očekuje da će se u januaru održati konferencija na kojoj će se sve precizirati.

Ilić smatra da je u prethodnom periodu bilo glavno pitanje da li pregovori počinju u oktobru, decembru ili januaru, ali da je važnije što je Srbija "od sutra na pragu EU".

Prema njegovim rečima, "samo izuzetno bi moglo nešto da se iskomplikuje, kada bismo napravili neku veliku glupost", ali, kako je naglasio, ova vlada i državno rukovodstvo sigurno neće dozvoliti bilo kakvo iskakanje.

Ministar je podsetio da se ova vlada mnogo angažovala po pitanju evropskih integracija od predsednika države, premijera i prvog potpredsednika vlade, do svih zaduženih za taj proces.

.
Foto: Tanjug, Arhiva
"Očekujem da dodatno krenu investicije i da dobijemo pristup nekim fondovima, kao i da nastavimo započete investicije", istakao je Ilić, i objasnio da Srbija treba da se uklopi u evropski saobraćaj, pre svega u putne i železničke koridore, ali i avio i druge vidove saobraćaja.

Velimir Ilić je ocenio da će Srbija ulaskom u porodicu evropskih naroda otkloniti sve prepreke za bolju saradnju sa evropskim zemljama, te da je važno da nastavi uspešno da saradjuje i sa partnerima iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije i iz drugih zemalja na započetim projektima.

I ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić ocenjuje da početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom otvara nove mogućnosti za srpsku privredu i finansiranje razvojnih projekata.

"Dobro je da je, najzad, jedan Vidovdan lep dan - lepe vesti za srpski narod", istakao je on, dodajući da je 28. jun uvek bio značajan datum u našoj istoriji.

Ministar saobraćaja je ukazao da se Srbiji otvaraju mogućnosti korišćenja raznih fonodova za projekte koji su od evropskog interesa a, pre svega, za putne i železničke koridore 10 i 11, i za reku Dunav koja je evropski Koridor 7.

"Pristup evropskim fondovima biće mnogo veći, a razvoj svake zemlje je osnova zapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta", kazao je Mrkonjić.

On je napomenuo da je to posebno važno za Srbiju za koju je 2013. godina u znaku štednje kojom je predvidjeno i smanjivanje dela sredstava namenjenih investicijama.

"Dobijanje datuma je nova šansa za razvoj naše privrede i stvaranje uslova da naša preduzeća bolje rade, kao i za završetak velikih projekata, pre svega koridora u narednih četiri do pet godina", zaključio je Mrkonjić.

"Pravosuđe spremno za pregovore"

Foto: Beta
Ministar pravde Nikola Selaković poručio je da Srbija, njeno pravosudje i sistem državne uprave ulaze u proces skrininga, gde će se precizirati spremnost za otpočinjanje pregovora.

"Za taj veliki zadatak ostalo je nekoliko meseci i on će zahtevati mobilizaciju celokupnog pravosudja, tužilaštva i sudstva", rekao je Selaković.

Ministar pravde i državne uprave je pozdravio je odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

"Naravno da tu odluku dočekujemo spremni, a kao neko ko se nalazi na čelu Ministarstva pravde znam vrlo dobro šta me očekuje - neću da kažem da se radujem mučnim razgovorima, ubeđivanjima, ali se radujem zbog toga što se neke stvari sada čine mnogo izglednijim", rekao je Selaković novinarima u parlamentu.

Ministar je naveo da će se na decembarskom Savetu, koji sada, kako je rekao, jedino ima zadatak da da pregovarački okvir, videti i rezultati tog skrininga.

Govoreći o nizu aktivnosti koje čekaju i Ministarstvo i celo pravosudje, Selaković je rekao da treba da budu doneti novi zakoni o medijaciji i o izvršenju krivičnih sankcija, koji su završeni, kao i da su do sada 92 kandidata položila javno beležnički ispit, što znači da je potrebno još osam kandidata da bi se došlo do 100, koliko je ukupno potrebno za formiranje Javno-beležničke komore.

On je naveo da je jasan cilj povratak poverenja u pravosuđe, kao i to da se stvori pravosuđe koje će moći da da dobar epilog epilog borbi protiv korupcije.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je da je današnjom odlukom Srbija konačno ušla u nepovratni proces koji vodi tome da naša zemlja postane jedna od najprivlačnijih zemalja ovog dela Evrope.

"Odluka je upravo ono što sam i očekivao. Dobijena je puna potvrda da Srbija vodi odgovornu politiku i da Vlada i predsednik Srbije Tomislav Nikolić vode svoj narod ka bezbednim i prosperitetnim vremenima", ocenio je Mrkić.

On je istakao da se ne raduje posebno tekstu zaključaka, jer ga je odavno očekivao i o tome izveštavao našu javnost.

"Nikako se ne sme zaboraviti da smo uspeli da obezbedimo sadašnjost i budućnost naše braće na Kosovu i Metohiji, a da pri tom otvaramo prostore prijateljstva prema albanskim komšijama, ali i svim drugim nama vrlo bliskim narodima u području u kome živimo", ukazao je ministar.

Sledi puno posla za Skupšinu Srbije

Foto: Beta, Arhiva
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da odluka Evropskog saveta o početku pregovora sa Srbijom predstavlja priznanje za zemlju, kao i da je parlament spreman da obavi svoj deo posla u pripremi za početak pregovora.

"Za skupštinu to znači puno posla. Ono što je dobro je da smo mi do sada izpunili ono što je obećano", rekao je Stefanović novinarima u
skupštini Srbije i podsetio da će predsednik Saveta EU Herman van Rompej u ponedeljak posetiti Srbiju.

Prema rečima predsednika Narodne skupštine, odluka Evropskog saveta predstavlja veliku obavezu za Srbiju, ali i priznanje za ono što je
do sada uradjeno.


"Datum za pregovore pokazuje da je EU vrednovala napore Srbije", rekao je Stefanović, koji je i potpredsednik SNS-a.

Predsednik Skupštine je dodao da očekuje da posle današnje odluke Evropskog saveta Srbija dobije još više stranih investicija jer, kako je rekao, ta odluka svedoči o stabilnosti Srbije.

Prve reakcije poslanika

Otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU je odlična vest za gradjane, koja nije došla kao nagrada, već kao priznanje za sve što je Vlada Srbije uradila u toku pregovora sa Prištinom, poručila je danas potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da će gradjani osetiti blagodeti evropskih fondova, kao i svi evropski narodi, i usaglašavanje srpskog sa evropskim zakonodavstvom.

"Otvaranje pregovora je bezuslovno i verujem da će se brzo napraviti tim koji će biti spreman za početak pregovora u januaru", rekla je ona.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović izjavio je da je odluka o otvaranju predprisutpnih pregovora za članstvo Srbije u EU dokaz da je vlada koju vode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, učinila sve napore za dobrobit gradjana i da to nije nagrada, već zasluga.

"Ovo nije nagrada već zasluga svih koji su se trudili da ubede evropske zemlje da je Srbija odavno zaslužila da bude deo evropske porodice naroda", rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

"Nismo iznenadjeni odlukom Saveta ministara. I ranije smo tvrdili da će početi predpristupni pregovori, a zadovoljni smo i što smo uspeli da smekšamo Nemačku u njenom tvrdom stavu", rekao je Petrović.
Foto: Beta, Arhiva
Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković istakao je danas da je otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU uspeh premijera Ivice Dačića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Očekujem da mi, kao parlament i vlada, damo puni doprinos u pripremi za početak pregovora, a skupština na usvajanju svih potrebnih zakona iz evropske agende", rekao je Čolaković i najavio da će u tom kontekstu skupština raditi u punom kapacitetu u narednom periodu.

Otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU je istorijski rezultat politike vladajuće kolicije, izjavio je danas šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović.

"Ovo je veliki dan i istorijski rezultat vladajuće koalicije - to znači da su nas u EU shvatili kao ozbiljne partnere", rekao je Mijatović novinarima u parlamentu.

On je, medjutim, ukazao da pored prvobitnog oduševljenja treba biti realan i reći da će proces ulaska u EU biti dug i da će na tom putu morati svi da rade kako bi Srbija bila evropska i uredjena zemlja.

"Mi znamo da Uniji treba Srbija, kao i da Srbiji treba EU, a Srbija mora da gradi institucije sistema", istakao je Mijatović, navodeći da će ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU značiti mir i prosperitet za ceo Balkan.

Srbija je, kako je istakao, deo evropskih naroda, a današnja odluka je jedna od priznanja koje dobija. Mijatović je čestitao i susednoj Hrvatskoj na ulasku u EU, uz želju da se i Srbija što pre pridruži toj porodici, iako je još jednom ukazao da će to biti dug put. Šef poslničke grupe URS Vladimir Ilić izjavio je da je odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora veliko priznanje Srbiji, njenim gradjanima i vladi koja je ispregovarala.

"Imamo razloga da budemo ponosni, to je naš ukupni rezultat, i onih koji su vukli taj proces napred i onih koji su vukli unazad, i onih koji su bili hrabriji i onih koji su bili manje hrabri, al i EU koja nas je nekada podsticala a nekada saplitala na tom putu”, rekao je Ilić novinarima u parlamentu.

On je dodao da ima razloga za ponos, da se otvara nova stranica u srpskoj istoriji i da je Srbija dobila početak pregovora - u januaru, ali da se podrazumeva da Srbija ispuni sve obaveze iz briselskog sporazuma.

"Sada se krećemo putem sa koga nema povratka, ulazimo u društvo evropskih zemalja da postanemo moderna, savremena država sa vladavinom prava, posebno ljudskih prava", rekao je Ilić i naglasio da nema dodatnih uslovljavanja.

On je dodao da je to samo početak teškog puta koji čeka Srbiju, otvaranje 35 poglavlja za pregovore sa EU, ali početak zaista dobrog puta.

Ilić je takodje naglasio da su u URS ponosni na potpresednicu vlade Suzanu Grubješić i njen doprinos tom procesu, kao i na premijera Ivicu Dačića i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: