Sreda, 22.05.2013.

19:41

Danas: Devenport nasleđuje Dežera

Aktuelni ambasador Velike Britanije Majkl Devenport biće novi šef Delegacije EU u Srbiji, saznaje Danas u Briselu.

Izvor: Danas

Default images

Prema saznanjima lista Danas, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponudila je Devenportu da bude novi šef Delegacije EU u Srbiji i on je taj poziv prihvatio.

Devenport bi od septembra trebalo da obavlja funkciju ambasadora EU u Srbiji, na kojoj je od 2009. bio Vensan Dežer, kojem ističe četvorogodišnji mandat.

”Ledi Ešton je pre dve sedmice telefonom pozvala ambasadora Devenporta i ponudila mu posao šefa Delegacije i ambasadora EU u Srbiji. To je praktično bio završetak procesa, koji traje već neko vreme”, rekli su za list "Danas" dobro obavešteni briselski izvori.

“Devenport se sa zadovoljstvom odazvao njenoj ponudi. Sada preostaje da se u Službi za spoljne poslove EU obave neophodne procedure, nakon kojih će Devenport biti i zvanično imenovan za novog šefa Delegacije i sa akreditivnim pismima biti primljen kod predsednika Tomislava Nikolića. Stvar je, može se slobodno reći, sređena“, objasnili su izvori lista "Danas".

Nezvaničnu potvrdu ove informacije "Danas" je dobio juče i od nadležnih u Vladi Srbije.

Majkl Devenport je britanski ambasador u Beogradu od januara 2011. godine. Neposredno pre imenovanja bio je direktor Direktorata za Rusiju, centralnu Aziju i južni Kavkaz pri Ministarstvu inostranih poslova u Londonu. Jedan je od retkih diplomata tog ranga iz najmoćnijih zapadnih zemalja koji govori srpski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: