Četvrtak, 30.05.2013.

10:43

Ruske rakete S 300 stigle u Siriju

Ruske rakete, povodom kojih se digla prašina na međunarodnoj sceni zbog dvostrukih aršina Moskve po pitanju Sirije, već su stigle u tu zemlju u kojoj besni rat.

Izvor: Tanjug

Ruske rakete S 300 stigle u Siriju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

144 Komentari

Sortiraj po:

Crni

pre 10 godina

Hrvatski S-300 nikad nije bio operativan, jer nikad nije ni bio kompletiran. Nedostajali su ključni delovi vezani za kontrolersku logiku (signalne ploče, operativna logistika upravljanja sistemima, operativna sprega između radara i centralnog sistema.Hrvati su tvrdili da su dobili S-300PMU-1, a ustvari se radilo o osakaćenoj verziji S-300PMU namenjenoj izvozu. Rusi su apsolutno bili upoznati sa činjenicom da Hrvati kupuju sistem, ali su onda odlučili da prekinu komunikaciju između Hrvatske i Ukrajine i Belorusije. Amerikanci su nekoliko puta posećivali sistem, ali ništa nisu saznali osim o tipu raketa, kontejnerima i konektorima za poprečne veze. Isti slučaj je i sa Izraelcima.Tako da je to jos uvek velika briga za Izrael, inace se nebi digla ovolika prasina.

Crni

pre 10 godina

K'o bi rek'o da braca Rusi vise vole Asada nego bracu Srbe.
(Zoran, 30. maj 2013 19:35)
A ti mora da si neki srboljubac,kad tako brines ko voli srbe.

nele

pre 10 godina

"Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999."

A ko je trebao da nam posalje? Ona pijandura koja nije mogla ni svoju drzavu da vodi? Vreme Jeljcina i slabe Rusije je odavno proslo, svet vise nije unipolaran i 1999. se ne moze ponoviti. Inace ovo nije poslato na lepe oci, nego je Sirija posteno platila svaku raketu i svaki srafic na ratkapni protivraketnog sistema S-300.

Natalija

pre 10 godina

“Ocekivati od Jeljcina, da pomogne nekome! Smeh! Smeh! Smeh!” kaže nam (eee, 30. maj 2013 22:07) Komentar: ovakvo “lupanje” odavno nisam pročitala. Ruska spoljna politika ti je kao njihova nacionalna igračka “BABUŠKA” sve “šušlje” igračke jedna u drugoj. I po potrebi vladari rusije (a to nisu ni Jelcin ni Putin...) po potrebi znači pokazuju neku od tih “matrijoški” e sad vlada ova matrijoška, a od sad vlada ova matrijoška. Super za Rusiju a ubitačno za one “koji im veruju” kao što je “eee” i &

Bas Celicni

pre 10 godina

(zoran, 30. maj 2013 14:09)

A u Siriji to ne znaju nego si ti tu da im otvoris oci. Bas Asada i sirijska vojska placaju te sisteme stotinama miliona $$ a ne znaju da im bez obucenog ljudstva to nista ne znaci.

Za tvoju informaciju placaju oni i rusku posadu. Placaju oni i Iranske komandose i instruktore. Sta mislis zasto rat tako dugo traje i Asad pobedjuje, makar trenutno ?!

katica popović

pre 10 godina

Asad "platio" pa dobio. Mi nismo imali da platimo pa "nismo ni dobili" te rakete! Toliko o "prijateljstvu" među državama!
Ps. Ali sam uzela "tastaturu" da napišem nešto drugo: Koliko Asad nije u stanju da "nauči ništa" iz događaja koji su se koju godinu ranije događali tu oko njega. I Sadam Husenin i Gadafi su kupovali grdno oružje od Rusije pa šta im se posle desilo, svi znaju.

X-MEN

pre 10 godina

@Ovi Rusi opasno smaraju. Mrzim komunizam.
(nixonn, 30. maj 2013 12:06)

KAKAV CAR ! Ne verujem kakvih sve pojava ima na ovom forumu.

Iz koje li si ti dimenzije stigao, rodjace?!

eee

pre 10 godina

Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999. Zato nisu ni smeli da nas pipnu i Kosovo je i dalje naše. Na vas uvek možemo da računamo kao pravoslavna braća.
(vlada, 30. maj 2013 11:31)
- Ocekivati od Jeljcina, da pomogne nekome! Smeh! Smeh! Smeh!

Milos

pre 10 godina

Kad procitam ove komentare srpskih "patriota" bas mi je drago sto nam Rusi nisu dali S-300 1999.godine, jer kakav smo narod ratovali bi 10 godina a ovako smo kapitulirali posle tri meseca!

DPolitika

pre 10 godina

@Onaj koji pamti

Ta rezolucija je doneta nakon rata tj dva i kusur meseca posle pocetka bombardovanja a sam NATO se pozvao na Artikal 4 svog ugovora kao opravdanje za vojnu intervenciju svi i samo clanovi NATO su dali saglasnost za intervenciju kroz vojni savet NATO-a.

Savet bezbednosti nije doneo nijednu rezoluciju kojom odobrava vojnu intervenciju u Srbiji vec je samo rezolucijom 1244 konstatovao ono sto smo mi prihvatili Kumanovskim sporazumom. Kina i Rusija nisu stavile veto jer nisu imali razloga tj. nije bilo naseg prostivljenja rezoluciji 1244 jer smo je prihvatili kroz Kumanovski sporazum.

Nas problem je u tome sto ocekujemo da nam neko pomaze a da mu se neobratimo za pomoc ili da nam drzi stranu i to onu koju sami pustamo niz vodu...

Da nepricam o tome da je apriori NATO intervencije za Vosjku nije odvojeno nista para za nove sisteme naoruzanja niti smo dok je jos bio rat trazili od bilo koga zvanicno vojnu pomoc ili naoruzanje sem kroz abrove...A posebna je prica sto su 1991-1992 mnogu u Srbiji prizeljkivali i na sva zvona zvonili(TV i radio) da se u Rusiji svrgne Jelcin i da ga pucisti ubiju sto on iako je za to cuo nije uzeo ka srcu ali je svakako imao u vidu i takvo nase ponasanje tj i pored svojih slabosti imao je i nase glupe postupke.

1244
It recalled the sovereignty, territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia...Require that the KLA and other armed Kosovo Albanian groups be demilitarized

Pamti malo bolje...

iivanovic166@gmail.com

pre 10 godina

Odlican potez Rusije.Prvo zaradice novac,to je solidan izvozni posao.Drugo u slucaju vazdusnih udara na Siriju isprobace u praksi njihovu efikasnost,ako se pokazu efikasnim to je odlicna reklama za druge zemlje,koje mogu ocekivati bombardovanje da ih kupe na vreme.A sto se tice gradjanskog rata,pa ako bi zapad poslao pobunjenicima avione i rakete njih rezim moze iskoristiti protiv pobunjenika samo u tom slucaju.

Miki

pre 10 godina

Roknuce im Izraelci sisteme ko onda one Egipatske advance sisteme
+
Nesto mislim da je Egpat u Yom Kipurskom ratu satro Izrelsko vazduhoplovstvo ,otvori koju knjigu i procitaj

Onaj koji pamti

pre 10 godina

Savet bezbednosti nikada nije ni raspravljao o bombardovanju SRJ. Zapamtite već jedanput tu stvar.
(Vladimir, 30. maj 2013 18:34)

Rezolucija UN 1160, 1199, 1203, 1239 i 1244.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1244

samo par navoda:

Demand in particular that the Federal Republic of Yugoslavia put an immediate and verifiable end to violence and repression in Kosovo;

complete verifiable phased withdrawal from Kosovo of all military, police and paramilitary forces according to a rapid timetable, with which the deployment of the international security presence in Kosovo will be synchronized;

Na osnovu ovoga NATO je aktivirao Charter 52. Ali bez obzira na sve, ovo je kljuc svega:
"China and Russia, both of which are permanent members of the Security Council, vetoed the resolution on the UN Security Council. Even one veto from a permanent member is enough to quash a resolution. US President Bill Clinton then spearheaded the use of force by NATO against the Milošević government."

Kina i Rusija su jednostavno Srbiju prepustili NATO sudbini iz svojih interesa. Zapamti i ti vec jednom

Vukodav

pre 10 godina

A mogli su nama barem samo da daju veto na bombardovanje u Savetu Bezbednosti.
(pih, 30. maj 2013 17:34)

Zaboravljaš da je bombardovanje SR Jugoslavije bila prva velika akcija NATO-a bez mandata SB UN.
Nisu imali na koju odluku Rusi da stave veto jer nikakve odluke nije bilo u SB UN.

misssa

pre 10 godina

e bas mi zao Izraelaca koji nece moci da vrse teror.. samo zakuvavaju stvari ne u aziji nego u svetu, a glume neke jadnike,da neko treba da ih zali.. Palestinci ce njima kevu, i samo napred ,zivela nezavisna palestina.. mada me briga za izrael..zao mi ovaj narod u Siriji..sta se desilo ovo sa njima :(..zao mi neduznih ljudi koji ginu..

Realno

pre 10 godina

Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa.....
(sasa jokic, 30. maj 2013 12:04)
Rusija je usla u 1 svetski rat zbog Srbije, u 2 sv ratu Rusi su oslobodili Beograd. Ali za razliku od Sirije Srbija nikada nije Rusima dala vojnu bazu. Za razliku od Sirije Srbi nisu hteli da kupe S300 nego su ga hteli dzabe.
(Pravoslavac, 30. maj 2013 16:33)

Rusija nije usla u I WW zbog Srbije. Neznam gde si to iskopao. Beograd i Jugoslavija bi se oslobodili u II WW i bez Rusa.

Dragan

pre 10 godina

@misssa. "Bas mi je zao izraelaca koji nece moci da vrse teror". Izrael je okruzen sa sada integristima koji bi hteli da ga eliminisu a ako se to zove teror onda ti nisi nesto ukapirao.

Rodjendan

pre 10 godina

Da smo mi ovo imali 1999 godine ,pesadijski bi zgazili albaniju za 2 dana odakle su teroristi upadali,bio sam pripadnik 125 motorizovane brigade u peci.

Ljubomir

pre 10 godina

A mogli su nama barem samo da daju veto na bombardovanje u Savetu Bezbednosti.
(pih, 30. maj 2013 17:34)

A, pre nego napises komentar proverri da li je bombardovanje kao takvo uopste bilo predmet odlucivanja u SB.

Milan Filipovic

pre 10 godina

Konačno će, zahvaljujući sistemu S300, biti ispunjen američki plan da se nad Sirijom uspostavi zona zabranjenog leta!
Tako će se i najefikasnije izbeći ponavljanje libijskog scenarija koji je tu nekada prosperitetnu drzavu doveo do uništenja.

mili

pre 10 godina

Daj sta se lozite tu poslece im s300 i 140 raketa , Nato bez 300 aviona ne ide ni u jednu akciju i kraj. Uostalom ko zna kako deluje i taj s300 jos nigde nije dokazan.

mikicar

pre 10 godina

Zasto gledate na taj S-300 kao na neko mitsko svemoguce oruzje koje moze da obori sve zivo. Isporucili su im do 100 raketa maksimalno (mada sumnjam da jesu, ovaj blefira sigurno).
Ako budu hteli da ih bombarduju ima da ih bombarduju. Poslace 100 bespilotnih letelica i mamaca, ovi ce da ozezu po svemu sto zasvetli na radaru i odose sve S-300 u propast.

Ako nisi nuklearna sila, nema te vojne opreme koja te skroz moze zastiti od napada.

Miki

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i zato što je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve vazdušne napade na sirijsku teritoriju." Stvarno nedopustivo da Izraelci nece moci bombardovati kad im se cefne.

Vlada Leskovac

pre 10 godina

@pravoslabac.
Rusi i Amerikcnci su usli u prvi svetski rat iskljucivo iz svojih interesa!
Oslobodili su Beograd i pola evrope takodje iz SVOJIH interesa, isto kao i Ameri!

Aleksa Šimunović

pre 10 godina

U prošlih godinu dana, u Siriji je više novorođenčadi imenovano Vladimir nego u Srbiji. Ovo je iskaz zahvalnosti Sirijskog naroda Ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču. To treba da otkloni sumnje ko brani Siriju. Šta god ljudi mislili, bez Ruske zaštite NATO bi do sada zgazio Siriju.

Vukan

pre 10 godina

Braco, pa nama ih niste dali te 1999, nego ste na racun nase nesrece dobili cetiri milrd. od zapadnjaka! Ja pamtim, za razliku od vecine!

YNWA

pre 10 godina

1999 Rusija se oporavlja od komuniza,najlosije stituirana. Rusija danas i 99‘ su dve razlicite stvari. Srbi,samo da nadju nekog da pljuju,to je bitno!

Adam

pre 10 godina

ne brinem se ja za svoje Izraelce... i te kako ce znati da se izbore sa svim problemima... pa i sa vremesnim s-300, pogotovo ako rukuju sa njim smotani arapi. ( s-300 nikada dokazan u stvarnim i pustinjskim uslovima ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cucurucu

pre 10 godina

pricam sa jednim amerom i uporno ga ubedjujem da Sirija nije isto sto i Srbija i da se rat kod nas zavrsio jos pre deceniju i vise.

Pravoslavac

pre 10 godina

Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa.....
(sasa jokic, 30. maj 2013 12:04)
Rusija je usla u 1 svetski rat zbog Srbije, u 2 sv ratu Rusi su oslobodili Beograd. Ali za razliku od Sirije Srbija nikada nije Rusima dala vojnu bazu. Za razliku od Sirije Srbi nisu hteli da kupe S300 nego su ga hteli dzabe.

018

pre 10 godina

Mi smo geopoliticki i geostrateski danas mnogo znacajniji Rusiji nego 1999. Tada ih nije brinuo americki antiraketni stit u Poljskoj, juzni tok nije bio u planu, gazprom je bio sve samo ne gigant, a nisu ni imali svoje baze i luke kao sto je to slucaj u Siriji. Nasa politika '90ih je cisto *urcenje bez pokrica

Rade

pre 10 godina

Marko, 30. maj 2013 12:20
Prijatelju ti si baš odalamio glupost. Koja će to NATO zemlja da obori ruski transportni avion?? Misliš li da smeju?? Ako misliš onda si zaista slab sa inteligencijom. Misliš li da će Bugarska da rizikuje nekakv "gasni embargo" zarad ispunjenja ciljeva USA, ili Turska da rizikuje milijarde dolara od trgovine sa Rusijom? Smešno. Rusi imaju vojn-ekonomsku palicu u svojim rukama i sada oni dele packe kao USA prethodne decenije. Shvati da se vreme promenilo i da USA sigurnim koracima ide ka propasti koja će se desiti u naredne dve do tri decenije. Ovaj sukob u Siriji mogao bi se uporediti da španskim građanskim ratom. I tada su Nemačka, Britanija, Italija i USA podržavale Franka (kao danas pobunjenike) dok je Rusija podržavala legalnu vladu (danas Asad). Tada su fašisti pobedili, danas teroristi imaju male šanse. Red je da neonacisti (EU i USA) dobiju preko tambure, a to me veseli.

S-300

pre 10 godina

Nevjerovatan je je broj dezinformacija. Sirija ima S-300 jos od 2008. Ocito imaju mali broj radara jer su izraelci penetrirali serijski PVO ko svajcarski sir. Ovo je samo dopuna postojeceg arsenala. S-400 rusi nece nikome prodavati ni za zivu glavu da ih se nebi docepali ameri kao sto si se docepali hrvatskih S-300 i "dobro" ih proucili tako da uspjeh izraelaca sa S-300 potpuno ne iznenadjuje. NATO je izuzetno dobro secirao S-300 zahvaljujuci slovackoj (pogledaj Trial Hammer 05). S-300 nikada nije upotrebljen protiv NATO aviona ali je NATO svjestan da S-300 u rukama dobro obucenog PVO moze biti vrlo efikasno oruzije. Zasto mislite da amerikanci toliko koriste bespilotne letjelice? Dali vi stvarno mislite dabi amerikanci poslali svoje pilote na S-300? Jos od 2009 USA radi na zamjeni F-22 i F-35 sa sestom generacijom aviona koji bi bili se mogli koristiti i bez pilota i sa pilotom. Ideja je da jedan pilot u svom skvadronu kontrolise ostale bespilotne avione.

http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/2009/October%202009/1009fighter.aspx

Kazastan je od Rusa kupio dvije baterije S-300 za 300 miliona dolara. Jedan MQ-1 Predator kosta 4 miliona. Ameri bi poslali "kisu" predatora na S-300. Neko pomenu S-500. S-500 ce biti antibalisticki sistem. Nemaju veze sa avionima.

ARMATA

pre 10 godina

Prva baterija sistema S-500 je po navodima ruskih medija od prosle godine trebala da se pojavi u 2013 godini,tojest ovoj sadasnjoj.S-500 jos nije u upotrebi,ali s' obzirom na proverenu praksu i funkcionisanje ruske vojske kroz istoriju,i da se pojedine stvari drze u tajnosti - mozda i jeste operativan. S-500 treba da ima domet od citavih 600 kilometara,dok S-400 ima 'svega' 400 kilometara i treba da zameni sistem A-135 koji je sistem namenjen za protivraketnu odbarnu Moskve,ali ce S-500 biti rasporedjen ne samo u Moskvi,nego i oko drugih velikih gradova,ali mu prioritet nece biti avijacija,vec takticke i balisticke rakete eventualnog protivnika. Sto se tice interkontinentalnih balistckih raketa,e to ne verujem,jer je brzina ruskih bojevih glava sa ICBM raketa tipa,naprimer 'TOPOLJ-M' I 'RS-24 JARS' po ulasku u stratosferu citavih 14-15 maha,dok bi planirana brzina raketa S-500 bila do 8 maha.NE POSTOJI SIGURNO KVALITETAN SISTEM KOJI SA SIGURNOSCU MOZE DA UNISTI INTERKONTINENTALNU RAKETU NIGDE,NI U SAD,A VEROVATNO NI U RUSIJI. Sve sto u vojsci nosi termin 'raketa',bez obzira da li je ta raketa namenjena za udar po ciljevima na zemlji,po avijaciji ili brodu - ubedjen sam da je najbolja ako je 'MADE IN RUSSIA'. Rusija je vojni DZIN,isto kao i SAD. To su jedine dve prave svetske armije,dok su kineska i indijska u usponu,sa bitnom razlikom,jer ove dve poslednje uglavnom kupuju oruzje,dok su jedino RF i SAD sposobne da sve nabave iz sopstvene odbrambene industrije.

zoki

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju."
Prosto neverovatno razmisljanje Izraelaca! Pa naravno da ce vam odgovoriti, i naravno da treba u tom slucaju da vam odgovore. Ne nego vi njih raketirate, a oni da sede i cekaju. Ko je napadnut ima prirodno pravo da se brani.

komunizam je unistio sve

pre 10 godina

Boze sta sam doziveo,da slobodarski srpski narod podrzava diktatore,teroriste,komunjare,ubice dece i svog naroda..inace Izraelci ce lako resiti problem s300 koji inace nije nikad dokazan u praksi,za razliku od americkog Patriota.

mr.wolf

pre 10 godina

Grese neki komentatori kad misle da je Sirija nesto platila za to, ili da su Rusi dobre duse. Preko sirije bi za EU trebao da krene gas i nafta, sto znaci bogatu Evropu. Rusiji se zavrce slavina u tom scenariju i Rusija ekonmski propada jer svoja prirodna bogatstva vise ne mogu da prodaju. Kako Rusima to ne odgovara krece se u ovakvu kontraofanzivu.

Aleksa Šimunović

pre 10 godina

U prošlih godinu dana, u Siriji je više novorođenčadi imenovano Vladimir nego u Srbiji. Ovo je iskaz zahvalnosti Sirijskog naroda Ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču. To treba da otkloni sumnje ko brani Siriju. Šta god ljudi mislili, bez Ruske zaštite NATO bi do sada zgazio Siriju.

offside

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." - ???? STA RECI? STA?

ben

pre 10 godina

Da su nas Rusi ovako podrzavali,verovatno danas ne bi imali problem kosova,niti bi bili bombardovani.
(Dragomir, 30. maj 2013 11:27)

Ondak bi nas Ameri i Britanci naoruzali i nama tako da ne bi bilo samo vi sa najmodernim Ruskom oruzjem i stotinama Ruskih specialca (samo u Kosari 300 njih sa njohivim komandantom pukovnikom Vitali Bulykin kojeg smo ga sredili) a mi goloruki ili sa nekim koroziranim kineskim kalasnikovima prevezeni na magarinjama.

I sada ne bi bilo ni KFOR-a ili EULEX-a na nam soli pamet i brani vase nindze na severu koji bih mogli da ih sredimo za 6 sahata.

p.s. NATO vas nije nista branio u Preshevskoj dolnin pa ipak niste ga mogli staviti pod kontrolu za godinu dana a ratovali ste sa 3 selama - sve dok nije vam bilo dozvoljeno upotreba tenkova i teske mehanizacije. Kad smo ravnopravni u naoruzanju vi nam na mali prst ne dolazite komsije. Kad god hocete.

zoran

pre 10 godina

U nasem narodu se od davnina pricaju mitovi i legende o sistemu S-300, to je postalo sastavni deo narodnog foklora. Nove generacije odrasatju uz pricu o svemogucem Ruskom oruzju, kojeg da smo imali 99' NATO i Amerika bi bili na kolenima moleci nas za milost... zato i ne cude ovakvi komentari.

Sirija vec ima veliki broj Ruskih sistema u upotrebi, modenirzovani BUK M2 ( sa kojim su Gruzijci skinuli 5 Ruskih aviona) Novi sistem Pantsir-S1 x 50 ,200+ Kubova, Tunguske, modenirzovani S-200 dometa do 300Km i josh svakakva cuda, pa su ih opet iznenadili 3 puta. Jer je moguce da od sve Ruske tehnike proizvedne do sad jedino valja mistski S-300 ?

Za svaki sistem postoji resenje, nisu Izraelci od juce.
(MilanNS, 30. maj 2013 13:09)

Milane, dzabe sistemi ako nemash sposobno ljudstvo. Ako nemas obucenu posadu na tim sistemima, sve je to neupotrebljivo.
Da je nas Zoltan, u proslom ratu, imao neki od navedenih sistema, rusio bi avione jos nad Hrvatskom.
Izraelci su pametni, u tome je kljuc....tehnika je na drugom mestu.
Dobro obucena posada sa vezanim sistemom Pancir i S300 moze cudo da pravi. No, ako nisu tehnicki potkovani, to gvozdje moze u trenutku da nestane.

Antiprotivan

pre 10 godina

"Proevropska " Srbija opet štiti arapskog diktatora. Bože, ovaj narod zaista ne zaslužuje ništa bolje od ovoga....

Ali kako sam vas informisao i ovaj će fašista završiti kao njegova braća po oružju a vi u ispijanju lozovače!

Петар Миловановић

pre 10 godina

Rusija šalje PVO sisteme koji ne mogu biti upotrebljeni u građanskom ratu (pobunjenici nemaju avijaciju). (Student, 30. maj 2013 12:48).

Господине Студенте, завршавајте бре те студије што пре, а не да сте вечито код социологије и марксизма. Јер, када завршите студије биће вам јасно чему служе системи ПВО и ко угрожава Сирију. Зар не видите да би Америка, све Европске земље, Турска и Израел, а и остале околне земље противници Асада, радо употребиле авијацију и помогле евроамеричку пешадију или сиријске побуњенике. Тако је било у рату евроамериканаца против срба у Хрватској, БиХ и код нас на Косову и Метохији. Чим су на нас засули авионским бомбама без да смо имали начина да им одговоримо у довољној мери, ситуација се преокренула у корист евроамеричког башибозлука. Исто је било у Либији! Завршите те студије већ једном!

gnoci

pre 10 godina

sloba je bio potpuno nesposoban politicar i odvojen od realnosti, zato nikada i nije trazio s300 od rusa da kupi (sirija je isti kupila). nije verovao da nato sme da ga napadne. rusija sigurno nije sama nudila da nam pokloni, pa nisu blesavi. niko ne bi sam insistirao da nesosobnu budalu pomaze, sto je sloba bio. od raspada juge sva nasa rukovodstva su donosila najgore moguce odluke u svemu sto su radili.

Dule

pre 10 godina

Znači Rusi daju jednoj strani oružije, Ameri i EU drugoj... Lijepo će sjediti u foteljama i gledati kako im oružije funkcionira u relanim uvjetima, a narod Sirije će ginuti... Ja to vidim na ovaj način...

Surcinac

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju..."
Čovek se zapita da li je ovo vest u ogledalu ili stvarna priča

Aleksandar

pre 10 godina

za (ben, 30. maj 2013 14:21)

Ako ste bili toliko dobri kao što tvrdite, zašto je onda NATO morao da nas bombarduje?

A to o 'preševskoj dolini', to mačku o rep. sve dok naša vojska nije bila tamo, mogli ste da glumite hajduke i da otimate civile. Onog trenutka kada je NATO u februaru 2001 odobrio ulazak oružanih snaga u kopnenu zonu bezbednosti (jer ste počeli i po Makedoniji da švrljate) sukobi su prestali za manje od tri meseca (onda kada je ubijen Ridvan Leši).

Milan

pre 10 godina

1. Posade za S-300 su obucene. Nemojte misliti da su Sirijci toliko naivni koliko vi mislite dacekaju da sistem postane operativan pada onda uce ljude kako se koristi. Ljudi mogu da se posalju u Rusiju na obuku mnogo pre nego je S-300 instaliran.
2. Mozda nisam dobro razumeo zvanicne tehnicke specifikacije ali S-400 je usavrseni S-300 sa verovatnocom pogotka 99.9% (S-300 ima verovatnocu pogotka `samo`98%), a S-500 je potpuno nezavisni sistem koji moze da se upotrebljava i za obaranje aviona, mada mu je cilj prvenstveno unistavanje nuklearnih balstickih raketa i satelita. I jeste u upotrebi.

MilanNS

pre 10 godina

U nasem narodu se od davnina pricaju mitovi i legende o sistemu S-300, to je postalo sastavni deo narodnog foklora. Nove generacije odrasatju uz pricu o svemogucem Ruskom oruzju, kojeg da smo imali 99' NATO i Amerika bi bili na kolenima moleci nas za milost... zato i ne cude ovakvi komentari.

Sirija vec ima veliki broj Ruskih sistema u upotrebi, modenirzovani BUK M2 ( sa kojim su Gruzijci skinuli 5 Ruskih aviona) Novi sistem Pantsir-S1 x 50 ,200+ Kubova, Tunguske, modenirzovani S-200 dometa do 300Km i josh svakakva cuda, pa su ih opet iznenadili 3 puta. Jer je moguce da od sve Ruske tehnike proizvedne do sad jedino valja mistski S-300 ?

Za svaki sistem postoji resenje, nisu Izraelci od juce.

Raja

pre 10 godina

Koliko se secam, Perisic je savetovao Milosevicu, ako vec hoce da udje u rat, da za potrebe odbrane kupi S300. Kao i uvek, Milosevic ga je bahato odbio. On je sprovodio neciju, u napred dogovorenu politiku. Dobili smo sta smo dobili.

florin

pre 10 godina

U mesto da se sanksionira Asad zbog ubijenje svoga naroda on se stimulise od Rusije,pa na kraju za rusiju nije bitna da tamo ginu zene i djeca.Jos jednom se pokazuje koji su Rusi

milan

pre 10 godina

1999 godine predsednik Rusije je bio Jelcin, a ne Putin. Da je tada bio na čelu Rusije jedan Putin, Srbija nikada ne bi bila bombardovana.

expert

pre 10 godina

Da su nas Rusi ovako podrzavali,verovatno danas ne bi imali problem kosova,niti bi bili bombardovani.
(Dragomir, 30. maj 2013 11:27)

Ali bismo zato bili stavljeni u ekonomski karantin i jeli bi gloginje, kao Severna Koreja. Zapadu uopšte nije potrebno oružje da nas upropasti, sankcije su svojevremeno imale neuporedivo veći efekat od bombardovanja.

Crni

pre 10 godina

(Novi Sad, 30. maj 2013 11:48)
Nama niko nikada nije obecao rakete, takva vrsta oruzja se debelo placa, i Sirija je izdvojila 900 miliona dolara, a mi jedvo izvukli 6 migova i to na kredit, nego mi se nesto cini da ti i ne zalis za time nego volis da bacas zvrcke.

Tek onako privremeno

pre 10 godina

Rusi stite svoje (vojne i materijalne )interese.Imaju bazu u Siriji,zato se rat ovoliko oduzio.Bez pomoci Putina,Asad bi odavno bio "bivsi"predsednik.

ameli

pre 10 godina

"Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa....."

Zato su dali hrvatima 1995g i to na ljepe oci nije nikad placen sustav jos se po sudovima vuce :)

Nije bad budu dali kredit za svoje avione i lokomotive te za "vas" juzni tok :D

ameli

pre 10 godina

"Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji"

U Jugoslaviji su se teroristi naoruzavala iskljucivo oruzjem JNA i teritorijalne obrane. Dok se Hrvatska Slovenija i BiH naoruzavale od istocnog bloka i Juzne Amerike, nikako zapad jer je zapad bio na strani Jugoslavije i drzo embargo kako bi se ista odrzala.

partibrejker

pre 10 godina

I tako ...ameri zakuvaju pa krenu da oruzjem sire demokratiju a dobri rusi se kao protive pa doture oruzje drugoj strani jer su zabrinuti zbog americkog mesanja u unutrasnje stvari njima bratske zemlje. narod podeljen izmedju rusofila i amerofila se kolje a ovi zgrcu milijarde od prodatog oruzja i uzeglih pasteta. recept koji funkcionise savrseno vec pola veka u svakom lokalnom konfliktu na planeti zemlji. ako mene neko pita nek se nose i jedni i drugi...

Dejan

pre 10 godina

Da se malo pojasni...prvo je u Siriju stigao sistem Pancir koji stiti S300 od napada, pa je satim stigao S300.Sada je prakticno S300 zasticen od napada i muva ne moze da prodje...Konacno moze da se S300 stavi na raspolaganje...

Magomed

pre 10 godina

Slažem se sa Studentom, S-500 je jos u povoju :D, to sam i mislio. A Sirijski problem su oni sami, to da ih drugi huskaju, mozda... Ali kakvi su to ljudi koji ne vladaju sobom, kojima drugi mogu da upravljaju??? Isto kao Balkanci, uzivaju u klanju, pa posle...Hans me naterao, Dzordz me je naterao...ma hajte molim vas.

dragan

pre 10 godina

Rusija mora da brani Siriju jer je to poslednja luka na Mediteranu za ruske brodove.Pre su imali i u Libiji ali je sad tamo francuska baza.

Student

pre 10 godina

(Magomed, 30. maj 2013 12:06)
s-500 nije još počeo da se proizvodi,koliko sam upućen. s-400d da, ali s-500 ne.
Kako je ovo smešno. Eu preko mučnih Hrvata isporučuje puške i monobacače pobunjenicima, a Rusija šalje PVO sisteme koji ne mogu biti upotrebljeni u građanskom ratu(pobunjenici nemaju avijaciju).

dejan

pre 10 godina

A zasto svi pominjete ovde 1999 i bombardovanje Srbije kakve veze to ima sa Sirijom?I jos jedna vrlo bitna stvar,Siriji su isporucene raketa na osnovu ugovora vrednog 800 miliona dolara,nema tu nikakve ljubavi i da smo mi kupili 90-ih rakete i mi bismo ih dobili,ko smo mi da nama Rusi poklanjaju rakete koje kostaju desetine miliona dolara?

DRAŽA KG

pre 10 godina

Biće interesantno u narednih mesec dva?!Žao mi je naroda koji gine,ali šta da se radi,mi to davno ostavili iza sebe i bez S300 i evo uživamo u neokomunističkoj demokratiji!Ma super,ima ženske ima sve,majke ti!

Marko

pre 10 godina

Mnogi žale i osuđuju Rusiju što nama nije isporučila S300 sistem 1999!Samo nešto gube iz vida da je tad bila 1999 a sad je 2013!Drugi ljudi vode Rusiju danas ,pozicija Rusije je apsolutno drugačija.Mada ako se dobro sećam mi nemamo izlaz na more pa i danas da nam zatreba i da žele da nam isporuče takve sisteme morali bi da molimo dozvolu za prelaz preko makar 1 NATO države?A kad bi NATO to dozvolio!!?

Nikos

pre 10 godina

Jedni navijaju za Ruse, drugi za Amerikance, ko na utakmici, ali 90% nema pojma ko tamo koga i o cemu se radi. Izrael nema nikakav interes da na vlast u Siriji dodju pobunjenici, jer samo francuska sobarica ne zna o kome se tu radi. Njemu bi vise odgovarao Asadov rezim,sa kojim zvanicno nije u miru, ali nije ni u ratu vec 40 godina, ali da nema veze sa Iranom, koji preko Sirije dotura oruzje Hezbolahu u Libanu. Da je Izrael stvarno hteo da srusi Asada, moglo je to da se uradi brzo i efikasno za poslednje 2 godine, jer je on oslabljen drasticno u ove 2 godine ratovanja s pobunjenicima. Medjutim, jedini interes Izraela je sprecavanje isporuka oruzja hezbolahu.

loody

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju."
Kakvo licemerje, ostao sam bez teksta.

Vuk Samotnjak

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." - brine ih sto je neko rekao da ce ODGOVORITI na Izraelski napad? Vrhunac licemerja.
"Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi." U isto vreme, ne strahuje se da ce dostavljanje naoruzanja u buducnosti da omete mirovne pregovore? Vrhunac licemerja.

Ivan

pre 10 godina

Ja ne razumem ljude koji prozivaju Ruse u ovoj vesti. Koliko sam shvatio, Rusija nije poklonila Siriji ove PVO sisteme, Sirija ih je kupila. Rusija nam je prijateljska zemlja iz koristi, naravno. Da nemaju korist ne bi ni bili prijatelji sa nama i to treba svima da je jasno. Takođe, Rusija iz 99. ne može da se poredi sa Rusijom iz 2013 ni po vojsci ni po ekonomiji. Tako da, opustite se.

NS

pre 10 godina

@Sasa Jokic
Na neupucene, vlada SRJ je odbila predlog u kojem je Rusija predlagala da se dug SSSR-a isplati ovim sistemima. Sistem s-300 je pogodan za koriscenje na tlu Sirije dok u centralnoj Srbiji to bas i nije slucaj. Sam sistem nije svemoguc vec je efikasan u sprezi sa snaznim vazdusnim snagama i vojnom infrastrukturom. U protivnom postaje efikasno oruzje ali i laka meta. Nema smisla uporedjivati situaciju u Siriji i kod nas iz mnogo razloga ali samo cu napomenuti da Sirija ima 7 puta vise modernijih borbenih aviona nego sto smo ih mi imali od cega je operativnih 29-ki oko 100 komada. To je 6 puta vise nego sto smo mi ikada imali.

Mira

pre 10 godina

Kako ta ''braca'' Rusi isporucili Asadu i Sirijcima S-300 ( isto kao i Tudjmanu 1993. ) a nikako ne zele Srbima. Jaka mi ta ''braca'' Rusi kad brane Arape a ne 'bracu'' Srbe. Od Rusa za Srbiju nikad nista dobro.

Divos

pre 10 godina

Руски ракетни системи С-300 (иначе сам ракетни систем С-300 јесте 1 батерија, уобичајено се врши куповина дивизиона/или 4 батерије/ разумљиво из економских разлога, а саме ракете имају друге ознаке, 9М82 и 9М83, али неважно) јесу искључиво одбрамбено оружје, и основна сврха је против-ваздушна одбрана. Руси су у овом случају принципијелни, нема ту двоструких аршина. Продаја ових система ПВО никог не угрожава, и ником нису претња, осим наравно потенцијалним агресорима, и заиста јесу изузетно ефикасни (без обзиро која била верзија, и колико били стари) против авиона и ракета. Али, можемо мало и окренути логику, зашто би неко (Турска или Израел) вршио ваздушне ударе на Сирију, неће нападати и нема опасности од ових "опаких" система С-300.
Е сад, да ли борци Хезболаха учествују на страни Асада? Могуће, мада ја лично ових ликовима који се представљају као "храбри" побуњеници ништа не верујем, посебно после снимака када видимо да ту има и ханибализма, јавних егзекуција, или упрошћено у ове тзв побуњенике се утрпао свакојаки најгори олош. А и иначе приликом оваквих вести ББЦ-у не верујем.
У сваком случају прљава медисјка игра ће се наставити, тзв побуњеници губе овај рат, настојаће се испровоцирати реакција комшијских земаља (Турске и Израела), а и тражити изговор за још једну "милосрдну мисију" НАТО-а, и још један увоз демократије.
Како год, будуће време неће Сирији и народима Сирије донети ништа добро, само још много агоније и страдања.

gns

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." svaka cast jevrejima i drzavi izrael, ali njihovi politiciari su stvarno izgubili kompas.

sds

pre 10 godina

Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji,
onda i Rusija ima pravo da naoruzava demokratski izabranu vlast u Siriji.
(Milo za drago, 30. maj 2013 11:35)

Hehe.. Kada bi ti samo znao koliko su ti "teroristi" iz Jugoslavije dobili oružja ov vaše pravoslavne braće Rusa...

ARMATA

pre 10 godina

E sad' nastupa mir,nema vise sanse za intervenciju Zapada,osim sto ce i dalje da 'zvocaju'. Iako se taj sistem,S-300,vise ne proizvodi,osim varijante 'V4' koja je specijalno namenjena za odbranu ruskih oklopno mehanizovanih jedinica u slucaju da iste krenu u napad,i dan danas je 'teror'. Pitanje je sta je to RF isporucila Siriji,da li su u pitanju sistemi S-300 PM,S-300 PM1,ili S-300PM2 'Favorit'. (Domet je 90 km u daljinu za PM,150 kilometara za PM1,I citavih 200 za 'Favorit).Domet navedenih raketa je citavih 27 kilometara u visinu,i imaju brzinu od 1700 - 2400 metara u sekundi,tako da 'nema bezanja od istih'. Rusi potuno izbacuju S-300 do 2018 godine,pa cak i PM varijante,osim varijante S-300V koja ce biti modernizovana u S-300V4 (domet preko 300 km),plus sto ce naknadno biti proizvedena jos 3 raketna puka navedenog 'V4' sistema kojima ce se prenaoruzati pukovi ruske VKO (vojeno kosmiceskaja oborona). Rusima treba i prenaoruzavaju svoje PVO pukove sa sistemima S-400 'Trijumf' koji su najbolji u svetu,a od ove godine treba da se pojavi i prva baterija sistema S-500 'Prometej',koji ce biti najbolji u svetu,tako da druge zemlje imaju priliku da kupe koristene S-300 iz ruske vojske.

Učkur

pre 10 godina

"Zasto Rusi ne pruzise takvu pomoc, kada je nama bilo potrebno?"
(JJJ, 30. maj 2013 11:51)

Razlog je vrlo jednostavan. Sirija ima keš za S-300, Srbija nije imala, a teško da će i imati. Eventualno, da im damo, recimo, Telekom, "za dinar", pa možda i dobijemo dve-tri raketle ... Toliko o braći.

JJJ

pre 10 godina

Rusija poslala rakete Siriji i to sada ceo svet zna,bez ikakvih tajni.U Siriji su pobunjenici a na Kosovu civili.Zasto Rusi ne pruzise takvu pomoc, kada je nama bilo potrebno? Zapad nas rusi,istok se igra macke i misa sa nama....vidim ja da od ove nase zemlje nema nista.A ni od ostalih Balkanskih zemalja koje se nadaju necemu.Amerika,Kina,Rusija - globalizacija sveta

Milo za drago

pre 10 godina

Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji,
onda i Rusija ima pravo da naoruzava demokratski izabranu vlast u Siriji.

Crni

pre 10 godina

Nisu rakete dosle, one su vec bile tamo smo se cekao pogodni trenutak da se to saopsti javnosti, nadam se smo da ce postati snazan faktor odvracanja silnih pretnji bombardovanjem koje se nadvilo nad Siriju i gradjane sirije. Tu ne racunam ove ubacene terotiste o njima neka brinu drzave koje su ih naoruzaale platile i poslale u rat u tudju drzavu.Rrazne Al Nusre,Al Kaide, dzihadisi ekstremisti, muslimanska bratstva, i vodje koje jedu ljudska srca pred ocima celog sveta.

Talični Tom

pre 10 godina

Mislim da najveće svetske teroriste brine to, što više neće moći da bombarduju Siriju. Ustvari, mogu da probaju i da testiraju S-300.

draganbb

pre 10 godina

Ako je neko primetio više puta sam u komentarima pisao da Sirija već dobila S300, što se videlo iz prestanka borbene retorike Amerikanaca. Sama isporuka bila je kada su ruski bojni brodovi došli do Sirije.

vlada

pre 10 godina

Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999. Zato nisu ni smeli da nas pipnu i Kosovo je i dalje naše. Na vas uvek možemo da računamo kao pravoslavna braća.

Novi Sad

pre 10 godina

Da li su to one famozne rakete koje su nama obecavane tokom NATO bombardovanja, a nikada nisu stigle? Sada jos samo da posalju Siriji onaj super sofisticirani (ribarski) brod koji je poslat da "nadgleda" NATO snage u Jadranu, a takodje nikada nije stigao... Eh, ta braca...

Nikola

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." Pa sta su ocekivali da ce da im se zahvale sto ih bombarduju?

Petko

pre 10 godina

"Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi. "

Koji licemeri, a to što ste ukinuli embargo na oružje "pobunjenicima" ne ugrožava ništa?

Eeeej Evropo, kuda ploviš...

David

pre 10 godina

Gotovo je sa vazdušnim napadima, ili će biti brzo gotovo ukoliko se neko odvaži da pokuša... Ove rakete mogu da skinu avion direktno s poletne piste u Izraelu

vlada

pre 10 godina

Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999. Zato nisu ni smeli da nas pipnu i Kosovo je i dalje naše. Na vas uvek možemo da računamo kao pravoslavna braća.

Petko

pre 10 godina

"Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi. "

Koji licemeri, a to što ste ukinuli embargo na oružje "pobunjenicima" ne ugrožava ništa?

Eeeej Evropo, kuda ploviš...

Talični Tom

pre 10 godina

Mislim da najveće svetske teroriste brine to, što više neće moći da bombarduju Siriju. Ustvari, mogu da probaju i da testiraju S-300.

Nikola

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." Pa sta su ocekivali da ce da im se zahvale sto ih bombarduju?

Milo za drago

pre 10 godina

Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji,
onda i Rusija ima pravo da naoruzava demokratski izabranu vlast u Siriji.

Divos

pre 10 godina

Руски ракетни системи С-300 (иначе сам ракетни систем С-300 јесте 1 батерија, уобичајено се врши куповина дивизиона/или 4 батерије/ разумљиво из економских разлога, а саме ракете имају друге ознаке, 9М82 и 9М83, али неважно) јесу искључиво одбрамбено оружје, и основна сврха је против-ваздушна одбрана. Руси су у овом случају принципијелни, нема ту двоструких аршина. Продаја ових система ПВО никог не угрожава, и ником нису претња, осим наравно потенцијалним агресорима, и заиста јесу изузетно ефикасни (без обзиро која била верзија, и колико били стари) против авиона и ракета. Али, можемо мало и окренути логику, зашто би неко (Турска или Израел) вршио ваздушне ударе на Сирију, неће нападати и нема опасности од ових "опаких" система С-300.
Е сад, да ли борци Хезболаха учествују на страни Асада? Могуће, мада ја лично ових ликовима који се представљају као "храбри" побуњеници ништа не верујем, посебно после снимака када видимо да ту има и ханибализма, јавних егзекуција, или упрошћено у ове тзв побуњенике се утрпао свакојаки најгори олош. А и иначе приликом оваквих вести ББЦ-у не верујем.
У сваком случају прљава медисјка игра ће се наставити, тзв побуњеници губе овај рат, настојаће се испровоцирати реакција комшијских земаља (Турске и Израела), а и тражити изговор за још једну "милосрдну мисију" НАТО-а, и још један увоз демократије.
Како год, будуће време неће Сирији и народима Сирије донети ништа добро, само још много агоније и страдања.

draganbb

pre 10 godina

Ako je neko primetio više puta sam u komentarima pisao da Sirija već dobila S300, što se videlo iz prestanka borbene retorike Amerikanaca. Sama isporuka bila je kada su ruski bojni brodovi došli do Sirije.

loody

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju."
Kakvo licemerje, ostao sam bez teksta.

David

pre 10 godina

Gotovo je sa vazdušnim napadima, ili će biti brzo gotovo ukoliko se neko odvaži da pokuša... Ove rakete mogu da skinu avion direktno s poletne piste u Izraelu

dejan

pre 10 godina

A zasto svi pominjete ovde 1999 i bombardovanje Srbije kakve veze to ima sa Sirijom?I jos jedna vrlo bitna stvar,Siriji su isporucene raketa na osnovu ugovora vrednog 800 miliona dolara,nema tu nikakve ljubavi i da smo mi kupili 90-ih rakete i mi bismo ih dobili,ko smo mi da nama Rusi poklanjaju rakete koje kostaju desetine miliona dolara?

Vuk Samotnjak

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." - brine ih sto je neko rekao da ce ODGOVORITI na Izraelski napad? Vrhunac licemerja.
"Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi." U isto vreme, ne strahuje se da ce dostavljanje naoruzanja u buducnosti da omete mirovne pregovore? Vrhunac licemerja.

Петар Миловановић

pre 10 godina

Rusija šalje PVO sisteme koji ne mogu biti upotrebljeni u građanskom ratu (pobunjenici nemaju avijaciju). (Student, 30. maj 2013 12:48).

Господине Студенте, завршавајте бре те студије што пре, а не да сте вечито код социологије и марксизма. Јер, када завршите студије биће вам јасно чему служе системи ПВО и ко угрожава Сирију. Зар не видите да би Америка, све Европске земље, Турска и Израел, а и остале околне земље противници Асада, радо употребиле авијацију и помогле евроамеричку пешадију или сиријске побуњенике. Тако је било у рату евроамериканаца против срба у Хрватској, БиХ и код нас на Косову и Метохији. Чим су на нас засули авионским бомбама без да смо имали начина да им одговоримо у довољној мери, ситуација се преокренула у корист евроамеричког башибозлука. Исто је било у Либији! Завршите те студије већ једном!

Ivan

pre 10 godina

Ja ne razumem ljude koji prozivaju Ruse u ovoj vesti. Koliko sam shvatio, Rusija nije poklonila Siriji ove PVO sisteme, Sirija ih je kupila. Rusija nam je prijateljska zemlja iz koristi, naravno. Da nemaju korist ne bi ni bili prijatelji sa nama i to treba svima da je jasno. Takođe, Rusija iz 99. ne može da se poredi sa Rusijom iz 2013 ni po vojsci ni po ekonomiji. Tako da, opustite se.

gns

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." svaka cast jevrejima i drzavi izrael, ali njihovi politiciari su stvarno izgubili kompas.

ARMATA

pre 10 godina

E sad' nastupa mir,nema vise sanse za intervenciju Zapada,osim sto ce i dalje da 'zvocaju'. Iako se taj sistem,S-300,vise ne proizvodi,osim varijante 'V4' koja je specijalno namenjena za odbranu ruskih oklopno mehanizovanih jedinica u slucaju da iste krenu u napad,i dan danas je 'teror'. Pitanje je sta je to RF isporucila Siriji,da li su u pitanju sistemi S-300 PM,S-300 PM1,ili S-300PM2 'Favorit'. (Domet je 90 km u daljinu za PM,150 kilometara za PM1,I citavih 200 za 'Favorit).Domet navedenih raketa je citavih 27 kilometara u visinu,i imaju brzinu od 1700 - 2400 metara u sekundi,tako da 'nema bezanja od istih'. Rusi potuno izbacuju S-300 do 2018 godine,pa cak i PM varijante,osim varijante S-300V koja ce biti modernizovana u S-300V4 (domet preko 300 km),plus sto ce naknadno biti proizvedena jos 3 raketna puka navedenog 'V4' sistema kojima ce se prenaoruzati pukovi ruske VKO (vojeno kosmiceskaja oborona). Rusima treba i prenaoruzavaju svoje PVO pukove sa sistemima S-400 'Trijumf' koji su najbolji u svetu,a od ove godine treba da se pojavi i prva baterija sistema S-500 'Prometej',koji ce biti najbolji u svetu,tako da druge zemlje imaju priliku da kupe koristene S-300 iz ruske vojske.

Dejan

pre 10 godina

Da se malo pojasni...prvo je u Siriju stigao sistem Pancir koji stiti S300 od napada, pa je satim stigao S300.Sada je prakticno S300 zasticen od napada i muva ne moze da prodje...Konacno moze da se S300 stavi na raspolaganje...

Crni

pre 10 godina

Nisu rakete dosle, one su vec bile tamo smo se cekao pogodni trenutak da se to saopsti javnosti, nadam se smo da ce postati snazan faktor odvracanja silnih pretnji bombardovanjem koje se nadvilo nad Siriju i gradjane sirije. Tu ne racunam ove ubacene terotiste o njima neka brinu drzave koje su ih naoruzaale platile i poslale u rat u tudju drzavu.Rrazne Al Nusre,Al Kaide, dzihadisi ekstremisti, muslimanska bratstva, i vodje koje jedu ljudska srca pred ocima celog sveta.

Dule

pre 10 godina

Znači Rusi daju jednoj strani oružije, Ameri i EU drugoj... Lijepo će sjediti u foteljama i gledati kako im oružije funkcionira u relanim uvjetima, a narod Sirije će ginuti... Ja to vidim na ovaj način...

Tek onako privremeno

pre 10 godina

Rusi stite svoje (vojne i materijalne )interese.Imaju bazu u Siriji,zato se rat ovoliko oduzio.Bez pomoci Putina,Asad bi odavno bio "bivsi"predsednik.

Marko

pre 10 godina

Mnogi žale i osuđuju Rusiju što nama nije isporučila S300 sistem 1999!Samo nešto gube iz vida da je tad bila 1999 a sad je 2013!Drugi ljudi vode Rusiju danas ,pozicija Rusije je apsolutno drugačija.Mada ako se dobro sećam mi nemamo izlaz na more pa i danas da nam zatreba i da žele da nam isporuče takve sisteme morali bi da molimo dozvolu za prelaz preko makar 1 NATO države?A kad bi NATO to dozvolio!!?

zoran

pre 10 godina

U nasem narodu se od davnina pricaju mitovi i legende o sistemu S-300, to je postalo sastavni deo narodnog foklora. Nove generacije odrasatju uz pricu o svemogucem Ruskom oruzju, kojeg da smo imali 99' NATO i Amerika bi bili na kolenima moleci nas za milost... zato i ne cude ovakvi komentari.

Sirija vec ima veliki broj Ruskih sistema u upotrebi, modenirzovani BUK M2 ( sa kojim su Gruzijci skinuli 5 Ruskih aviona) Novi sistem Pantsir-S1 x 50 ,200+ Kubova, Tunguske, modenirzovani S-200 dometa do 300Km i josh svakakva cuda, pa su ih opet iznenadili 3 puta. Jer je moguce da od sve Ruske tehnike proizvedne do sad jedino valja mistski S-300 ?

Za svaki sistem postoji resenje, nisu Izraelci od juce.
(MilanNS, 30. maj 2013 13:09)

Milane, dzabe sistemi ako nemash sposobno ljudstvo. Ako nemas obucenu posadu na tim sistemima, sve je to neupotrebljivo.
Da je nas Zoltan, u proslom ratu, imao neki od navedenih sistema, rusio bi avione jos nad Hrvatskom.
Izraelci su pametni, u tome je kljuc....tehnika je na drugom mestu.
Dobro obucena posada sa vezanim sistemom Pancir i S300 moze cudo da pravi. No, ako nisu tehnicki potkovani, to gvozdje moze u trenutku da nestane.

NS

pre 10 godina

@Sasa Jokic
Na neupucene, vlada SRJ je odbila predlog u kojem je Rusija predlagala da se dug SSSR-a isplati ovim sistemima. Sistem s-300 je pogodan za koriscenje na tlu Sirije dok u centralnoj Srbiji to bas i nije slucaj. Sam sistem nije svemoguc vec je efikasan u sprezi sa snaznim vazdusnim snagama i vojnom infrastrukturom. U protivnom postaje efikasno oruzje ali i laka meta. Nema smisla uporedjivati situaciju u Siriji i kod nas iz mnogo razloga ali samo cu napomenuti da Sirija ima 7 puta vise modernijih borbenih aviona nego sto smo ih mi imali od cega je operativnih 29-ki oko 100 komada. To je 6 puta vise nego sto smo mi ikada imali.

Raja

pre 10 godina

Koliko se secam, Perisic je savetovao Milosevicu, ako vec hoce da udje u rat, da za potrebe odbrane kupi S300. Kao i uvek, Milosevic ga je bahato odbio. On je sprovodio neciju, u napred dogovorenu politiku. Dobili smo sta smo dobili.

dragan

pre 10 godina

Rusija mora da brani Siriju jer je to poslednja luka na Mediteranu za ruske brodove.Pre su imali i u Libiji ali je sad tamo francuska baza.

Rade

pre 10 godina

Marko, 30. maj 2013 12:20
Prijatelju ti si baš odalamio glupost. Koja će to NATO zemlja da obori ruski transportni avion?? Misliš li da smeju?? Ako misliš onda si zaista slab sa inteligencijom. Misliš li da će Bugarska da rizikuje nekakv "gasni embargo" zarad ispunjenja ciljeva USA, ili Turska da rizikuje milijarde dolara od trgovine sa Rusijom? Smešno. Rusi imaju vojn-ekonomsku palicu u svojim rukama i sada oni dele packe kao USA prethodne decenije. Shvati da se vreme promenilo i da USA sigurnim koracima ide ka propasti koja će se desiti u naredne dve do tri decenije. Ovaj sukob u Siriji mogao bi se uporediti da španskim građanskim ratom. I tada su Nemačka, Britanija, Italija i USA podržavale Franka (kao danas pobunjenike) dok je Rusija podržavala legalnu vladu (danas Asad). Tada su fašisti pobedili, danas teroristi imaju male šanse. Red je da neonacisti (EU i USA) dobiju preko tambure, a to me veseli.

gnoci

pre 10 godina

sloba je bio potpuno nesposoban politicar i odvojen od realnosti, zato nikada i nije trazio s300 od rusa da kupi (sirija je isti kupila). nije verovao da nato sme da ga napadne. rusija sigurno nije sama nudila da nam pokloni, pa nisu blesavi. niko ne bi sam insistirao da nesosobnu budalu pomaze, sto je sloba bio. od raspada juge sva nasa rukovodstva su donosila najgore moguce odluke u svemu sto su radili.

zoki

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju."
Prosto neverovatno razmisljanje Izraelaca! Pa naravno da ce vam odgovoriti, i naravno da treba u tom slucaju da vam odgovore. Ne nego vi njih raketirate, a oni da sede i cekaju. Ko je napadnut ima prirodno pravo da se brani.

Aleksandar

pre 10 godina

za (ben, 30. maj 2013 14:21)

Ako ste bili toliko dobri kao što tvrdite, zašto je onda NATO morao da nas bombarduje?

A to o 'preševskoj dolini', to mačku o rep. sve dok naša vojska nije bila tamo, mogli ste da glumite hajduke i da otimate civile. Onog trenutka kada je NATO u februaru 2001 odobrio ulazak oružanih snaga u kopnenu zonu bezbednosti (jer ste počeli i po Makedoniji da švrljate) sukobi su prestali za manje od tri meseca (onda kada je ubijen Ridvan Leši).

Pravoslavac

pre 10 godina

Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa.....
(sasa jokic, 30. maj 2013 12:04)
Rusija je usla u 1 svetski rat zbog Srbije, u 2 sv ratu Rusi su oslobodili Beograd. Ali za razliku od Sirije Srbija nikada nije Rusima dala vojnu bazu. Za razliku od Sirije Srbi nisu hteli da kupe S300 nego su ga hteli dzabe.

sds

pre 10 godina

Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji,
onda i Rusija ima pravo da naoruzava demokratski izabranu vlast u Siriji.
(Milo za drago, 30. maj 2013 11:35)

Hehe.. Kada bi ti samo znao koliko su ti "teroristi" iz Jugoslavije dobili oružja ov vaše pravoslavne braće Rusa...

JJJ

pre 10 godina

Rusija poslala rakete Siriji i to sada ceo svet zna,bez ikakvih tajni.U Siriji su pobunjenici a na Kosovu civili.Zasto Rusi ne pruzise takvu pomoc, kada je nama bilo potrebno? Zapad nas rusi,istok se igra macke i misa sa nama....vidim ja da od ove nase zemlje nema nista.A ni od ostalih Balkanskih zemalja koje se nadaju necemu.Amerika,Kina,Rusija - globalizacija sveta

cucurucu

pre 10 godina

pricam sa jednim amerom i uporno ga ubedjujem da Sirija nije isto sto i Srbija i da se rat kod nas zavrsio jos pre deceniju i vise.

Aleksa Šimunović

pre 10 godina

U prošlih godinu dana, u Siriji je više novorođenčadi imenovano Vladimir nego u Srbiji. Ovo je iskaz zahvalnosti Sirijskog naroda Ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču. To treba da otkloni sumnje ko brani Siriju. Šta god ljudi mislili, bez Ruske zaštite NATO bi do sada zgazio Siriju.

offside

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." - ???? STA RECI? STA?

milan

pre 10 godina

1999 godine predsednik Rusije je bio Jelcin, a ne Putin. Da je tada bio na čelu Rusije jedan Putin, Srbija nikada ne bi bila bombardovana.

Novi Sad

pre 10 godina

Da li su to one famozne rakete koje su nama obecavane tokom NATO bombardovanja, a nikada nisu stigle? Sada jos samo da posalju Siriji onaj super sofisticirani (ribarski) brod koji je poslat da "nadgleda" NATO snage u Jadranu, a takodje nikada nije stigao... Eh, ta braca...

DRAŽA KG

pre 10 godina

Biće interesantno u narednih mesec dva?!Žao mi je naroda koji gine,ali šta da se radi,mi to davno ostavili iza sebe i bez S300 i evo uživamo u neokomunističkoj demokratiji!Ma super,ima ženske ima sve,majke ti!

YNWA

pre 10 godina

1999 Rusija se oporavlja od komuniza,najlosije stituirana. Rusija danas i 99‘ su dve razlicite stvari. Srbi,samo da nadju nekog da pljuju,to je bitno!

Surcinac

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju..."
Čovek se zapita da li je ovo vest u ogledalu ili stvarna priča

ARMATA

pre 10 godina

Prva baterija sistema S-500 je po navodima ruskih medija od prosle godine trebala da se pojavi u 2013 godini,tojest ovoj sadasnjoj.S-500 jos nije u upotrebi,ali s' obzirom na proverenu praksu i funkcionisanje ruske vojske kroz istoriju,i da se pojedine stvari drze u tajnosti - mozda i jeste operativan. S-500 treba da ima domet od citavih 600 kilometara,dok S-400 ima 'svega' 400 kilometara i treba da zameni sistem A-135 koji je sistem namenjen za protivraketnu odbarnu Moskve,ali ce S-500 biti rasporedjen ne samo u Moskvi,nego i oko drugih velikih gradova,ali mu prioritet nece biti avijacija,vec takticke i balisticke rakete eventualnog protivnika. Sto se tice interkontinentalnih balistckih raketa,e to ne verujem,jer je brzina ruskih bojevih glava sa ICBM raketa tipa,naprimer 'TOPOLJ-M' I 'RS-24 JARS' po ulasku u stratosferu citavih 14-15 maha,dok bi planirana brzina raketa S-500 bila do 8 maha.NE POSTOJI SIGURNO KVALITETAN SISTEM KOJI SA SIGURNOSCU MOZE DA UNISTI INTERKONTINENTALNU RAKETU NIGDE,NI U SAD,A VEROVATNO NI U RUSIJI. Sve sto u vojsci nosi termin 'raketa',bez obzira da li je ta raketa namenjena za udar po ciljevima na zemlji,po avijaciji ili brodu - ubedjen sam da je najbolja ako je 'MADE IN RUSSIA'. Rusija je vojni DZIN,isto kao i SAD. To su jedine dve prave svetske armije,dok su kineska i indijska u usponu,sa bitnom razlikom,jer ove dve poslednje uglavnom kupuju oruzje,dok su jedino RF i SAD sposobne da sve nabave iz sopstvene odbrambene industrije.

Rodjendan

pre 10 godina

Da smo mi ovo imali 1999 godine ,pesadijski bi zgazili albaniju za 2 dana odakle su teroristi upadali,bio sam pripadnik 125 motorizovane brigade u peci.

Milan

pre 10 godina

1. Posade za S-300 su obucene. Nemojte misliti da su Sirijci toliko naivni koliko vi mislite dacekaju da sistem postane operativan pada onda uce ljude kako se koristi. Ljudi mogu da se posalju u Rusiju na obuku mnogo pre nego je S-300 instaliran.
2. Mozda nisam dobro razumeo zvanicne tehnicke specifikacije ali S-400 je usavrseni S-300 sa verovatnocom pogotka 99.9% (S-300 ima verovatnocu pogotka `samo`98%), a S-500 je potpuno nezavisni sistem koji moze da se upotrebljava i za obaranje aviona, mada mu je cilj prvenstveno unistavanje nuklearnih balstickih raketa i satelita. I jeste u upotrebi.

Nikos

pre 10 godina

Jedni navijaju za Ruse, drugi za Amerikance, ko na utakmici, ali 90% nema pojma ko tamo koga i o cemu se radi. Izrael nema nikakav interes da na vlast u Siriji dodju pobunjenici, jer samo francuska sobarica ne zna o kome se tu radi. Njemu bi vise odgovarao Asadov rezim,sa kojim zvanicno nije u miru, ali nije ni u ratu vec 40 godina, ali da nema veze sa Iranom, koji preko Sirije dotura oruzje Hezbolahu u Libanu. Da je Izrael stvarno hteo da srusi Asada, moglo je to da se uradi brzo i efikasno za poslednje 2 godine, jer je on oslabljen drasticno u ove 2 godine ratovanja s pobunjenicima. Medjutim, jedini interes Izraela je sprecavanje isporuka oruzja hezbolahu.

Crni

pre 10 godina

(Novi Sad, 30. maj 2013 11:48)
Nama niko nikada nije obecao rakete, takva vrsta oruzja se debelo placa, i Sirija je izdvojila 900 miliona dolara, a mi jedvo izvukli 6 migova i to na kredit, nego mi se nesto cini da ti i ne zalis za time nego volis da bacas zvrcke.

Učkur

pre 10 godina

"Zasto Rusi ne pruzise takvu pomoc, kada je nama bilo potrebno?"
(JJJ, 30. maj 2013 11:51)

Razlog je vrlo jednostavan. Sirija ima keš za S-300, Srbija nije imala, a teško da će i imati. Eventualno, da im damo, recimo, Telekom, "za dinar", pa možda i dobijemo dve-tri raketle ... Toliko o braći.

partibrejker

pre 10 godina

I tako ...ameri zakuvaju pa krenu da oruzjem sire demokratiju a dobri rusi se kao protive pa doture oruzje drugoj strani jer su zabrinuti zbog americkog mesanja u unutrasnje stvari njima bratske zemlje. narod podeljen izmedju rusofila i amerofila se kolje a ovi zgrcu milijarde od prodatog oruzja i uzeglih pasteta. recept koji funkcionise savrseno vec pola veka u svakom lokalnom konfliktu na planeti zemlji. ako mene neko pita nek se nose i jedni i drugi...

expert

pre 10 godina

Da su nas Rusi ovako podrzavali,verovatno danas ne bi imali problem kosova,niti bi bili bombardovani.
(Dragomir, 30. maj 2013 11:27)

Ali bismo zato bili stavljeni u ekonomski karantin i jeli bi gloginje, kao Severna Koreja. Zapadu uopšte nije potrebno oružje da nas upropasti, sankcije su svojevremeno imale neuporedivo veći efekat od bombardovanja.

Miki

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i zato što je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve vazdušne napade na sirijsku teritoriju." Stvarno nedopustivo da Izraelci nece moci bombardovati kad im se cefne.

018

pre 10 godina

Mi smo geopoliticki i geostrateski danas mnogo znacajniji Rusiji nego 1999. Tada ih nije brinuo americki antiraketni stit u Poljskoj, juzni tok nije bio u planu, gazprom je bio sve samo ne gigant, a nisu ni imali svoje baze i luke kao sto je to slucaj u Siriji. Nasa politika '90ih je cisto *urcenje bez pokrica

Mira

pre 10 godina

Kako ta ''braca'' Rusi isporucili Asadu i Sirijcima S-300 ( isto kao i Tudjmanu 1993. ) a nikako ne zele Srbima. Jaka mi ta ''braca'' Rusi kad brane Arape a ne 'bracu'' Srbe. Od Rusa za Srbiju nikad nista dobro.

Student

pre 10 godina

(Magomed, 30. maj 2013 12:06)
s-500 nije još počeo da se proizvodi,koliko sam upućen. s-400d da, ali s-500 ne.
Kako je ovo smešno. Eu preko mučnih Hrvata isporučuje puške i monobacače pobunjenicima, a Rusija šalje PVO sisteme koji ne mogu biti upotrebljeni u građanskom ratu(pobunjenici nemaju avijaciju).

Aleksa Šimunović

pre 10 godina

U prošlih godinu dana, u Siriji je više novorođenčadi imenovano Vladimir nego u Srbiji. Ovo je iskaz zahvalnosti Sirijskog naroda Ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču. To treba da otkloni sumnje ko brani Siriju. Šta god ljudi mislili, bez Ruske zaštite NATO bi do sada zgazio Siriju.

Magomed

pre 10 godina

Slažem se sa Studentom, S-500 je jos u povoju :D, to sam i mislio. A Sirijski problem su oni sami, to da ih drugi huskaju, mozda... Ali kakvi su to ljudi koji ne vladaju sobom, kojima drugi mogu da upravljaju??? Isto kao Balkanci, uzivaju u klanju, pa posle...Hans me naterao, Dzordz me je naterao...ma hajte molim vas.

MilanNS

pre 10 godina

U nasem narodu se od davnina pricaju mitovi i legende o sistemu S-300, to je postalo sastavni deo narodnog foklora. Nove generacije odrasatju uz pricu o svemogucem Ruskom oruzju, kojeg da smo imali 99' NATO i Amerika bi bili na kolenima moleci nas za milost... zato i ne cude ovakvi komentari.

Sirija vec ima veliki broj Ruskih sistema u upotrebi, modenirzovani BUK M2 ( sa kojim su Gruzijci skinuli 5 Ruskih aviona) Novi sistem Pantsir-S1 x 50 ,200+ Kubova, Tunguske, modenirzovani S-200 dometa do 300Km i josh svakakva cuda, pa su ih opet iznenadili 3 puta. Jer je moguce da od sve Ruske tehnike proizvedne do sad jedino valja mistski S-300 ?

Za svaki sistem postoji resenje, nisu Izraelci od juce.

Vukodav

pre 10 godina

A mogli su nama barem samo da daju veto na bombardovanje u Savetu Bezbednosti.
(pih, 30. maj 2013 17:34)

Zaboravljaš da je bombardovanje SR Jugoslavije bila prva velika akcija NATO-a bez mandata SB UN.
Nisu imali na koju odluku Rusi da stave veto jer nikakve odluke nije bilo u SB UN.

Realno

pre 10 godina

Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa.....
(sasa jokic, 30. maj 2013 12:04)
Rusija je usla u 1 svetski rat zbog Srbije, u 2 sv ratu Rusi su oslobodili Beograd. Ali za razliku od Sirije Srbija nikada nije Rusima dala vojnu bazu. Za razliku od Sirije Srbi nisu hteli da kupe S300 nego su ga hteli dzabe.
(Pravoslavac, 30. maj 2013 16:33)

Rusija nije usla u I WW zbog Srbije. Neznam gde si to iskopao. Beograd i Jugoslavija bi se oslobodili u II WW i bez Rusa.

Milan Filipovic

pre 10 godina

Konačno će, zahvaljujući sistemu S300, biti ispunjen američki plan da se nad Sirijom uspostavi zona zabranjenog leta!
Tako će se i najefikasnije izbeći ponavljanje libijskog scenarija koji je tu nekada prosperitetnu drzavu doveo do uništenja.

Vlada Leskovac

pre 10 godina

@pravoslabac.
Rusi i Amerikcnci su usli u prvi svetski rat iskljucivo iz svojih interesa!
Oslobodili su Beograd i pola evrope takodje iz SVOJIH interesa, isto kao i Ameri!

misssa

pre 10 godina

e bas mi zao Izraelaca koji nece moci da vrse teror.. samo zakuvavaju stvari ne u aziji nego u svetu, a glume neke jadnike,da neko treba da ih zali.. Palestinci ce njima kevu, i samo napred ,zivela nezavisna palestina.. mada me briga za izrael..zao mi ovaj narod u Siriji..sta se desilo ovo sa njima :(..zao mi neduznih ljudi koji ginu..

Ljubomir

pre 10 godina

A mogli su nama barem samo da daju veto na bombardovanje u Savetu Bezbednosti.
(pih, 30. maj 2013 17:34)

A, pre nego napises komentar proverri da li je bombardovanje kao takvo uopste bilo predmet odlucivanja u SB.

Vukan

pre 10 godina

Braco, pa nama ih niste dali te 1999, nego ste na racun nase nesrece dobili cetiri milrd. od zapadnjaka! Ja pamtim, za razliku od vecine!

Onaj koji pamti

pre 10 godina

Savet bezbednosti nikada nije ni raspravljao o bombardovanju SRJ. Zapamtite već jedanput tu stvar.
(Vladimir, 30. maj 2013 18:34)

Rezolucija UN 1160, 1199, 1203, 1239 i 1244.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1244

samo par navoda:

Demand in particular that the Federal Republic of Yugoslavia put an immediate and verifiable end to violence and repression in Kosovo;

complete verifiable phased withdrawal from Kosovo of all military, police and paramilitary forces according to a rapid timetable, with which the deployment of the international security presence in Kosovo will be synchronized;

Na osnovu ovoga NATO je aktivirao Charter 52. Ali bez obzira na sve, ovo je kljuc svega:
"China and Russia, both of which are permanent members of the Security Council, vetoed the resolution on the UN Security Council. Even one veto from a permanent member is enough to quash a resolution. US President Bill Clinton then spearheaded the use of force by NATO against the Milošević government."

Kina i Rusija su jednostavno Srbiju prepustili NATO sudbini iz svojih interesa. Zapamti i ti vec jednom

eee

pre 10 godina

Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999. Zato nisu ni smeli da nas pipnu i Kosovo je i dalje naše. Na vas uvek možemo da računamo kao pravoslavna braća.
(vlada, 30. maj 2013 11:31)
- Ocekivati od Jeljcina, da pomogne nekome! Smeh! Smeh! Smeh!

komunizam je unistio sve

pre 10 godina

Boze sta sam doziveo,da slobodarski srpski narod podrzava diktatore,teroriste,komunjare,ubice dece i svog naroda..inace Izraelci ce lako resiti problem s300 koji inace nije nikad dokazan u praksi,za razliku od americkog Patriota.

S-300

pre 10 godina

Nevjerovatan je je broj dezinformacija. Sirija ima S-300 jos od 2008. Ocito imaju mali broj radara jer su izraelci penetrirali serijski PVO ko svajcarski sir. Ovo je samo dopuna postojeceg arsenala. S-400 rusi nece nikome prodavati ni za zivu glavu da ih se nebi docepali ameri kao sto si se docepali hrvatskih S-300 i "dobro" ih proucili tako da uspjeh izraelaca sa S-300 potpuno ne iznenadjuje. NATO je izuzetno dobro secirao S-300 zahvaljujuci slovackoj (pogledaj Trial Hammer 05). S-300 nikada nije upotrebljen protiv NATO aviona ali je NATO svjestan da S-300 u rukama dobro obucenog PVO moze biti vrlo efikasno oruzije. Zasto mislite da amerikanci toliko koriste bespilotne letjelice? Dali vi stvarno mislite dabi amerikanci poslali svoje pilote na S-300? Jos od 2009 USA radi na zamjeni F-22 i F-35 sa sestom generacijom aviona koji bi bili se mogli koristiti i bez pilota i sa pilotom. Ideja je da jedan pilot u svom skvadronu kontrolise ostale bespilotne avione.

http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/2009/October%202009/1009fighter.aspx

Kazastan je od Rusa kupio dvije baterije S-300 za 300 miliona dolara. Jedan MQ-1 Predator kosta 4 miliona. Ameri bi poslali "kisu" predatora na S-300. Neko pomenu S-500. S-500 ce biti antibalisticki sistem. Nemaju veze sa avionima.

X-MEN

pre 10 godina

@Ovi Rusi opasno smaraju. Mrzim komunizam.
(nixonn, 30. maj 2013 12:06)

KAKAV CAR ! Ne verujem kakvih sve pojava ima na ovom forumu.

Iz koje li si ti dimenzije stigao, rodjace?!

ameli

pre 10 godina

"Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji"

U Jugoslaviji su se teroristi naoruzavala iskljucivo oruzjem JNA i teritorijalne obrane. Dok se Hrvatska Slovenija i BiH naoruzavale od istocnog bloka i Juzne Amerike, nikako zapad jer je zapad bio na strani Jugoslavije i drzo embargo kako bi se ista odrzala.

mr.wolf

pre 10 godina

Grese neki komentatori kad misle da je Sirija nesto platila za to, ili da su Rusi dobre duse. Preko sirije bi za EU trebao da krene gas i nafta, sto znaci bogatu Evropu. Rusiji se zavrce slavina u tom scenariju i Rusija ekonmski propada jer svoja prirodna bogatstva vise ne mogu da prodaju. Kako Rusima to ne odgovara krece se u ovakvu kontraofanzivu.

Antiprotivan

pre 10 godina

"Proevropska " Srbija opet štiti arapskog diktatora. Bože, ovaj narod zaista ne zaslužuje ništa bolje od ovoga....

Ali kako sam vas informisao i ovaj će fašista završiti kao njegova braća po oružju a vi u ispijanju lozovače!

mikicar

pre 10 godina

Zasto gledate na taj S-300 kao na neko mitsko svemoguce oruzje koje moze da obori sve zivo. Isporucili su im do 100 raketa maksimalno (mada sumnjam da jesu, ovaj blefira sigurno).
Ako budu hteli da ih bombarduju ima da ih bombarduju. Poslace 100 bespilotnih letelica i mamaca, ovi ce da ozezu po svemu sto zasvetli na radaru i odose sve S-300 u propast.

Ako nisi nuklearna sila, nema te vojne opreme koja te skroz moze zastiti od napada.

Adam

pre 10 godina

ne brinem se ja za svoje Izraelce... i te kako ce znati da se izbore sa svim problemima... pa i sa vremesnim s-300, pogotovo ako rukuju sa njim smotani arapi. ( s-300 nikada dokazan u stvarnim i pustinjskim uslovima ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mili

pre 10 godina

Daj sta se lozite tu poslece im s300 i 140 raketa , Nato bez 300 aviona ne ide ni u jednu akciju i kraj. Uostalom ko zna kako deluje i taj s300 jos nigde nije dokazan.

ameli

pre 10 godina

"Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa....."

Zato su dali hrvatima 1995g i to na ljepe oci nije nikad placen sustav jos se po sudovima vuce :)

Nije bad budu dali kredit za svoje avione i lokomotive te za "vas" juzni tok :D

ben

pre 10 godina

Da su nas Rusi ovako podrzavali,verovatno danas ne bi imali problem kosova,niti bi bili bombardovani.
(Dragomir, 30. maj 2013 11:27)

Ondak bi nas Ameri i Britanci naoruzali i nama tako da ne bi bilo samo vi sa najmodernim Ruskom oruzjem i stotinama Ruskih specialca (samo u Kosari 300 njih sa njohivim komandantom pukovnikom Vitali Bulykin kojeg smo ga sredili) a mi goloruki ili sa nekim koroziranim kineskim kalasnikovima prevezeni na magarinjama.

I sada ne bi bilo ni KFOR-a ili EULEX-a na nam soli pamet i brani vase nindze na severu koji bih mogli da ih sredimo za 6 sahata.

p.s. NATO vas nije nista branio u Preshevskoj dolnin pa ipak niste ga mogli staviti pod kontrolu za godinu dana a ratovali ste sa 3 selama - sve dok nije vam bilo dozvoljeno upotreba tenkova i teske mehanizacije. Kad smo ravnopravni u naoruzanju vi nam na mali prst ne dolazite komsije. Kad god hocete.

DPolitika

pre 10 godina

@Onaj koji pamti

Ta rezolucija je doneta nakon rata tj dva i kusur meseca posle pocetka bombardovanja a sam NATO se pozvao na Artikal 4 svog ugovora kao opravdanje za vojnu intervenciju svi i samo clanovi NATO su dali saglasnost za intervenciju kroz vojni savet NATO-a.

Savet bezbednosti nije doneo nijednu rezoluciju kojom odobrava vojnu intervenciju u Srbiji vec je samo rezolucijom 1244 konstatovao ono sto smo mi prihvatili Kumanovskim sporazumom. Kina i Rusija nisu stavile veto jer nisu imali razloga tj. nije bilo naseg prostivljenja rezoluciji 1244 jer smo je prihvatili kroz Kumanovski sporazum.

Nas problem je u tome sto ocekujemo da nam neko pomaze a da mu se neobratimo za pomoc ili da nam drzi stranu i to onu koju sami pustamo niz vodu...

Da nepricam o tome da je apriori NATO intervencije za Vosjku nije odvojeno nista para za nove sisteme naoruzanja niti smo dok je jos bio rat trazili od bilo koga zvanicno vojnu pomoc ili naoruzanje sem kroz abrove...A posebna je prica sto su 1991-1992 mnogu u Srbiji prizeljkivali i na sva zvona zvonili(TV i radio) da se u Rusiji svrgne Jelcin i da ga pucisti ubiju sto on iako je za to cuo nije uzeo ka srcu ali je svakako imao u vidu i takvo nase ponasanje tj i pored svojih slabosti imao je i nase glupe postupke.

1244
It recalled the sovereignty, territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia...Require that the KLA and other armed Kosovo Albanian groups be demilitarized

Pamti malo bolje...

Dragan

pre 10 godina

@misssa. "Bas mi je zao izraelaca koji nece moci da vrse teror". Izrael je okruzen sa sada integristima koji bi hteli da ga eliminisu a ako se to zove teror onda ti nisi nesto ukapirao.

florin

pre 10 godina

U mesto da se sanksionira Asad zbog ubijenje svoga naroda on se stimulise od Rusije,pa na kraju za rusiju nije bitna da tamo ginu zene i djeca.Jos jednom se pokazuje koji su Rusi

katica popović

pre 10 godina

Asad "platio" pa dobio. Mi nismo imali da platimo pa "nismo ni dobili" te rakete! Toliko o "prijateljstvu" među državama!
Ps. Ali sam uzela "tastaturu" da napišem nešto drugo: Koliko Asad nije u stanju da "nauči ništa" iz događaja koji su se koju godinu ranije događali tu oko njega. I Sadam Husenin i Gadafi su kupovali grdno oružje od Rusije pa šta im se posle desilo, svi znaju.

iivanovic166@gmail.com

pre 10 godina

Odlican potez Rusije.Prvo zaradice novac,to je solidan izvozni posao.Drugo u slucaju vazdusnih udara na Siriju isprobace u praksi njihovu efikasnost,ako se pokazu efikasnim to je odlicna reklama za druge zemlje,koje mogu ocekivati bombardovanje da ih kupe na vreme.A sto se tice gradjanskog rata,pa ako bi zapad poslao pobunjenicima avione i rakete njih rezim moze iskoristiti protiv pobunjenika samo u tom slucaju.

Bas Celicni

pre 10 godina

(zoran, 30. maj 2013 14:09)

A u Siriji to ne znaju nego si ti tu da im otvoris oci. Bas Asada i sirijska vojska placaju te sisteme stotinama miliona $$ a ne znaju da im bez obucenog ljudstva to nista ne znaci.

Za tvoju informaciju placaju oni i rusku posadu. Placaju oni i Iranske komandose i instruktore. Sta mislis zasto rat tako dugo traje i Asad pobedjuje, makar trenutno ?!

Milos

pre 10 godina

Kad procitam ove komentare srpskih "patriota" bas mi je drago sto nam Rusi nisu dali S-300 1999.godine, jer kakav smo narod ratovali bi 10 godina a ovako smo kapitulirali posle tri meseca!

Miki

pre 10 godina

Roknuce im Izraelci sisteme ko onda one Egipatske advance sisteme
+
Nesto mislim da je Egpat u Yom Kipurskom ratu satro Izrelsko vazduhoplovstvo ,otvori koju knjigu i procitaj

nele

pre 10 godina

"Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999."

A ko je trebao da nam posalje? Ona pijandura koja nije mogla ni svoju drzavu da vodi? Vreme Jeljcina i slabe Rusije je odavno proslo, svet vise nije unipolaran i 1999. se ne moze ponoviti. Inace ovo nije poslato na lepe oci, nego je Sirija posteno platila svaku raketu i svaki srafic na ratkapni protivraketnog sistema S-300.

Crni

pre 10 godina

Hrvatski S-300 nikad nije bio operativan, jer nikad nije ni bio kompletiran. Nedostajali su ključni delovi vezani za kontrolersku logiku (signalne ploče, operativna logistika upravljanja sistemima, operativna sprega između radara i centralnog sistema.Hrvati su tvrdili da su dobili S-300PMU-1, a ustvari se radilo o osakaćenoj verziji S-300PMU namenjenoj izvozu. Rusi su apsolutno bili upoznati sa činjenicom da Hrvati kupuju sistem, ali su onda odlučili da prekinu komunikaciju između Hrvatske i Ukrajine i Belorusije. Amerikanci su nekoliko puta posećivali sistem, ali ništa nisu saznali osim o tipu raketa, kontejnerima i konektorima za poprečne veze. Isti slučaj je i sa Izraelcima.Tako da je to jos uvek velika briga za Izrael, inace se nebi digla ovolika prasina.

Crni

pre 10 godina

K'o bi rek'o da braca Rusi vise vole Asada nego bracu Srbe.
(Zoran, 30. maj 2013 19:35)
A ti mora da si neki srboljubac,kad tako brines ko voli srbe.

Natalija

pre 10 godina

“Ocekivati od Jeljcina, da pomogne nekome! Smeh! Smeh! Smeh!” kaže nam (eee, 30. maj 2013 22:07) Komentar: ovakvo “lupanje” odavno nisam pročitala. Ruska spoljna politika ti je kao njihova nacionalna igračka “BABUŠKA” sve “šušlje” igračke jedna u drugoj. I po potrebi vladari rusije (a to nisu ni Jelcin ni Putin...) po potrebi znači pokazuju neku od tih “matrijoški” e sad vlada ova matrijoška, a od sad vlada ova matrijoška. Super za Rusiju a ubitačno za one “koji im veruju” kao što je “eee” i &

vlada

pre 10 godina

Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999. Zato nisu ni smeli da nas pipnu i Kosovo je i dalje naše. Na vas uvek možemo da računamo kao pravoslavna braća.

komunizam je unistio sve

pre 10 godina

Boze sta sam doziveo,da slobodarski srpski narod podrzava diktatore,teroriste,komunjare,ubice dece i svog naroda..inace Izraelci ce lako resiti problem s300 koji inace nije nikad dokazan u praksi,za razliku od americkog Patriota.

ben

pre 10 godina

Da su nas Rusi ovako podrzavali,verovatno danas ne bi imali problem kosova,niti bi bili bombardovani.
(Dragomir, 30. maj 2013 11:27)

Ondak bi nas Ameri i Britanci naoruzali i nama tako da ne bi bilo samo vi sa najmodernim Ruskom oruzjem i stotinama Ruskih specialca (samo u Kosari 300 njih sa njohivim komandantom pukovnikom Vitali Bulykin kojeg smo ga sredili) a mi goloruki ili sa nekim koroziranim kineskim kalasnikovima prevezeni na magarinjama.

I sada ne bi bilo ni KFOR-a ili EULEX-a na nam soli pamet i brani vase nindze na severu koji bih mogli da ih sredimo za 6 sahata.

p.s. NATO vas nije nista branio u Preshevskoj dolnin pa ipak niste ga mogli staviti pod kontrolu za godinu dana a ratovali ste sa 3 selama - sve dok nije vam bilo dozvoljeno upotreba tenkova i teske mehanizacije. Kad smo ravnopravni u naoruzanju vi nam na mali prst ne dolazite komsije. Kad god hocete.

Mira

pre 10 godina

Kako ta ''braca'' Rusi isporucili Asadu i Sirijcima S-300 ( isto kao i Tudjmanu 1993. ) a nikako ne zele Srbima. Jaka mi ta ''braca'' Rusi kad brane Arape a ne 'bracu'' Srbe. Od Rusa za Srbiju nikad nista dobro.

Antiprotivan

pre 10 godina

"Proevropska " Srbija opet štiti arapskog diktatora. Bože, ovaj narod zaista ne zaslužuje ništa bolje od ovoga....

Ali kako sam vas informisao i ovaj će fašista završiti kao njegova braća po oružju a vi u ispijanju lozovače!

sds

pre 10 godina

Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji,
onda i Rusija ima pravo da naoruzava demokratski izabranu vlast u Siriji.
(Milo za drago, 30. maj 2013 11:35)

Hehe.. Kada bi ti samo znao koliko su ti "teroristi" iz Jugoslavije dobili oružja ov vaše pravoslavne braće Rusa...

Novi Sad

pre 10 godina

Da li su to one famozne rakete koje su nama obecavane tokom NATO bombardovanja, a nikada nisu stigle? Sada jos samo da posalju Siriji onaj super sofisticirani (ribarski) brod koji je poslat da "nadgleda" NATO snage u Jadranu, a takodje nikada nije stigao... Eh, ta braca...

florin

pre 10 godina

U mesto da se sanksionira Asad zbog ubijenje svoga naroda on se stimulise od Rusije,pa na kraju za rusiju nije bitna da tamo ginu zene i djeca.Jos jednom se pokazuje koji su Rusi

ameli

pre 10 godina

"Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji"

U Jugoslaviji su se teroristi naoruzavala iskljucivo oruzjem JNA i teritorijalne obrane. Dok se Hrvatska Slovenija i BiH naoruzavale od istocnog bloka i Juzne Amerike, nikako zapad jer je zapad bio na strani Jugoslavije i drzo embargo kako bi se ista odrzala.

MilanNS

pre 10 godina

U nasem narodu se od davnina pricaju mitovi i legende o sistemu S-300, to je postalo sastavni deo narodnog foklora. Nove generacije odrasatju uz pricu o svemogucem Ruskom oruzju, kojeg da smo imali 99' NATO i Amerika bi bili na kolenima moleci nas za milost... zato i ne cude ovakvi komentari.

Sirija vec ima veliki broj Ruskih sistema u upotrebi, modenirzovani BUK M2 ( sa kojim su Gruzijci skinuli 5 Ruskih aviona) Novi sistem Pantsir-S1 x 50 ,200+ Kubova, Tunguske, modenirzovani S-200 dometa do 300Km i josh svakakva cuda, pa su ih opet iznenadili 3 puta. Jer je moguce da od sve Ruske tehnike proizvedne do sad jedino valja mistski S-300 ?

Za svaki sistem postoji resenje, nisu Izraelci od juce.

Adam

pre 10 godina

ne brinem se ja za svoje Izraelce... i te kako ce znati da se izbore sa svim problemima... pa i sa vremesnim s-300, pogotovo ako rukuju sa njim smotani arapi. ( s-300 nikada dokazan u stvarnim i pustinjskim uslovima ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Realno

pre 10 godina

Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa.....
(sasa jokic, 30. maj 2013 12:04)
Rusija je usla u 1 svetski rat zbog Srbije, u 2 sv ratu Rusi su oslobodili Beograd. Ali za razliku od Sirije Srbija nikada nije Rusima dala vojnu bazu. Za razliku od Sirije Srbi nisu hteli da kupe S300 nego su ga hteli dzabe.
(Pravoslavac, 30. maj 2013 16:33)

Rusija nije usla u I WW zbog Srbije. Neznam gde si to iskopao. Beograd i Jugoslavija bi se oslobodili u II WW i bez Rusa.

Učkur

pre 10 godina

"Zasto Rusi ne pruzise takvu pomoc, kada je nama bilo potrebno?"
(JJJ, 30. maj 2013 11:51)

Razlog je vrlo jednostavan. Sirija ima keš za S-300, Srbija nije imala, a teško da će i imati. Eventualno, da im damo, recimo, Telekom, "za dinar", pa možda i dobijemo dve-tri raketle ... Toliko o braći.

Student

pre 10 godina

(Magomed, 30. maj 2013 12:06)
s-500 nije još počeo da se proizvodi,koliko sam upućen. s-400d da, ali s-500 ne.
Kako je ovo smešno. Eu preko mučnih Hrvata isporučuje puške i monobacače pobunjenicima, a Rusija šalje PVO sisteme koji ne mogu biti upotrebljeni u građanskom ratu(pobunjenici nemaju avijaciju).

mili

pre 10 godina

Daj sta se lozite tu poslece im s300 i 140 raketa , Nato bez 300 aviona ne ide ni u jednu akciju i kraj. Uostalom ko zna kako deluje i taj s300 jos nigde nije dokazan.

JJJ

pre 10 godina

Rusija poslala rakete Siriji i to sada ceo svet zna,bez ikakvih tajni.U Siriji su pobunjenici a na Kosovu civili.Zasto Rusi ne pruzise takvu pomoc, kada je nama bilo potrebno? Zapad nas rusi,istok se igra macke i misa sa nama....vidim ja da od ove nase zemlje nema nista.A ni od ostalih Balkanskih zemalja koje se nadaju necemu.Amerika,Kina,Rusija - globalizacija sveta

ameli

pre 10 godina

"Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa....."

Zato su dali hrvatima 1995g i to na ljepe oci nije nikad placen sustav jos se po sudovima vuce :)

Nije bad budu dali kredit za svoje avione i lokomotive te za "vas" juzni tok :D

expert

pre 10 godina

Da su nas Rusi ovako podrzavali,verovatno danas ne bi imali problem kosova,niti bi bili bombardovani.
(Dragomir, 30. maj 2013 11:27)

Ali bismo zato bili stavljeni u ekonomski karantin i jeli bi gloginje, kao Severna Koreja. Zapadu uopšte nije potrebno oružje da nas upropasti, sankcije su svojevremeno imale neuporedivo veći efekat od bombardovanja.

Talični Tom

pre 10 godina

Mislim da najveće svetske teroriste brine to, što više neće moći da bombarduju Siriju. Ustvari, mogu da probaju i da testiraju S-300.

Milo za drago

pre 10 godina

Ako zapad moze da naoruzava teroriste, kao sto je to bio slucaj u Jugoslaviji,
onda i Rusija ima pravo da naoruzava demokratski izabranu vlast u Siriji.

mikicar

pre 10 godina

Zasto gledate na taj S-300 kao na neko mitsko svemoguce oruzje koje moze da obori sve zivo. Isporucili su im do 100 raketa maksimalno (mada sumnjam da jesu, ovaj blefira sigurno).
Ako budu hteli da ih bombarduju ima da ih bombarduju. Poslace 100 bespilotnih letelica i mamaca, ovi ce da ozezu po svemu sto zasvetli na radaru i odose sve S-300 u propast.

Ako nisi nuklearna sila, nema te vojne opreme koja te skroz moze zastiti od napada.

Marko

pre 10 godina

Mnogi žale i osuđuju Rusiju što nama nije isporučila S300 sistem 1999!Samo nešto gube iz vida da je tad bila 1999 a sad je 2013!Drugi ljudi vode Rusiju danas ,pozicija Rusije je apsolutno drugačija.Mada ako se dobro sećam mi nemamo izlaz na more pa i danas da nam zatreba i da žele da nam isporuče takve sisteme morali bi da molimo dozvolu za prelaz preko makar 1 NATO države?A kad bi NATO to dozvolio!!?

milan

pre 10 godina

1999 godine predsednik Rusije je bio Jelcin, a ne Putin. Da je tada bio na čelu Rusije jedan Putin, Srbija nikada ne bi bila bombardovana.

Petko

pre 10 godina

"Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi. "

Koji licemeri, a to što ste ukinuli embargo na oružje "pobunjenicima" ne ugrožava ništa?

Eeeej Evropo, kuda ploviš...

Pravoslavac

pre 10 godina

Znaci Sirija im je veci prijatelj od Srbije, nama nisu dali S300. Eeeee braco nasa.....
(sasa jokic, 30. maj 2013 12:04)
Rusija je usla u 1 svetski rat zbog Srbije, u 2 sv ratu Rusi su oslobodili Beograd. Ali za razliku od Sirije Srbija nikada nije Rusima dala vojnu bazu. Za razliku od Sirije Srbi nisu hteli da kupe S300 nego su ga hteli dzabe.

Rade

pre 10 godina

Marko, 30. maj 2013 12:20
Prijatelju ti si baš odalamio glupost. Koja će to NATO zemlja da obori ruski transportni avion?? Misliš li da smeju?? Ako misliš onda si zaista slab sa inteligencijom. Misliš li da će Bugarska da rizikuje nekakv "gasni embargo" zarad ispunjenja ciljeva USA, ili Turska da rizikuje milijarde dolara od trgovine sa Rusijom? Smešno. Rusi imaju vojn-ekonomsku palicu u svojim rukama i sada oni dele packe kao USA prethodne decenije. Shvati da se vreme promenilo i da USA sigurnim koracima ide ka propasti koja će se desiti u naredne dve do tri decenije. Ovaj sukob u Siriji mogao bi se uporediti da španskim građanskim ratom. I tada su Nemačka, Britanija, Italija i USA podržavale Franka (kao danas pobunjenike) dok je Rusija podržavala legalnu vladu (danas Asad). Tada su fašisti pobedili, danas teroristi imaju male šanse. Red je da neonacisti (EU i USA) dobiju preko tambure, a to me veseli.

mr.wolf

pre 10 godina

Grese neki komentatori kad misle da je Sirija nesto platila za to, ili da su Rusi dobre duse. Preko sirije bi za EU trebao da krene gas i nafta, sto znaci bogatu Evropu. Rusiji se zavrce slavina u tom scenariju i Rusija ekonmski propada jer svoja prirodna bogatstva vise ne mogu da prodaju. Kako Rusima to ne odgovara krece se u ovakvu kontraofanzivu.

Ivan

pre 10 godina

Ja ne razumem ljude koji prozivaju Ruse u ovoj vesti. Koliko sam shvatio, Rusija nije poklonila Siriji ove PVO sisteme, Sirija ih je kupila. Rusija nam je prijateljska zemlja iz koristi, naravno. Da nemaju korist ne bi ni bili prijatelji sa nama i to treba svima da je jasno. Takođe, Rusija iz 99. ne može da se poredi sa Rusijom iz 2013 ni po vojsci ni po ekonomiji. Tako da, opustite se.

Петар Миловановић

pre 10 godina

Rusija šalje PVO sisteme koji ne mogu biti upotrebljeni u građanskom ratu (pobunjenici nemaju avijaciju). (Student, 30. maj 2013 12:48).

Господине Студенте, завршавајте бре те студије што пре, а не да сте вечито код социологије и марксизма. Јер, када завршите студије биће вам јасно чему служе системи ПВО и ко угрожава Сирију. Зар не видите да би Америка, све Европске земље, Турска и Израел, а и остале околне земље противници Асада, радо употребиле авијацију и помогле евроамеричку пешадију или сиријске побуњенике. Тако је било у рату евроамериканаца против срба у Хрватској, БиХ и код нас на Косову и Метохији. Чим су на нас засули авионским бомбама без да смо имали начина да им одговоримо у довољној мери, ситуација се преокренула у корист евроамеричког башибозлука. Исто је било у Либији! Завршите те студије већ једном!

Onaj koji pamti

pre 10 godina

Savet bezbednosti nikada nije ni raspravljao o bombardovanju SRJ. Zapamtite već jedanput tu stvar.
(Vladimir, 30. maj 2013 18:34)

Rezolucija UN 1160, 1199, 1203, 1239 i 1244.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1244

samo par navoda:

Demand in particular that the Federal Republic of Yugoslavia put an immediate and verifiable end to violence and repression in Kosovo;

complete verifiable phased withdrawal from Kosovo of all military, police and paramilitary forces according to a rapid timetable, with which the deployment of the international security presence in Kosovo will be synchronized;

Na osnovu ovoga NATO je aktivirao Charter 52. Ali bez obzira na sve, ovo je kljuc svega:
"China and Russia, both of which are permanent members of the Security Council, vetoed the resolution on the UN Security Council. Even one veto from a permanent member is enough to quash a resolution. US President Bill Clinton then spearheaded the use of force by NATO against the Milošević government."

Kina i Rusija su jednostavno Srbiju prepustili NATO sudbini iz svojih interesa. Zapamti i ti vec jednom

Divos

pre 10 godina

Руски ракетни системи С-300 (иначе сам ракетни систем С-300 јесте 1 батерија, уобичајено се врши куповина дивизиона/или 4 батерије/ разумљиво из економских разлога, а саме ракете имају друге ознаке, 9М82 и 9М83, али неважно) јесу искључиво одбрамбено оружје, и основна сврха је против-ваздушна одбрана. Руси су у овом случају принципијелни, нема ту двоструких аршина. Продаја ових система ПВО никог не угрожава, и ником нису претња, осим наравно потенцијалним агресорима, и заиста јесу изузетно ефикасни (без обзиро која била верзија, и колико били стари) против авиона и ракета. Али, можемо мало и окренути логику, зашто би неко (Турска или Израел) вршио ваздушне ударе на Сирију, неће нападати и нема опасности од ових "опаких" система С-300.
Е сад, да ли борци Хезболаха учествују на страни Асада? Могуће, мада ја лично ових ликовима који се представљају као "храбри" побуњеници ништа не верујем, посебно после снимака када видимо да ту има и ханибализма, јавних егзекуција, или упрошћено у ове тзв побуњенике се утрпао свакојаки најгори олош. А и иначе приликом оваквих вести ББЦ-у не верујем.
У сваком случају прљава медисјка игра ће се наставити, тзв побуњеници губе овај рат, настојаће се испровоцирати реакција комшијских земаља (Турске и Израела), а и тражити изговор за још једну "милосрдну мисију" НАТО-а, и још један увоз демократије.
Како год, будуће време неће Сирији и народима Сирије донети ништа добро, само још много агоније и страдања.

Aleksa Šimunović

pre 10 godina

U prošlih godinu dana, u Siriji je više novorođenčadi imenovano Vladimir nego u Srbiji. Ovo je iskaz zahvalnosti Sirijskog naroda Ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču. To treba da otkloni sumnje ko brani Siriju. Šta god ljudi mislili, bez Ruske zaštite NATO bi do sada zgazio Siriju.

YNWA

pre 10 godina

1999 Rusija se oporavlja od komuniza,najlosije stituirana. Rusija danas i 99‘ su dve razlicite stvari. Srbi,samo da nadju nekog da pljuju,to je bitno!

Milos

pre 10 godina

Kad procitam ove komentare srpskih "patriota" bas mi je drago sto nam Rusi nisu dali S-300 1999.godine, jer kakav smo narod ratovali bi 10 godina a ovako smo kapitulirali posle tri meseca!

Magomed

pre 10 godina

Slažem se sa Studentom, S-500 je jos u povoju :D, to sam i mislio. A Sirijski problem su oni sami, to da ih drugi huskaju, mozda... Ali kakvi su to ljudi koji ne vladaju sobom, kojima drugi mogu da upravljaju??? Isto kao Balkanci, uzivaju u klanju, pa posle...Hans me naterao, Dzordz me je naterao...ma hajte molim vas.

Nikos

pre 10 godina

Jedni navijaju za Ruse, drugi za Amerikance, ko na utakmici, ali 90% nema pojma ko tamo koga i o cemu se radi. Izrael nema nikakav interes da na vlast u Siriji dodju pobunjenici, jer samo francuska sobarica ne zna o kome se tu radi. Njemu bi vise odgovarao Asadov rezim,sa kojim zvanicno nije u miru, ali nije ni u ratu vec 40 godina, ali da nema veze sa Iranom, koji preko Sirije dotura oruzje Hezbolahu u Libanu. Da je Izrael stvarno hteo da srusi Asada, moglo je to da se uradi brzo i efikasno za poslednje 2 godine, jer je on oslabljen drasticno u ove 2 godine ratovanja s pobunjenicima. Medjutim, jedini interes Izraela je sprecavanje isporuka oruzja hezbolahu.

David

pre 10 godina

Gotovo je sa vazdušnim napadima, ili će biti brzo gotovo ukoliko se neko odvaži da pokuša... Ove rakete mogu da skinu avion direktno s poletne piste u Izraelu

draganbb

pre 10 godina

Ako je neko primetio više puta sam u komentarima pisao da Sirija već dobila S300, što se videlo iz prestanka borbene retorike Amerikanaca. Sama isporuka bila je kada su ruski bojni brodovi došli do Sirije.

dejan

pre 10 godina

A zasto svi pominjete ovde 1999 i bombardovanje Srbije kakve veze to ima sa Sirijom?I jos jedna vrlo bitna stvar,Siriji su isporucene raketa na osnovu ugovora vrednog 800 miliona dolara,nema tu nikakve ljubavi i da smo mi kupili 90-ih rakete i mi bismo ih dobili,ko smo mi da nama Rusi poklanjaju rakete koje kostaju desetine miliona dolara?

ARMATA

pre 10 godina

E sad' nastupa mir,nema vise sanse za intervenciju Zapada,osim sto ce i dalje da 'zvocaju'. Iako se taj sistem,S-300,vise ne proizvodi,osim varijante 'V4' koja je specijalno namenjena za odbranu ruskih oklopno mehanizovanih jedinica u slucaju da iste krenu u napad,i dan danas je 'teror'. Pitanje je sta je to RF isporucila Siriji,da li su u pitanju sistemi S-300 PM,S-300 PM1,ili S-300PM2 'Favorit'. (Domet je 90 km u daljinu za PM,150 kilometara za PM1,I citavih 200 za 'Favorit).Domet navedenih raketa je citavih 27 kilometara u visinu,i imaju brzinu od 1700 - 2400 metara u sekundi,tako da 'nema bezanja od istih'. Rusi potuno izbacuju S-300 do 2018 godine,pa cak i PM varijante,osim varijante S-300V koja ce biti modernizovana u S-300V4 (domet preko 300 km),plus sto ce naknadno biti proizvedena jos 3 raketna puka navedenog 'V4' sistema kojima ce se prenaoruzati pukovi ruske VKO (vojeno kosmiceskaja oborona). Rusima treba i prenaoruzavaju svoje PVO pukove sa sistemima S-400 'Trijumf' koji su najbolji u svetu,a od ove godine treba da se pojavi i prva baterija sistema S-500 'Prometej',koji ce biti najbolji u svetu,tako da druge zemlje imaju priliku da kupe koristene S-300 iz ruske vojske.

Crni

pre 10 godina

(Novi Sad, 30. maj 2013 11:48)
Nama niko nikada nije obecao rakete, takva vrsta oruzja se debelo placa, i Sirija je izdvojila 900 miliona dolara, a mi jedvo izvukli 6 migova i to na kredit, nego mi se nesto cini da ti i ne zalis za time nego volis da bacas zvrcke.

Dejan

pre 10 godina

Da se malo pojasni...prvo je u Siriju stigao sistem Pancir koji stiti S300 od napada, pa je satim stigao S300.Sada je prakticno S300 zasticen od napada i muva ne moze da prodje...Konacno moze da se S300 stavi na raspolaganje...

katica popović

pre 10 godina

Asad "platio" pa dobio. Mi nismo imali da platimo pa "nismo ni dobili" te rakete! Toliko o "prijateljstvu" među državama!
Ps. Ali sam uzela "tastaturu" da napišem nešto drugo: Koliko Asad nije u stanju da "nauči ništa" iz događaja koji su se koju godinu ranije događali tu oko njega. I Sadam Husenin i Gadafi su kupovali grdno oružje od Rusije pa šta im se posle desilo, svi znaju.

gnoci

pre 10 godina

sloba je bio potpuno nesposoban politicar i odvojen od realnosti, zato nikada i nije trazio s300 od rusa da kupi (sirija je isti kupila). nije verovao da nato sme da ga napadne. rusija sigurno nije sama nudila da nam pokloni, pa nisu blesavi. niko ne bi sam insistirao da nesosobnu budalu pomaze, sto je sloba bio. od raspada juge sva nasa rukovodstva su donosila najgore moguce odluke u svemu sto su radili.

Rodjendan

pre 10 godina

Da smo mi ovo imali 1999 godine ,pesadijski bi zgazili albaniju za 2 dana odakle su teroristi upadali,bio sam pripadnik 125 motorizovane brigade u peci.

Miki

pre 10 godina

Roknuce im Izraelci sisteme ko onda one Egipatske advance sisteme
+
Nesto mislim da je Egpat u Yom Kipurskom ratu satro Izrelsko vazduhoplovstvo ,otvori koju knjigu i procitaj

Crni

pre 10 godina

Nisu rakete dosle, one su vec bile tamo smo se cekao pogodni trenutak da se to saopsti javnosti, nadam se smo da ce postati snazan faktor odvracanja silnih pretnji bombardovanjem koje se nadvilo nad Siriju i gradjane sirije. Tu ne racunam ove ubacene terotiste o njima neka brinu drzave koje su ih naoruzaale platile i poslale u rat u tudju drzavu.Rrazne Al Nusre,Al Kaide, dzihadisi ekstremisti, muslimanska bratstva, i vodje koje jedu ljudska srca pred ocima celog sveta.

Raja

pre 10 godina

Koliko se secam, Perisic je savetovao Milosevicu, ako vec hoce da udje u rat, da za potrebe odbrane kupi S300. Kao i uvek, Milosevic ga je bahato odbio. On je sprovodio neciju, u napred dogovorenu politiku. Dobili smo sta smo dobili.

partibrejker

pre 10 godina

I tako ...ameri zakuvaju pa krenu da oruzjem sire demokratiju a dobri rusi se kao protive pa doture oruzje drugoj strani jer su zabrinuti zbog americkog mesanja u unutrasnje stvari njima bratske zemlje. narod podeljen izmedju rusofila i amerofila se kolje a ovi zgrcu milijarde od prodatog oruzja i uzeglih pasteta. recept koji funkcionise savrseno vec pola veka u svakom lokalnom konfliktu na planeti zemlji. ako mene neko pita nek se nose i jedni i drugi...

S-300

pre 10 godina

Nevjerovatan je je broj dezinformacija. Sirija ima S-300 jos od 2008. Ocito imaju mali broj radara jer su izraelci penetrirali serijski PVO ko svajcarski sir. Ovo je samo dopuna postojeceg arsenala. S-400 rusi nece nikome prodavati ni za zivu glavu da ih se nebi docepali ameri kao sto si se docepali hrvatskih S-300 i "dobro" ih proucili tako da uspjeh izraelaca sa S-300 potpuno ne iznenadjuje. NATO je izuzetno dobro secirao S-300 zahvaljujuci slovackoj (pogledaj Trial Hammer 05). S-300 nikada nije upotrebljen protiv NATO aviona ali je NATO svjestan da S-300 u rukama dobro obucenog PVO moze biti vrlo efikasno oruzije. Zasto mislite da amerikanci toliko koriste bespilotne letjelice? Dali vi stvarno mislite dabi amerikanci poslali svoje pilote na S-300? Jos od 2009 USA radi na zamjeni F-22 i F-35 sa sestom generacijom aviona koji bi bili se mogli koristiti i bez pilota i sa pilotom. Ideja je da jedan pilot u svom skvadronu kontrolise ostale bespilotne avione.

http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/2009/October%202009/1009fighter.aspx

Kazastan je od Rusa kupio dvije baterije S-300 za 300 miliona dolara. Jedan MQ-1 Predator kosta 4 miliona. Ameri bi poslali "kisu" predatora na S-300. Neko pomenu S-500. S-500 ce biti antibalisticki sistem. Nemaju veze sa avionima.

Aleksa Šimunović

pre 10 godina

U prošlih godinu dana, u Siriji je više novorođenčadi imenovano Vladimir nego u Srbiji. Ovo je iskaz zahvalnosti Sirijskog naroda Ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču. To treba da otkloni sumnje ko brani Siriju. Šta god ljudi mislili, bez Ruske zaštite NATO bi do sada zgazio Siriju.

Vlada Leskovac

pre 10 godina

@pravoslabac.
Rusi i Amerikcnci su usli u prvi svetski rat iskljucivo iz svojih interesa!
Oslobodili su Beograd i pola evrope takodje iz SVOJIH interesa, isto kao i Ameri!

Dragan

pre 10 godina

@misssa. "Bas mi je zao izraelaca koji nece moci da vrse teror". Izrael je okruzen sa sada integristima koji bi hteli da ga eliminisu a ako se to zove teror onda ti nisi nesto ukapirao.

Nikola

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." Pa sta su ocekivali da ce da im se zahvale sto ih bombarduju?

Milan

pre 10 godina

1. Posade za S-300 su obucene. Nemojte misliti da su Sirijci toliko naivni koliko vi mislite dacekaju da sistem postane operativan pada onda uce ljude kako se koristi. Ljudi mogu da se posalju u Rusiju na obuku mnogo pre nego je S-300 instaliran.
2. Mozda nisam dobro razumeo zvanicne tehnicke specifikacije ali S-400 je usavrseni S-300 sa verovatnocom pogotka 99.9% (S-300 ima verovatnocu pogotka `samo`98%), a S-500 je potpuno nezavisni sistem koji moze da se upotrebljava i za obaranje aviona, mada mu je cilj prvenstveno unistavanje nuklearnih balstickih raketa i satelita. I jeste u upotrebi.

X-MEN

pre 10 godina

@Ovi Rusi opasno smaraju. Mrzim komunizam.
(nixonn, 30. maj 2013 12:06)

KAKAV CAR ! Ne verujem kakvih sve pojava ima na ovom forumu.

Iz koje li si ti dimenzije stigao, rodjace?!

loody

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju."
Kakvo licemerje, ostao sam bez teksta.

NS

pre 10 godina

@Sasa Jokic
Na neupucene, vlada SRJ je odbila predlog u kojem je Rusija predlagala da se dug SSSR-a isplati ovim sistemima. Sistem s-300 je pogodan za koriscenje na tlu Sirije dok u centralnoj Srbiji to bas i nije slucaj. Sam sistem nije svemoguc vec je efikasan u sprezi sa snaznim vazdusnim snagama i vojnom infrastrukturom. U protivnom postaje efikasno oruzje ali i laka meta. Nema smisla uporedjivati situaciju u Siriji i kod nas iz mnogo razloga ali samo cu napomenuti da Sirija ima 7 puta vise modernijih borbenih aviona nego sto smo ih mi imali od cega je operativnih 29-ki oko 100 komada. To je 6 puta vise nego sto smo mi ikada imali.

Vukan

pre 10 godina

Braco, pa nama ih niste dali te 1999, nego ste na racun nase nesrece dobili cetiri milrd. od zapadnjaka! Ja pamtim, za razliku od vecine!

dragan

pre 10 godina

Rusija mora da brani Siriju jer je to poslednja luka na Mediteranu za ruske brodove.Pre su imali i u Libiji ali je sad tamo francuska baza.

Tek onako privremeno

pre 10 godina

Rusi stite svoje (vojne i materijalne )interese.Imaju bazu u Siriji,zato se rat ovoliko oduzio.Bez pomoci Putina,Asad bi odavno bio "bivsi"predsednik.

Dule

pre 10 godina

Znači Rusi daju jednoj strani oružije, Ameri i EU drugoj... Lijepo će sjediti u foteljama i gledati kako im oružije funkcionira u relanim uvjetima, a narod Sirije će ginuti... Ja to vidim na ovaj način...

zoran

pre 10 godina

U nasem narodu se od davnina pricaju mitovi i legende o sistemu S-300, to je postalo sastavni deo narodnog foklora. Nove generacije odrasatju uz pricu o svemogucem Ruskom oruzju, kojeg da smo imali 99' NATO i Amerika bi bili na kolenima moleci nas za milost... zato i ne cude ovakvi komentari.

Sirija vec ima veliki broj Ruskih sistema u upotrebi, modenirzovani BUK M2 ( sa kojim su Gruzijci skinuli 5 Ruskih aviona) Novi sistem Pantsir-S1 x 50 ,200+ Kubova, Tunguske, modenirzovani S-200 dometa do 300Km i josh svakakva cuda, pa su ih opet iznenadili 3 puta. Jer je moguce da od sve Ruske tehnike proizvedne do sad jedino valja mistski S-300 ?

Za svaki sistem postoji resenje, nisu Izraelci od juce.
(MilanNS, 30. maj 2013 13:09)

Milane, dzabe sistemi ako nemash sposobno ljudstvo. Ako nemas obucenu posadu na tim sistemima, sve je to neupotrebljivo.
Da je nas Zoltan, u proslom ratu, imao neki od navedenih sistema, rusio bi avione jos nad Hrvatskom.
Izraelci su pametni, u tome je kljuc....tehnika je na drugom mestu.
Dobro obucena posada sa vezanim sistemom Pancir i S300 moze cudo da pravi. No, ako nisu tehnicki potkovani, to gvozdje moze u trenutku da nestane.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Biće interesantno u narednih mesec dva?!Žao mi je naroda koji gine,ali šta da se radi,mi to davno ostavili iza sebe i bez S300 i evo uživamo u neokomunističkoj demokratiji!Ma super,ima ženske ima sve,majke ti!

cucurucu

pre 10 godina

pricam sa jednim amerom i uporno ga ubedjujem da Sirija nije isto sto i Srbija i da se rat kod nas zavrsio jos pre deceniju i vise.

eee

pre 10 godina

Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999. Zato nisu ni smeli da nas pipnu i Kosovo je i dalje naše. Na vas uvek možemo da računamo kao pravoslavna braća.
(vlada, 30. maj 2013 11:31)
- Ocekivati od Jeljcina, da pomogne nekome! Smeh! Smeh! Smeh!

gns

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." svaka cast jevrejima i drzavi izrael, ali njihovi politiciari su stvarno izgubili kompas.

Vuk Samotnjak

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." - brine ih sto je neko rekao da ce ODGOVORITI na Izraelski napad? Vrhunac licemerja.
"Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi." U isto vreme, ne strahuje se da ce dostavljanje naoruzanja u buducnosti da omete mirovne pregovore? Vrhunac licemerja.

Aleksandar

pre 10 godina

za (ben, 30. maj 2013 14:21)

Ako ste bili toliko dobri kao što tvrdite, zašto je onda NATO morao da nas bombarduje?

A to o 'preševskoj dolini', to mačku o rep. sve dok naša vojska nije bila tamo, mogli ste da glumite hajduke i da otimate civile. Onog trenutka kada je NATO u februaru 2001 odobrio ulazak oružanih snaga u kopnenu zonu bezbednosti (jer ste počeli i po Makedoniji da švrljate) sukobi su prestali za manje od tri meseca (onda kada je ubijen Ridvan Leši).

misssa

pre 10 godina

e bas mi zao Izraelaca koji nece moci da vrse teror.. samo zakuvavaju stvari ne u aziji nego u svetu, a glume neke jadnike,da neko treba da ih zali.. Palestinci ce njima kevu, i samo napred ,zivela nezavisna palestina.. mada me briga za izrael..zao mi ovaj narod u Siriji..sta se desilo ovo sa njima :(..zao mi neduznih ljudi koji ginu..

ARMATA

pre 10 godina

Prva baterija sistema S-500 je po navodima ruskih medija od prosle godine trebala da se pojavi u 2013 godini,tojest ovoj sadasnjoj.S-500 jos nije u upotrebi,ali s' obzirom na proverenu praksu i funkcionisanje ruske vojske kroz istoriju,i da se pojedine stvari drze u tajnosti - mozda i jeste operativan. S-500 treba da ima domet od citavih 600 kilometara,dok S-400 ima 'svega' 400 kilometara i treba da zameni sistem A-135 koji je sistem namenjen za protivraketnu odbarnu Moskve,ali ce S-500 biti rasporedjen ne samo u Moskvi,nego i oko drugih velikih gradova,ali mu prioritet nece biti avijacija,vec takticke i balisticke rakete eventualnog protivnika. Sto se tice interkontinentalnih balistckih raketa,e to ne verujem,jer je brzina ruskih bojevih glava sa ICBM raketa tipa,naprimer 'TOPOLJ-M' I 'RS-24 JARS' po ulasku u stratosferu citavih 14-15 maha,dok bi planirana brzina raketa S-500 bila do 8 maha.NE POSTOJI SIGURNO KVALITETAN SISTEM KOJI SA SIGURNOSCU MOZE DA UNISTI INTERKONTINENTALNU RAKETU NIGDE,NI U SAD,A VEROVATNO NI U RUSIJI. Sve sto u vojsci nosi termin 'raketa',bez obzira da li je ta raketa namenjena za udar po ciljevima na zemlji,po avijaciji ili brodu - ubedjen sam da je najbolja ako je 'MADE IN RUSSIA'. Rusija je vojni DZIN,isto kao i SAD. To su jedine dve prave svetske armije,dok su kineska i indijska u usponu,sa bitnom razlikom,jer ove dve poslednje uglavnom kupuju oruzje,dok su jedino RF i SAD sposobne da sve nabave iz sopstvene odbrambene industrije.

018

pre 10 godina

Mi smo geopoliticki i geostrateski danas mnogo znacajniji Rusiji nego 1999. Tada ih nije brinuo americki antiraketni stit u Poljskoj, juzni tok nije bio u planu, gazprom je bio sve samo ne gigant, a nisu ni imali svoje baze i luke kao sto je to slucaj u Siriji. Nasa politika '90ih je cisto *urcenje bez pokrica

Vukodav

pre 10 godina

A mogli su nama barem samo da daju veto na bombardovanje u Savetu Bezbednosti.
(pih, 30. maj 2013 17:34)

Zaboravljaš da je bombardovanje SR Jugoslavije bila prva velika akcija NATO-a bez mandata SB UN.
Nisu imali na koju odluku Rusi da stave veto jer nikakve odluke nije bilo u SB UN.

zoki

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju."
Prosto neverovatno razmisljanje Izraelaca! Pa naravno da ce vam odgovoriti, i naravno da treba u tom slucaju da vam odgovore. Ne nego vi njih raketirate, a oni da sede i cekaju. Ko je napadnut ima prirodno pravo da se brani.

Milan Filipovic

pre 10 godina

Konačno će, zahvaljujući sistemu S300, biti ispunjen američki plan da se nad Sirijom uspostavi zona zabranjenog leta!
Tako će se i najefikasnije izbeći ponavljanje libijskog scenarija koji je tu nekada prosperitetnu drzavu doveo do uništenja.

offside

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju." - ???? STA RECI? STA?

Ljubomir

pre 10 godina

A mogli su nama barem samo da daju veto na bombardovanje u Savetu Bezbednosti.
(pih, 30. maj 2013 17:34)

A, pre nego napises komentar proverri da li je bombardovanje kao takvo uopste bilo predmet odlucivanja u SB.

iivanovic166@gmail.com

pre 10 godina

Odlican potez Rusije.Prvo zaradice novac,to je solidan izvozni posao.Drugo u slucaju vazdusnih udara na Siriju isprobace u praksi njihovu efikasnost,ako se pokazu efikasnim to je odlicna reklama za druge zemlje,koje mogu ocekivati bombardovanje da ih kupe na vreme.A sto se tice gradjanskog rata,pa ako bi zapad poslao pobunjenicima avione i rakete njih rezim moze iskoristiti protiv pobunjenika samo u tom slucaju.

Miki

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i zato što je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve vazdušne napade na sirijsku teritoriju." Stvarno nedopustivo da Izraelci nece moci bombardovati kad im se cefne.

DPolitika

pre 10 godina

@Onaj koji pamti

Ta rezolucija je doneta nakon rata tj dva i kusur meseca posle pocetka bombardovanja a sam NATO se pozvao na Artikal 4 svog ugovora kao opravdanje za vojnu intervenciju svi i samo clanovi NATO su dali saglasnost za intervenciju kroz vojni savet NATO-a.

Savet bezbednosti nije doneo nijednu rezoluciju kojom odobrava vojnu intervenciju u Srbiji vec je samo rezolucijom 1244 konstatovao ono sto smo mi prihvatili Kumanovskim sporazumom. Kina i Rusija nisu stavile veto jer nisu imali razloga tj. nije bilo naseg prostivljenja rezoluciji 1244 jer smo je prihvatili kroz Kumanovski sporazum.

Nas problem je u tome sto ocekujemo da nam neko pomaze a da mu se neobratimo za pomoc ili da nam drzi stranu i to onu koju sami pustamo niz vodu...

Da nepricam o tome da je apriori NATO intervencije za Vosjku nije odvojeno nista para za nove sisteme naoruzanja niti smo dok je jos bio rat trazili od bilo koga zvanicno vojnu pomoc ili naoruzanje sem kroz abrove...A posebna je prica sto su 1991-1992 mnogu u Srbiji prizeljkivali i na sva zvona zvonili(TV i radio) da se u Rusiji svrgne Jelcin i da ga pucisti ubiju sto on iako je za to cuo nije uzeo ka srcu ali je svakako imao u vidu i takvo nase ponasanje tj i pored svojih slabosti imao je i nase glupe postupke.

1244
It recalled the sovereignty, territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia...Require that the KLA and other armed Kosovo Albanian groups be demilitarized

Pamti malo bolje...

Surcinac

pre 10 godina

"Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju..."
Čovek se zapita da li je ovo vest u ogledalu ili stvarna priča

Natalija

pre 10 godina

“Ocekivati od Jeljcina, da pomogne nekome! Smeh! Smeh! Smeh!” kaže nam (eee, 30. maj 2013 22:07) Komentar: ovakvo “lupanje” odavno nisam pročitala. Ruska spoljna politika ti je kao njihova nacionalna igračka “BABUŠKA” sve “šušlje” igračke jedna u drugoj. I po potrebi vladari rusije (a to nisu ni Jelcin ni Putin...) po potrebi znači pokazuju neku od tih “matrijoški” e sad vlada ova matrijoška, a od sad vlada ova matrijoška. Super za Rusiju a ubitačno za one “koji im veruju” kao što je “eee” i &

nele

pre 10 godina

"Bravo braćo Rusi! Hvala vam što ste i nama poslali S300 kada su i nas hteli da bombarduju 1999."

A ko je trebao da nam posalje? Ona pijandura koja nije mogla ni svoju drzavu da vodi? Vreme Jeljcina i slabe Rusije je odavno proslo, svet vise nije unipolaran i 1999. se ne moze ponoviti. Inace ovo nije poslato na lepe oci, nego je Sirija posteno platila svaku raketu i svaki srafic na ratkapni protivraketnog sistema S-300.

Crni

pre 10 godina

K'o bi rek'o da braca Rusi vise vole Asada nego bracu Srbe.
(Zoran, 30. maj 2013 19:35)
A ti mora da si neki srboljubac,kad tako brines ko voli srbe.

Crni

pre 10 godina

Hrvatski S-300 nikad nije bio operativan, jer nikad nije ni bio kompletiran. Nedostajali su ključni delovi vezani za kontrolersku logiku (signalne ploče, operativna logistika upravljanja sistemima, operativna sprega između radara i centralnog sistema.Hrvati su tvrdili da su dobili S-300PMU-1, a ustvari se radilo o osakaćenoj verziji S-300PMU namenjenoj izvozu. Rusi su apsolutno bili upoznati sa činjenicom da Hrvati kupuju sistem, ali su onda odlučili da prekinu komunikaciju između Hrvatske i Ukrajine i Belorusije. Amerikanci su nekoliko puta posećivali sistem, ali ništa nisu saznali osim o tipu raketa, kontejnerima i konektorima za poprečne veze. Isti slučaj je i sa Izraelcima.Tako da je to jos uvek velika briga za Izrael, inace se nebi digla ovolika prasina.

Bas Celicni

pre 10 godina

(zoran, 30. maj 2013 14:09)

A u Siriji to ne znaju nego si ti tu da im otvoris oci. Bas Asada i sirijska vojska placaju te sisteme stotinama miliona $$ a ne znaju da im bez obucenog ljudstva to nista ne znaci.

Za tvoju informaciju placaju oni i rusku posadu. Placaju oni i Iranske komandose i instruktore. Sta mislis zasto rat tako dugo traje i Asad pobedjuje, makar trenutno ?!