BiH: Koncert kao podrška protestima

Nekoliko hiljada građana Sarajeva prisustvovalo je koncertu podrške demonstracijama za jedinstveni matični broj građana (JMBG) ispred zgrade Parlamenta BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.06.2013.

12:08

Default images

Događaj je prošao bez incidenta.

Na koncertu su sinoć nastupili i bendovi Frenkie, Dubioza kolektiv, Letu štuke, Zoster, Skroz i Dvadesetorica, sa pesmama koje su slale poruku Parlamentu BiH i ukazivale na nerad.

Kao i prethodna okupljanja, bez obzira na obim, i ovo je okončano porukom da građani ne odustaju i da će istrajati u svojoj borbi, prenela je Fena.

"Ne dozvolimo da još jedno dete strada zbog nerada parlamentaraca. Imamo podršku stranih i domaćih subjekata, ali samo su građani deo ove priče", poruka je vođa demonstracija, koju je pročitao posljednji izvođač.

Okupljenima se obratio i otac bebe Berine, koji je istakao da postoji mogućnost da bi njegova ćerka i danas bila živa da je lakše mogla dobiti pasoš i da je imala matični broj na vreme.

Građani koji su učestvovali u "bebi protestima" u Sarajevu, koji su počeli 5. juna, dali su ultimatum parlamentarcima da do 30. juna donesu zakon o JMBG.

Zakon o JMBG nije na snazi od 12. februara, zbog čega novorođena deca u BiH nemaju jedinstveni matični broj i ne mogu dobiti lične dokumente.

Zbog nemogućnosti da na vreme dobije pasoš i bude izmeštena na lečenje, pre dva dana je preminula teško obolela tromesečna beba Berina Hamidović, što je pokrenulo još organizovanije okupljanje građana.

Građani su ocenili da je beba Berina žrtva spore administracije i aktuelne vlasti.

Zbog nedonošenja zakona o JMBG, pokrenuti su protesti građana i u drugim gradovima u BiH, Tuzli, Livnu, Travniku i Mostaru.

Deca različitog uzrasta iz SAD, Engleske, Francuske, Švedske, Holandije, Češke, Nemačke, Luksemburga, Somalije i regiona pevala su, svirala, igrala i slala poruke podrške deci iz Bosne i Hercegovine, u akciji pokrenutoj na društvenim mrežama.

Oni su na taj način podržali borbu građana BiH za bebe koje nisu mogle dobiti jedinstveni matični broj (JMB) zbog neusvajanja zakona na državnom nivou, čime su direktno narušena njihova ljudska prava, piše sarajevski portal Klix.ba.

Takozvana "Bebolucija" započela je 5. juna, kada je objavljena informacija da mala Belmina Ibrišević ne može ići na lečenje izvan zemlje jer nema JMBG. Od tada je počela da pristiže podrška iz celog sveta.

Sve je, naime, počelo na društvenoj mreži Fejsbuk i vremenom poprimilo neverovatne razmere, pa je pokret dobio i naziv "Bebolucija". Pokrenuta je stranica na internetu i na Fejsbuku, a o svemu je pisao i “Njujork tajms”, ali i brojni drugi mediji širom sveta. Građani koji su učestvovali u “bejbi protestima” u Sarajevu dali su ultimatum da do 30. juna donesu zakon o JMBG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: