Ruske rakete S 300 stigle u Siriju

Ruske rakete, povodom kojih se digla prašina na međunarodnoj sceni zbog dvostrukih aršina Moskve po pitanju Sirije, već su stigle u tu zemlju u kojoj besni rat.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

10:43

Default images

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je za jednu televiziju da je njegov režim već dobio prvu pošiljku savremenih protivavionskih raketa

Rusija je obećala da će početi da šalje odbrambene sisteme Siriji ubrzo nakon odluke EU da ne obnovi embargo na isporuke oružja sirijskoj opoziciji, što je Moskva kritikovala optuživši Brisel za dvostruke aršine.

"Sirija je dobila prvu pošiljku ruskih raketa S 300", rekao je Asad u intervjuu za televiziju Al Manar, povezanu s Hezbolahom, koji će biti emitovan danas kasnije i dodao da će ostatak isporuke stići uskoro, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Zbog pošiljke takvih visoko efikasnih raketnih sistema zemlja-vazduh zabrinuti su i u Izraelu, koji je takođe reagovao na isporuku tih raketa, jer tvrdi da one mogu biti upotrebljene i za druge svrhe, a ne samo za odbrambene svrhe. Izrael takođe brine i zato što je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve vazdušne napade na sirijsku teritoriju.
Bašar al Asad (Beta-AP)
Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem u sredu je za isti libanski medij izjavio da su sirijske naoružane snage ponovo u ofanzivi, dok je lider pobunjenika Selim Idriš ranije rekao za Bi-Bi-Si da Hezbolah vrši "invaziju" na Siriju, potvrdivši da više od 7.000 boraca tog libanskog šiitskog pokreta učestvuje u napadima na grad Kusair, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u izjavi za ruske medije rekao da postoji utisak da radikalna sirijska opozicija čini sve što može da izazove vojnu intervenciju, preneo je Itar-Tas.

"Nacionalna koalicija i njeni regionalni sponzori čine sve što mogu u nastojanju da spreče početak političkog procesa i koriste sve načine, uključujući pranje mozga na Zapadu sa ciljem izazivanja vojne intervencije. Takve postupke smatramo nedopustivim", rekao je Lavrov.

"Verujemo da Nacionalna koalicija nije jedini predstavnik sirijskog naroda i da u opoziciji postoje i druge ozbiljne grupe", dodao je Lavrov i naglasio da Koalicija nema nikakvu konstruktivnu platformu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: