Sednica Vlade o budžetu ipak sutra

Sednica Vlade na kojoj je trebalo da se utvrdi Predlog rebalansa budžeta Srbije za 2013. pomerena za sutra. Dačić: Nije bilo prostora za sednicu danas.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.06.2013.

00:47

Default images

Predlog kojim bi budžetski deficit bio ograničen na 4,7 odsto bruto-domaćeg proizvoda bi tako trebalo da bude utvrđen u utorak od 11:30h.

Kako je ranije najavljivano, prihodna strana državnog budžeta neće biti menjana iako su prihodi u prvih pet meseci manji od planiranih, a uštede na rashodnoj strani će biti ukupno oko 31 milijarde dinara.

Uštede će biti napravljene smanjenjem subvencija državnim preduzećima, smanjenjem pojedinih investicija i rashoda ministarstava i drugih državnih institucija.

Vlada Srbije ne planira zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru, a njihov rast, kako je najavljivano, biće u skladu s privrednim rastom i stanjem državnog budžeta.

Plan Vlade za reformu javnog sektora trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Vlada usvojiti rebalans budžeta, i pored toga što su neka ministarstva imala izvesne primedbe na smanjenje rashoda.

"Kada smanjujete rashode ministarstvima, niko nije srećan zbog toga, ali moramo da smanjimo javnu potrošnju kako bismo omogućili pokretanje privrede i privlačenje investicija", objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, uprkos različitim komentarima, reblansom neće biti ugroženo funkcionisanje poljoprivrede kao važne privredne
grane, budući da se učešće pojoprivrede u budžetu nije smanjilo, a da rashodi nisu smanjivani u strateškim sektorima.

On je demantovao saznanja nekih medija da je krajem prošle sedmice bilo zastoja u plaćanjima pojedinim ministarstvima, ističući da sva
plaćanja idu redovno i da će tako biti i u budućnosti.

Dačić: Nisam zakazao sednicu za danas jer nije bilo prostora

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da sednica Vlade Srbije o rebalansu budžeta nije odložena, jer nije ni bila zakazana i dodao da su se on i prvi protpredsednik vlade Aleksandar Vučić ceo dan bavili pregovorima u Briselu i pitanjem amnestije, pa nije bilo prostora za sednicu o rebalansu.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je sednicu zakazao za sutra.

"Sednice vlade zakazujem ja i nisam je zakazao za danas. Bio je neki opšti plan da od ponedeljak to bude na sednici vlade kako bi sledeće nedelje to moglo da bude na sednici parlamenta", kazao je premijer.

On je rekao da su on i prvi protpredsednik vlade Vučić ceo dan bili angažovani u vezi sa pregovorima u Briselu.

"Dogovarali smo neke stvari vezano za problem amnestije i zato nije bilo prostora da se danas održi sednica, pa sam sednicu zakazao za sutra", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: