Sreda, 12.06.2013.

14:17

Tači: Uskoro menjamo zakone

Kosovska vlada i institucije spremni da počnu primenu briselskog sporazuma, poručuje predsednik vlade u Prištini Hašim Tači.

Izvor: Tanjug

Default images

Tokom razgovora sa zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom, Tači je rekao da su u završnoj fazi promene zakonodavstva neophodne s tim u vezi i da će biti usvojene u kosovskom parlamentu, čim se on vrati iz posete SAD, javila je albanska novinska agencija ATA iz Prištine.

Kosovski premijer je informisao Bernsa o procesu normalizacije odnosa sa Srbijom u skladu sa briselskim sporazumom i naveo da bi obe zemlje trebalo da što pre počnu s primenom sporazuma.

On je takođe ponovio da je pomoć SAD uvek bila od ključnog značaja za Kosovo.

"Tokom celog procesa dogovora u Briselu, doprinos SAD nije bio samo podržavajući, već su SAD takođe bile garant da postignuti sporazum između dva dugogodišnja neprijatelja budu u interesu obe zemlje koje samostalno pokušavaju da se integrišu u evroatlantske institucije", rekao je Tači na susretu sa Bernsom tokom sastanka u Beloj kući, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera.

Tači je zahvalio zameniku američkog državnog sekretara na kontinuiranoj američkoj podršci Kosovu u prošlosti i u tekućim naporima na konsolidaciji nove kosovske države.

Berns je ponovo potvrdio podršku SAD Kosovu i sporazumu sa Srbijom i obećao da će Vašington nastaviti da vrši pritisak za punu implementaciju briselskog sporazuma.

On je takođe ponovio podršku SAD Kosovu za evropske integrativne procese i šire međunarodno priznanje.

Deda: Treba promeniti između 30 i 50 zakona

Zarad primene sporazuma Kosova i Srbije potrebno je promeniti između 30 i 50 zakona na Kosovu, izjavio je danas izvršni direktor Instituta KIPRED Iljir Deda.

"Sva tri aktera (Kosovo, Srbija, EU) se trude da velikom brzinom dođu do bilo kakvog sporazuma, ali bez prave analize efekta onoga o čemu se dogovaraju. Do 20. juna Kosovo treba da izvrši izmene u 30 do 50 zakona, treba da ratifikuje međunarodni sporazum i plan (sprovođenja), čime se menja i Ustav", rekao je Deda, a prenosi agencija Telegrafi.

Deda je ocenio da je bilo mnogo bolje da je postignut okvirni sporazum koji bi definisao odnose Kosova i Srbije, a ne sporazum u kojem se sa Srbijom razgovara o tome kako treba da izgleda Kosovo.

Prema njegovim rečima, sporazumom u Briselu je u suštini legalizovano stanje na terenu.

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije ne može biti deo razgovora o unutrašnjim pitanjima Kosova", rekao je Deda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: